Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως ο μαχητής που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος του κι ονομαζόταν Ισλάμ Χαμάισα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι οκτώ τραυματίες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομεία.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι την επιδρομή διεξήγαγαν μαχητικό αεροσκάφος και ελικόπτερο. Πρόκειται για σπάνια επιχείρηση του είδους αυτού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η βία είχε κλιμακωθεί πολύ ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στόχος της επιδρομής ήταν κτίριο που κατ’ αυτόν χρησιμοποιείτο ως κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ισλάμ Χαμάισα, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.
Η επιχείρηση διεξήχθη «για να εξαλειφθεί άμεση απειλή», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη «απειλή». Σύμφωνα με κατοίκους του καταυλισμού, βομβαρδίστηκε σπίτι.
Κατά τους αριθμούς του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κάπου 23.600 κάτοικοι του καταυλισμού στην Τζενίν έχει απογραφεί πως είναι πρόσφυγες, πρόκειται για ανθρώπους που είτε διώχτηκαν ή εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, ή είναι απόγονοί τους.
Πάνω από πεντακόσιοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτικών ή Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς τον Οκτώβριο. Την ίδια περίοδο έχουν επίσης σκοτωθεί τουλάχιστον 19 Ισραηλινοί σε επιθέσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ, σύμφωνα με αριθμούς της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και αντικατασκοπείας, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Στη Δυτική Όχθη ζουν σήμερα σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους από 500.000 ως 700.000 Ισραηλινοί έποικοι, σε οικισμούς που ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους, δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η περιοχή αυτή μαζί με τη Λωρίδα της Γάζας να αποτελέσει την καρδιά του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει κατηγορηματικά την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης — τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών —, αψηφώντας τη συναίνεση γι’ αυτό στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Νεκρός τοπικός διοικητής της Χαμάς στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου
Η παλαιστινιακή Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο ενός “διοικητή” του κινήματος σε ισραηλινό χτύπημα που είχε στόχο το αυτοκίνητό του το βράδυ της Παρασκευής στην πεδιάδα Μπεκάα, στον ανατολικό Λίβανο.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, δήλωσε σε ανακοίνωση ότι ο “διοικητής” Σαρχαμπίλ Σάγιεντ, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της οργάνωσης στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, σκοτώθηκε “αφότου έγινε στόχος της ισραηλινής κατοχικής αεροπορίας” στην περιοχή Μπεκάα.
Το πλήγμα έλαβε χώρα μεσούσης της βίας που εντάθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ της ισχυρής Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, και του ισραηλινού στρατού.
Πηγή προσκείμενη στο παλαιστινιακό κίνημα δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαρχαμπίλ Σάγιεντ ήταν ο υπεύθυνος της Χαμάς για την περιοχή Μπεκάα. “Σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο το αυτοκίνητό του”, διευκρίνισε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ΑΝΙ) μετέδωσε ότι το πλήγμα είχε στόχο το αυτοκίνητο στο Μάτζνταλ Αντζάρ, σχεδόν πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, και έκανε λόγο για έναν νεκρό και δύο τραυματίες.
Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το αυτοκίνητο που καταστράφηκε ολοσχερώς από το πλήγμα, που σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή περίπου εξήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Επίσης, ισραηλινές επιδρομές στόχευσαν το πρωί δύο τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων – ενός μαχητή της Χεζμπολάχ σύμφωνα με την λιβανική ισλαμιστική οργάνωση και δύο παιδιών από τη Συρία σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης. Η Χεζμπολάχ απάντησε βομβαρδίζοντας το βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.
Η Χαμάς, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι ο ηγέτης της οργάνωσης του Λιβάνου Χασάν Νασράλα είχε δεχτεί τον Χαλίλ αλ-Χαγιά, υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.
Στις 13 Μαρτίου, ένα μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα που στοχοθέτησε το αυτοκίνητό του στο νότιο Λίβανο.
Στις 2 Ιανουαρίου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, σκοτώθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αποδόθηκε στο Ισραήλ, στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της στοχοθετούν το βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός απαντά με πλήγματα σε όλο και μεγαλύτερο βάθος στο έδαφος του Λιβάνου.
Επτά μήνες διασυνοριακής βίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 419 ανθρώπων στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου και τουλάχιστον 25 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις αρχές.

Απομάκρυναν αμερικανούς γιατρούς από τη Γάζα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απομάκρυναν 17 Αμερικανούς γιατρούς που είχαν εγκλωβιστεί στο νοσοκομείο όπου πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την κατάληψη από τον ισραηλινό στρατό του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η Ουάσινγκτον ανέλαβε τελικά να απομακρύνει αυτούς τους 17 γιατρούς μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, μεταξύ του πολιορκούμενου παλαιστινιακού εδάφους και του Ισραήλ, διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος καλά ενημερωμένος στο θέμα αυτό, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Την Παρασκευή, 17 Αμερικανοί γιατροί και νοσηλευτές, από συνολικά 20, βγήκαν από τη Γάζα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ,Τζον Κίρμπι, στους δημοσιογράφους.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όσοι ήθελαν να φύγουν, έχουν βγει από τη Γάζα», δήλωσε ο Κίρμπι.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι μερικοί γιατροί που είχαν εγκλωβιστεί, έφτασαν με ασφάλεια και με τη βοήθεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
«Ήρθαμε σε άμεση επαφή με τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουν αυτοί οι Αμερικανοί γιατροί», καθώς και με τις οικογένειές τους, διευκρίνισε.
Τρεις από τους Αμερικανούς γιατρούς που μετείχαν σε εθελοντική ιατρική αποστολή επέλεξαν να μην φύγουν από τη Γάζα, παρά την αβεβαιότητα σε σχέση με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν μελλοντικά για να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Times of Israel