Για παραπληροφόρηση και εσκεμμένες διαρροές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, προκειμένου να κατεδαφιστεί η μονή που ανεγείρουν η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Νάπας σε τεμάχιο γης στο Κάβο Γκρέκο, έκανε λόγο στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο ιερέας στην Αγία Νάπα Λάμπρος Βαρδάκης.
Ο πατήρ Λάμπρος χαρακτήρισε και αναλήθειες ψεύδη τα όσα λέγονται περί καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, εκχέρσωσης και αποψίλωσης δάσους στον χώρο ανέγερσης του μοναστηριού και εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο τεμάχιο γης, τα τελευταία 100 χρόνια φυτεύονταν καρπούζια και πεπόνια προτού περιέλθει στην κυριότητα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Νάπας.
Όπως είπε η ανέγερση του μοναστηριού γίνεται στην περιοχή «Κορακίστρα» που απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο και 800 μέτρα από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας. Ο ιερέας κάλεσε τους αρμόδιους να εξηγήσουν πως συμπεριέλαβαν το συγκεκριμένο τεμάχιο γης έκτασης 25,000 μέτρων στη ζώνη Natura, ενώ έχουν εξαιρεθεί τεμάχια γης σε απόσταση 100 και 80 μέτρων.
«Όποιος αμφιβάλει για τα περί περιβαλλοντικής καταστροφής, πρέπει να πούμε ότι εδώ και χρόνια το χωράφι χρηματοδοτούνταν από τον ΚΟΑΠ για αγροτικές καλλιέργειες.»
Ο ιερέας ισχυρίστηκε ότι με βάση πληροφορίες που κατέχει, το τεμάχιο γης συμπεριλήφθηκε στη ζώνη Natura μετά την εκπόνηση μελετών και αρχιτεκτονικών σχεδίων το 2019.
«Ήρθε ο κορωνοϊός και μπήκαμε μια καλή ημέρα στη Natura. Να μας που αν έγινε αυτό ως αντισταθμιστικό μέτρο άλλης παραθαλάσσιας ανάπτυξης. Κάνουμε Natura για να προστατεύσουμε το περιβάλλον ή απλά για να έχουμε Natura.»
Ο πατήρ Λάμπρος εξήγησε ότι η ανέγερση του μοναστηριού στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο έχει διπλό, κοινωφελή και πνευματικό σκοπό:
Να στεγαστεί η μοναχική αδελφότητα της Αγίας Νάπας που δεν μπορεί να διαμένει στο αρχαίο μοναστήρι, λόγω εγγύτητας με το κέντρο της πόλης και τα νυχτερινά κέντρα
Να δημιουργηθεί Κέντρο Αποτοξίνωσης Εξαρτόμενων Γυναικών και Στήριξης Εμπερίστατων Γυναικών και Παιδιών
«Πρέπει πρώτα να χτιστεί το μοναστήρι και ο σκοπός του έργου είναι κατατεθημένος. Έχει γίνει εκτεταμένη περιβαλλοντική μελέτη.»
Ο ιερέας ζήτησε εξηγήσεις από τους αρμοδίους για σειρά παρανομιών στην ίδια περιοχή, όπως η τοποθέτηση κεραίων, η ανέγερση του Περιβαλλοντικού Κέντρου με καφετέρια, η ανέγερση περιπτέρου προς ενοικίαση και η λειτουργία λατομείου.
«Έχουμε σοβαρές καταγγελίες και πρέπει να μας απαντήσει ο κύριος Περδίκης που αναφρέρθηκε με τον πιο αισχρό τρόπο για τον Δεσπότη μας και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, μηδενίζοντας τους πάντες και τα πάντα, μιλώντας για συγκαλύψεις και θεωρίες φαντασίας που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα άτομα που κάνουν τις καταγγελίες για το μοναστήρι, που συνεργάζονται με τον κύριο Περδίκη, πως κατάφεραν δικό τους τεμάχιο σε ζώνη Natura το ανταλλάξουν με άλλο εκτός της ζώνης Natura. Έπρεπε να μας το πουν να το κάνουμε και εμείς. Και να μας εξηγήσουν τα κίνητρα τους που δεν είναι κοινοφελή.»
Ο ιερέας διερωτήθηκε γιατί οι αρμόδιοι δεν εξετάζουν την αίτηση κατά παρέκκλιση που υποβλήθηκε για την ανέγερση του μοναστηρίου, την ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπου πολεοδομικής αμνησίας και νομιμοποίησης παράνομων αναπτύξεων.
«Η δική μας η έκκληση είναι να εξεταστούν οι αιτήσεις με ενδελεχή έρευνα και αντικειμενικότητα, χωρίς να ενδίδουν στα ψεύδη.»
O Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για «παράνομο γιαπί» και όχι μονή, αφού δεν έχει τίποτα το καθαγιασμένο στον συγκεκριμένο χώρο.
«Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παράνομη οικοδομή από την πλευρά της Πολιτείας.»

Πηγή: Alphanews