Η ΑΕΚ εξετάζει το ενδεχόμενο για εκ νέου ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας το ερχόμενο καλοκαίρι και το SPORT24 παρουσιάζει τους 11 ξένους που έχουν έως σήμερα παίξει σε αυτή τη θέση.
Η εύρεση ενός δεξιού μπακ από την ξένη αγορά ήταν διαχρονικά μια πονεμένη ιστορία για την ΑΕΚ η οποία συνήθως οδηγούσε σε μια τρύπα στο νερό. Η προσπάθεια ξεκίνησε όταν άλλαξε η κατάσταση με τους ξένους και τους κοινοτικούς στη χώρα καθώς όταν στο ελληνικό πρωτάθλημα αγωνίζονταν από ένας έως τρεις ξένοι, οι ομάδες δεν κοιτούσαν για ποδοσφαιριστές στα άκρα της άμυνας. Άλλωστε την περίοδο εκείνη, η Ένωση ήταν από τις πλέον ισχυρές -και μοντέρνες- ομάδες στις πτέρυγες και φρόντιζαν γι αυτό οι Κασάπης, Μπορμπόκης, Αγορογιάννης, Κοπιτσής, Βάιος Καραγιάννης κ.α.
Ο πρώτος που αφίχθη από την ξένη αγορά, ήταν ο Σέρβος Βλαντιμίρ Ματιάσεβις, ο οποίος έγινε μέλος της Ένωσης τη σεζόν 1999-2000 μαζί με τους συμπατριώτες του Μπιέκοβιτς, Τσίριτς και Πέτριτς. Γινόταν λόγος τότε για τον επόμενο δεξιό μπακ της Εθνικής Σερβίας, όμως μετά από 8 εμφανίσεις με την ΑΕΚ αποχώρησε ως αποτυχημένος. Κι ουδέποτε ασφαλώς έγινε αυτό για το οποίο τότε μιλούσαν. Τον Ιούλιο του 2018 ανέλαβε το πόσο του αθλητικού διευθυντή, όμως γρήγορα συνειδητοποίηση ότι δεν ταίριαζε με τον τρόπο λειτουργίας του club και αποχώρησε.
Η στροφή στη Λατινική Αμερική δεν έφερε αποτέλεσμα
Ακολούθησε ο Βραζιλιάνος Σέρζιο Μαρικά, τη σεζόν 2001-02, επί εποχής Μάκη Ψωμιάδη στη διοικητική ηγεσία και με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι της ομάδας. Αγωνίστηκε για μισή σεζόν και συγκεκριμένα σε 15 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων, έχοντας μια καλή αφετηρία αλλά μια κάκιστη συνέχεια. Αυτό που ο Πορτογάλος κόουτς του χρέωνε, ήταν η πασιφανής ανασταλτική αδυναμία του, καθώς λειτουργούσε περισσότερο ως εξτρέμ παρά ως πλάγιος οπισθοφύλακας.
Η επόμενη ανακάλυψη ήταν ο -επίσης εκ Λατινικής Αμερικής ορμώμενος- Μάρτιν Παουτάσο. Ένας Αργεντινός πλάγιος μπακ ο οποίος σου έδινε μόνιμα την εντύπωση ότι έπαιζε με κάποια περιττά κιλά. Ήταν μαχητικός, δυνατός κι εκείνος που έδωσε μια ισοπαλία στην ΑΕΚ, όταν στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο μπήκε ως αλλαγή στο 62′ και στο 86′ ισοφάρισε σε 1-1. Ήταν η μοναδική επιθετική συνεισφορά του σε 19 παιχνίδια, παρόλο που φημιζόταν για την ικανότητά του πάνω από τη μεσαία γραμμή.
Αφού ο τότε προπονητής της ομάδας, Ισπανός Λορένσο Σέρα Φερέρ, τον έκρινε ως ανεπαρκή, η Ένωση προχώρησε στην προσθήκη του 21χρονου Βραζιλιάνου Έντσον Ράμος, ο οποίος περισσότερο ήταν ”ψυχοπαίδι” του Ριβάλντο ο οποίος τον είχε υπό την προστασία του, παρά ποδοσφαιριστής για το επίπεδο που η ΑΕΚ ήθελε σκοπεύοντας να κάνει πρωταθλητισμό. Μολαταύτα πήρε 38 συμμετοχές τη σεζόν 2007-08 με ένα γκολ, μία ασίστ και δύο κερδισμένα πέναλτι. Εκρηκτικός και γρήγορος, καλός πάνω από τη μεσαία γραμμή αλλά κάκιστος ανασταλτικά.
Η γαλλική μπανανόφλουδα και ο πρώτος Αραούχο
Τον Γενάρη του 2009, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ενθουσιάστηκε από το σωματοδομή του Γάλλου Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου, ο οποίος με μπόι 1.84 και μεγάλο διασκελισμό, πήρε την ευκαιρία του με ένα χαμηλό συμβόλαιο. Τελικά έπαιξε όλα κι όλα δύο παιχνίδια στο τέλος της σεζόν. Στην αφετηρία της επόμενης ωστόσο, εμφανίστηκε μια όντως καλή περίπτωση για την ΑΕΚ.
Ήταν καλοκαίρι του 2009 όταν αφίχθη στην Ελλάδα για λογαριασμό της ο Κάρλος Αραούχο, ένας πολύ δυναμικός δεξιός μπακ, καλός ανασταλτικά αλλά περιορισμένος μεσοεπιθετικά. Ήταν ωστόσο ένας σκληροτράχηλος παίκτης που ήξερε να κρατάει τη θέση του και να συνεισφέρει σωστές υπηρεσίες στον τομέα που ήταν επαρκής, γι αυτό και πήρε 34 συμμετοχές. Έκτοτε η ΑΕΚ ταλαιπωρήθηκε για περίπου 1,5 χρόνο μέχρι να βρει συμβιβαστική λύση για τα προς εκείνον οφειλόμενα.
Ο κορυφαίος ξένος δεξιός μπακ ήταν Βραζιλιάνος
Το καλοκαίρι του 2015, η ΑΕΚ έπαιξε ένα πιο σίγουρο χαρτί και δικαιώθηκε. Γνωρίζοντας τον Ροντρίγκο Γάλο από τη θητεία του στον Παναιτωλικό (2013-14), άδραξε την ευκαιρία να τον αποκτήσει ως ελεύθερο από την πορτογαλική Πάσος Φερέιρα. Ήταν αυτός που έλειπε από το παζλ, ένας ολοκληρωμένος πλάγιος μπακ, εξαιρετικός στη δημιουργία αλλά και αξιόπιστος ανασταλτικά κι ας μην ήταν το φόρτε του. Δούλεψε για να βελτιωθεί στο κομμάτι αυτό κι έγινε αναντικατάστατος, μέχρι που το καλοκαίρι του 2019, οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού τον “έκοψαν” για να φέρουν τον Παουλίνιο τον οποίο μάλιστα προτίμησαν από τον Σούντγκρεν του Άρη που ήταν συμφωνημένος. Διπλή γκάφα!
Ο Ροντρίγκο Γκάλο
Με τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ αγωνίστηκε σε 111 παιχνίδια με 8 γκολ και 18 ασίστ. Ο αντικαταστάτης του, Παουλίνιο Μότα, αποδείχθηκε πολύ κατώτερός του, παρά τη φιλοτιμία του. Ήταν σημαντικά υποδεέστερός του κι έπαιξε συνολικά σε 38 ματς στη μιάμιση σεζόν παρουσίας του στην Ένωση.
Τα «φρέσκα» κουλούρια έχουν «μπαγιάτικη γεύση»
Πάμε και στα νεότερα… Ακριβώς έναν χρόνο πριν, μάλιστα στα τελειώματα του ίδιου μήνα, η ΑΕΚ αγόρασε τον Όλεγκ Νταντσένκο από την ΟΥΦΑ. Γρήγορα διαπίστωσε ότι είχε κάνει λάθος, το οποίο ακόμα προσπαθεί να διορθώσει με την αποδέσμευσή του κι ενώ ο παίκτης είναι ανενεργός από τις 5/5/2021 όταν αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε επίσημο ματς. Η μελέτη για τον αντικαταστάτη του, έφερε στο προσκήνιο τον Κλεμάν Μισελέν.
Ο Κλεμάν Μισελέν
Ο Γάλλος πρώην παίκτης της Λανς δεν είναι κακός ποδοσφαιριστής. Σίγουρα όμως δεν είναι και αυτός που στην Ένωση περίμεναν όταν αποφασίστηκε η δαπάνη του 1 εκατ. ευρώ για την αγορά του. Προφανώς δεν είχε γίνει σωστά η μελέτη για το πως έπαιζε εκεί και για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Έως σήμερα μετρά 13 συμμετοχές και μία ασίστ, δεδομένα όμως στην ΑΕΚ περίμεναν πολλά περισσότερα από την προαναφερθείσα συγκομιδή. Γι αυτό δεν αποκλείεται το καλοκαίρι, εφόσον δεν υπάρξει σαφής βελτίωση, να τεθεί ξανά θέμα απόκτησης δεξιού μπακ.
Στην παρέα των 5 πλαγίων μπακ της ομάδας συνυπολογίζεται και ο 20χρονος Βεντάντ Ραντόνια ο οποίος παίζει ωστόσο ελάχιστα, ακόμα και στην ΑΕΚ Β. Ήταν προσθήκη για το μέλλον, οπότε εδώ απαιτούνται υπομονή και δουλειά.