Η εξερεύνηση κοινού εδάφους για συνεργασία στον τομέα της υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, ήταν ο σκοπός της συνάντησης του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τον Υπουργό Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στη Ρώμη.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα στη συλλογή, ανάλυση και διάθεση δεδομένων, στη διερεύνηση συρροών κρουσμάτων και στην επιδημιολογική διερεύνηση πρωτοεμφανιζόμενων ή επανεμφανιζόμενων λοιμωδών νοσημάτων.
Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η εκπαίδευση σε θέματα επιδημιολογίας και γενικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας σε σχέση με τα λοιμώδη νοσήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκε η σημαντική πείρα των ιταλικών Αρχών σε θέματα επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων και διερευνήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας στον σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων για αντιμετώπιση τους.
Καταληκτικά, αποφασίστηκε όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων αρχίσουν τη συνεργασία, για τη διαμόρφωση του μνημονίου συναντίληψης, που θα υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο μεταξύ των δύο χωρών.