Η περίπτωση του Μπαρτλομιέι Ντραγκόβσκι είναι δεδομένο πως θα απασχολήσει τον Παναθηναϊκό στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το τριφύλλι θέλει αποδεδειγμένα να τον “δέσει” σε ελληνικό έδαφος για αρκετά ακόμη χρόνια, πλην όμως θα περιμένει το κατάλληλο timing για να κάνει την κίνησή του.
Δεν ήταν (μόνο) οι αποκρούσεις του στα τρία “match ball” πέναλτι στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ: Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει μόνιμα δικό του τον Μπαρτλομιέι Ντραγκόβσκι και θα κάνει την κίνησή του όπως πρέπει και την στιγμή που πρέπει
Είναι το απόλυτο “talk of the town” του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 24ωρα. Διόλου άδικα, διότι όλα όσα έκανε ο Μπαρτλομιέι Ντραγκόβσκι, ειδικά στη διαδικασία των πέναλτι του δεύτερου ημιτελικού, αποκρούοντας και τα τρία “match ball” χτυπήματα των παικτών του ΠΑΟΚ, ήταν εξωπραγματικά και χάρισαν στον Παναθηναϊκό την τεράστια πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson.
Απ’ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (21/2), όταν άρχισε να καθαρίζει το μυαλό όλων απ’ την ένταση, το ξέσπασμα και την “έκρηξη” χαράς κυρίως λόγω του χιτσκοκικού τρόπου με τον οποίο πήρε το “τριφύλλι” την πρόκριση, υπήρχε μία και μόνο ερώτηση στα χείλη κάθε φίλου του Παναθηναϊκού: “Θα τον αγοράσουμε το καλοκαίρι τον… τρελό Πολωνό;”.
Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να αναλυθούν τα δεδομένα γύρω απ’ το status με το οποίο αποκτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου απ’ την Σπέτσια ο θηριώδης γκολκίπερ που πρόλαβε να γράψει… ιστορία, μέσα σε 33 ημέρες στο “τριφύλλι”.
Ο Παναθηναϊκός έκλεισε τον “Ντράγκο” με εξάμηνο δανεισμό απ’ την ομάδα της Serie B, καλύπτοντας πλήρως το συμβόλαιό του έως το καλοκαίρι (περίπου 400.000 ευρώ καθαρές αποδοχές), ενώ στο deal που έγινε με την Σπέτσια συμπεριλήφθηκε οψιόν αγοράς ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (συν 500.000 ευρώ υπό μορφή μπόνους εάν αγωνιστεί σε 30 αγώνες με τους “πράσινους”, απ’ τη σεζόν 2024/25 κι έπειτα), την οποία το “τριφύλλι” μπορεί να ενεργοποιήσει έως τα μέσα Ιουνίου.
Σημαντική παράμετρος: Ο Ντραγκόφσκι εκτός απ’ το εξάμηνο συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό (με την Σπέτσια δεσμεύεται έως το καλοκαίρι του 2025), έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο με τους “πράσινους” έως τον Ιούνιο του 2027 -με ετήσιες αποδοχές κοντά στο 1 εκατ. ευρώ- το οποίο θα ενεργοποιηθεί αμέσως, εάν το “τριφύλλι” αποφασίσει να τον αγοράσει καταβάλλοντας την οψιόν. Δεν έχει δηλαδή να διαπραγματευτεί κάτι περισσότερο μαζί του ο Παναθηναϊκός. Εάν κινηθεί για να τον αγοράσει, είναι αυτομάτως παίκτης του για άλλα 3 χρόνια.

Ο Τερίμ τον επέλεξε και τον θέλει και του χρόνου
Αφήνοντας τα οικονομικά και πηγαίνοντας στο… δια ταύτα, αυτό που πρέπει να τονιστεί σε πρώτη φάση είναι πως ο Παναθηναϊκός θα προχωρήσει σε κίνηση για να κάνει μόνιμα δικό του τον Ντραγκόβσκι.
Είναι ξεκάθαρη η διάθεση και η πρόθεση όλων, με τον διεθνή Πολωνό γκολκίπερ -που θέλει μέσω των “πράσινων” να προλάβει το… τρένο για το Euro 2024- να αποτελεί μεταγραφική επιλογή του Φατίχ Τερίμ.
Κι απ’ την στιγμή που ο Τούρκος τεχνικός θα συνεχίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού και την επόμενη σεζόν, θέλει να παραμείνει ο 26χρονος στο “τριφύλλι” και να αποτελέσει μαζί με τον Λοντίγκιν τη βάση στο δίδυμο των γκολκίπερ.
Δεν είναι μόνο το γεγονός πως έπιασε τα τρία πέναλτι στον δεύτερο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ κι έγινε ο “ήρωας” της βραδιάς. Είναι πλέον ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας, αλλά κι ένας παίκτης που έχει όλο το “πακέτο” ηλικιακά, αγωνιστικά κι από πλευράς προσωπικότητας για να αποτελέσει σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια για τον Παναθηναϊκό, στο συνολικό πλαίσιο της σταθερής αναβάθμισης του ρόστερ.
Σε μία πολύ δύσκολη συνθήκη -χρονικά κι αγωνιστικά- έτσι όπως εξελίχθηκε τον περασμένο Γενάρη το θέμα Μπρινιόλι, ο Παναθηναϊκός μέσω της επιλογής που έκανε ο Τερίμ (κι αυτό το πιστώνεται ο ίδιος 100%), φαίνεται πως βρήκε ένα πραγματικό “λαχείο” για τη θέση του γκολκίπερ.
Κι έναν τερματοφύλακα που μέχρι πριν από 3,5 χρόνια, είχε μπει στα transfers talks για μία μετακίνηση plus 20 εκατ. ευρώ από τη Φιορεντίνα στην Άρσεναλ. Που είναι ακόμη 26 στα 27, με αμέτρητες ώρες… πτήσης στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου για τους τερματοφύλακες -το ιταλικό- και με ξεκάθαρη διάθεση κι απ’ τον ίδιο να παίζει σε μία ομάδα που θα του προσφέρει την ευκαιρία να αγωνίζεται στην Ευρώπη και να διεκδικεί τίτλους. Κι όλο αυτό το “πακέτο” δεν το βρίσκει κανείς εύκολα στην αγορά…

Οι τρεις δρόμοι για να τον κάνει 100% δικό του
Ο Παναθηναϊκός θα ανακινήσει το όλο θέμα με τη “μονιμοποίηση” του Ντραγκόφσκι στο “Γ. Καλαφάτης” στο κατάλληλο timing.
Πρώτα απ’ όλα υπάρχει διάθεση (εφόσον εντέλει χρειαστεί) να πληρωθεί εξ ολοκλήρου η ρήτρα των 3.5 εκατ. ευρώ, με το ίδιο το κλαμπ να επιβεβαιώνει την τελευταία διετία πως είναι πια σε θέση να πληρώνει και τέτοια ποσά, όπως έκανε π.χ. στην υπόθεση του Σπόραρ καταβάλλοντας 4 εκατ. ευρώ (όλα μαζί, με προμήθειες κλπ) στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.
Μπορεί επίσης να γίνει και μία συνολική κουβέντα επαναδιαπραγμάτευσης επί του τελικού ποσού, εφόσον υπάρξει πρόσφορο έδαφος απ’ τους Ιταλούς, ενώ είναι πολύ πιθανό οι επόμενοι μήνες να “γεννήσουν” και μία άλλη συνθήκη: Το ενδεχόμενο υποβιβασμού της Σπέτσια στη Serie C (είναι 17η στη θέση των playouts και μόλις 2 βαθμούς πάνω απ’ τη γραμμή), όπου αυτομάτως δημιουργεί ένα διαφορετικό status σε όλη την υπόθεση.
Εξ ου και το “κατάλληλο timing” που αναφέρθηκε και πιο πάνω. Από τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα υπάρξει πολύ πιο καθαρή εικόνα στο θέμα, όμως η πρόθεση του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρη: Θέλει να κρατήσει τον Ντραγκόβσκι, καθώς στο κλαμπ βλέπουν πως ο Πολωνός είναι μία μεγάλη επένδυση που αξίζει και (στον κατάλληλο χρονικό ορίζοντα) θα κάνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, για να συνεχίσει να φοράει το “τριφύλλι” στο στήθος…