Το περασμένο Σάββατο (18/11) δεν είχαμε μόνο τη 14άρα της Γαλλίας κόντρα στο Γιβραλτάρ. Είχαμε και άλλη μία, στην Αγγλία, στο πρωτάθλημα K16, με την Άρσεναλ να σαρώνει εκτός έδρας τη Λίβερπουλ με το εκπληκτικό 14-3.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι τα 10 γκολ από τα 14 τα πέτυχε ένας παίκτης: Ο Τσίντο Όμπι-Μάρτιν, γύρω από το όνομα του οποίου γίνεται, φυσικά, ένα χαμούλης τα τελευταία 24ωρα.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο πιτσιρικάς, που μας έκανε να τον αναζητήσουμε στο… Manager;

Ο 15χρονος έχει εμφανιστεί σε πολλές ηλικιακές ομάδες της Άρσεναλ αυτήν τη σεζόν, εκπροσωπώντας τον σύλλογο τόσο σε επίπεδο Κ21 όσο και Κ19. Μάλιστα, έχει και ένα χατ-τρικ σε έναν αγώνα Κ18 ετών εναντίον της Σαουθάμπτον.

Γεννημένος στο Glostrup, στα δυτικά προάστια της Κοπεγχάγης, ως παιδί ο Όμπι-Μάρτιν έπαιζε για την Κοπεγχάγη Μπόλντκλουμπ, ένας από τους δύο συλλόγους, που συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την Κοπεγχάγη. Από την ίδια ομάδα ξεκίνησαν την καριέρα τους οι Μίκαελ Λάουντρουπ και Νίκλας Μπέντνερ.

Το διεθνές μέλλον του πιτσιρικά, πάντως, είναι λίγο περίπλοκο. Ξεκίνησε το 2023, παίζοντας για την Αγγλία κάτω των 16 ετών, παρότι μπορούσε να παίξει για τη Νιγηρία μέσω του πατέρα του και στη Δανία, την οποία εκπροσωπούσε, επίσης, όταν ήταν ακόμη πιο μικρός. Τον Μάρτιο, ωστόσο, απέρριψε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ομάδα της Αγγλίας για το τουρνουά Montaigu και επέστρεψε, για να παίξει για τη Δανία, με την οποία έκτοτε ήταν παραγωγικός σε επίπεδο Κ17.

Τον Αύγουστο, σκόραρε τέσσερις φορές στο 6-2 κόντρα στη Νορβηγία, παρόλο, μάλιστα, που ήταν το νεότερο μέλος της ομάδας της Δανίας. Ο Γέσπερ Μίκελσεν, προπονητής αυτής της ομάδας, έχει πει ότι παρότι βλέπει τον κόσμο ήδη από τα 188 εκατοστά(!), η θέση του Όμπι-Μάρτιν στο παιχνίδι δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του σωματικού πλεονεκτήματός του.

«Είναι πραγματικά κυρίαρχος λόγω της σωματικής του διάπλασης, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ο μόνος λόγος», είχε δηλώσει στη δανέζικη ιστοσελίδα Bold.dk τον Οκτώβριο. «Είναι μεγάλος και δυνατός, αλλά είναι, επίσης, αρκετά ευκίνητος. Είναι καλός τακτικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι, επίσης, καλός και στο να ντριμπλάρει. Αυτό τον κάνει να έχει ενδιαφέρον τώρα και μακροπρόθεσμα, γιατί αξίζει να δούμε πού μπορεί αυτή η σωματική διάπλαση να τον οδηγήσει».

Σε επίπεδο συλλόγων, ο Όμπι-Μάρτιν έχει ήδη προπονηθεί με την πρώτη ομάδα του Μίκελ Αρτέτα. Έκανε μια αναπληρωματική εμφάνιση στην Premier League 2 και εμφανίστηκε στο UEFA Youth League, το κάτω των 18 ετών, που ισοδυναμεί με το Champions League. Τα 10 γκολ του το Σάββατο έχουν αυξήσει σημαντικά στη φήμη του, αλλά ο Μίκελσεν πιστεύει ότι υπάρχουν τομείς του παιχνιδιού του, που χρειάζονται ακόμα βελτίωση.

«Έχει σκοράρει πολλά γκολ για εμάς», είπε, «και ήταν μια πραγματική απειλή για τους αντιπάλους μας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γίνεται καλύτερος στο να παίζει περισσότερο με τους συμπαίκτες του. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό και πρόκλησή του είναι ότι θέλει πολύ να σκοράρει. Μερικές φορές μπορεί να παίζει το δικό του παιχνίδι».

Η απόδοσή του στην Άρσεναλ κόντρα στη Λίβερπουλ έφερε γκολ, αλλά και βελτίωση. Από τα 10 γκολ του (οκτώ με το δεξί του πόδι, μια κεφαλιά και ένα πέναλτι), μόνο μερικά εξαρτήθηκαν από τον ατομικισμό και τα φυσικά πλεονεκτήματα. Τις περισσότερες φορές, ο Όμπι-Μάρτιν ήταν ο εκτελεστής των καλοδουλεμένων κινήσεων των μικρών «κανονιέρηδων», που προκαλούσαν τόσα προβλήματα στη Λίβερπουλ.

Ο Όμπι-Μάρτιν θα γίνει 16 ετών σε δύο εβδομάδες και το μέλλον του στην Άρσεναλ είναι σίγουρο. Έχει συμφωνία υποτροφίας, που θα ξεκινήσει με την έναρξη της σεζόν 2024-25. Το διεθνές του μέλλον είναι ένα διαφορετικό θέμα, ωστόσο, με τον Όμπι-Μάρτιν να μην έχει ακόμη δεσμευτεί πλήρως σε οποιοδήποτε από τα τρία έθνη μπορεί να εκπροσωπήσει. Μια σιωπηλή διαμάχη θα συνεχιστεί στο παρασκήνιο, καθώς η φήμη του συνεχίζει να αυξάνεται.