Με τη συμμετοχή πέραν των 300 αθλητών και αθλητριών από 27 χώρες, από τέσσερις ηπείρους, διεξάγεται το τριήμερο 1-3 Απριλίου ο διεθνής αγώνας ποδηλασίας Skoda Cyprus Gran Fondo, ο οποίος επιστρέφει μετά από δύο χρόνια που δεν διεξήχθη λόγω κορωνοϊού. Επίκεντρο της διοργάνωσης είναι η Πάφος. Τον αγώνα διοργανώνει η Activate Cyprus με μεγάλους χορηγούς την Skoda και το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Πρόκειται για τον πιο μεγάλο διεθνή ποδηλατικό αγώνα που φιλοξενεί το 2022 η Κύπρος και πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα για φέτος στη μεγαλύτερη διεθνή σειρά ποδηλατικών αγώνων για ερασιτέχνες και ημι-επαγγελματίες με την επωνυμία UCI Gran Fondo World Series. Ο τελικός της σειράς θα γίνει το Σεπτέμβριο στην Ιταλία και οι συμμετέχοντες στον αγώνα της Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν την πρόκριση για τον τελικό.
Από 27 χώρες
Στο Skoda Cyprus Gran Fondo θα λάβουν μέρος 84 αθλητές και αθλήτριες από την Κύπρο, 75 από τη Μεγάλη Βρετανία, 57 από τη Ρωσία και 29 από το Ισραήλ ενώ μετέχουν επίσης αθλητές και αθλήτριες από Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Καναδά, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία. Στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθεί και η Άντρη Χριστοφόρου, Νο1 Κύπρια ποδηλάτρια με συμμετοχή στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016 και Τόκυο 2020.
Πρόγραμμα και διαδρομή
Οι διαγωνιζόμενοι είναι χωρισμένοι σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την Expert (αθλητές) και την Sportive (αθλούμενοι). Την Παρασκευή, 1η Απριλίου οι Sportive θα ξεκινήσουν από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Κάτω Πάφου για μια διαδρομή 54χλμ έως τη Νικόκλεια μέσω Τραχυπέδουλας, ενώ οι Expert θα χρονομετρηθούν ατομικά σε διαδρομή 20.6χλμ. Τις δύο επόμενες ημέρες όλοι οι αθλητές θα εκκινήσουν από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου το Σάββατο (02/4) για διαδρομή 96χλμ και την Κυριακή (03/4) για ακόμα 54χλμ, με τερματισμού σε Κούκλια και Τσάδα, αντίστοιχα. Συνολικά ο αγώνας καλύπτει 204χλμ ασφάλτινης διαδρομής.
Οι απονομές θα γίνουν μπροστά στο Μεσαιωνικό Κάστρο την Κυριακή (03/4 – 15:00).
Περισσότερες πληροφορίες στο www.activatecyprus.com/granfondocyprus.
Τον αγώνα διοργανώνει η Activate Cyprus με ονομαστικό χορηγό την Skoda Cyprus και μεγάλο χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ). Χορηγοί είναι ο Δήμος Πάφου, η ασφαλιστική εταιρεία Atlantic, το εξειδικευμένο κατάστημα για ποδηλάτες Cyclo και η UNICARS.
Υποστηρίζουν η ΕΤΑΠ Πάφου, τα ποδήλατα Shimano, τα προϊόντα αθλητικής διατροφής NAMEDSPORT καθώς και οι Κοινότητες Κουκλιών, Τσάδας και Νικόκλειας. Εθελοντικά συνεισφέρουν στη διοργάνωση το Συμβούλιο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και ο σύνδεσμος Motolife Tours Cyprus.