Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επωφελήθηκε αντισυνταγματικά από την προεδρία κατά την θητεία του στον Λευκό Οίκο, αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια για την επιχειρηματική του αυτοκρατορία από ξένες κυβερνήσεις, ισχυρίζονται οι Δημοκρατικοί της Αμερικανικής Βουλής σε εκτενή έκθεση.

Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής δημοσίευσαν μια έκθεση 156 σελίδων την Πέμπτη το πρωί, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι εκμεταλλεύτηκε την προεδρία για να ωφελήσει οικονομικά τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.

Οι επιχειρήσεις του Τραμπ, σύμφωνα με την έκθεση, έλαβαν τουλάχιστον 7,8 εκατομμύρια δολάρια από διεφθαρμένες και αυταρχικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγορούν συγκεκριμένα τον Τραμπ για παραβίαση της ρήτρας ξένων αμοιβών του Συντάγματος, η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να επωφελείται από ξένες κυβερνήσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η έκθεση είναι το επιστέγασμα μιας σχεδόν επταετούς έρευνας. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγορούν συγκεκριμένα τον Τραμπ για παραβίαση της ρήτρας ξένων αμοιβών του Συντάγματος, η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να επωφελείται από ξένες κυβερνήσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Στην έκθεση υπάρχουν μάλιστα αναφορές σε διαμονή σε ξενοδοχείο του Τραμπ από αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους την επίμαχη περίοδο.

Όπως σημειώνεται:

  • Αξιωματούχοι από την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου νοίκιασαν πολλά δωμάτια στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, DC, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2017, δαπανώντας 8.800 δολάρια. Μια στρατιωτικοποιημένη «πράσινη γραμμή» χωρίζει το νησί της Κύπρου, χωρίζοντας τον ελεγχόμενο από τους Τούρκους βόρειο τομέα από το νότιο, κατά κύριο λόγο ελληνόφωνο έθνος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τουρκικός έλεγχος του βόρειου θύλακα δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο έθνος. Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι μια από τις μακροβιότερες στην ιστορία του ΟΗΕ.
  •  Ο Κορνήλιος Κορνηλίου, μέλος της διπλωματικής υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έμεινες στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσιγκτον, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ξοδεύοντας 590 $ για δύο διανυκτερεύσεις στις αρχές Φεβρουαρίου 2018. Εκείνη την εποχή, ήταν στην Κύπρο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Επιπλέον, τα αρχεία που προσκομίστηκαν στην Επιτροπή δείχνουν επίσης ότι τον Μάιο του 2018, η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή – Δικαιοσύνη για την Κύπρο (PSEKA), μια ομάδα υπεράσπισης που καταδικάζει την τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου, πραγματοποίησε διάσκεψη στο Trump International Hotel στο Ουάσιγκτον, DC, και ξόδεψε 11.421 δολάρια σε δωμάτια.  «Ο ρητός σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να επηρεάσει τον τότε πρόεδρο Τραμπ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο μερικώς χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι τα μέλη του αναζητούσαν «τρόπους άσκησης επιρροής στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να αποτρέψουν τον εξισλαμισμό του κατεχόμενου από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου». Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις ξένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση, συμπεριλαμβανομένων των δημάρχων δύο κυπριακών πόλεων και ενός μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο επικεφαλής της ΠΣΕΚΑ άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας: «Ο Τραμπ δεν είναι πολιτικός και ελπίζουμε να πάρει το μήνυμα».

ΠΗΓΗ: sigmalive