Ραντεβού τον Φεβρουάριο! Με… μισό ημίχρονο ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του απέναντι στη Μπάτσκα Τόπολα, τη νίκησε εύκολα 5-2 στο άδειο -λόγω της κυβερνητικής απόφασης- Καραϊσκάκη στο ντεμπούτο του Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο του και τερμάτισε στην 3η θέση του 1ου ομίλου, συνεχίζοντας στα πλέι-οφ του Conference League. Γκολάρες από Ελ Κααμπί (21′) και Ποντένσε (40′, 42′) στο πρώτο ημίχρονο, ένα αυτογκόλ του Ίλιτς (46′) από κεφαλιά του Ρέτσου στο δοκάρι στο ξεκίνημα του δεύτερου, δύο των Σέρβων μετά από ισάριθμες «ερυθρόλευκες» αμυντικές γκέλες (48′ Τζάκοβατς, 61′ Τσίρκοβιτς) και ένα του Ελ Αραμπί (68′) διαμόρφωσαν το τελικό σκορ. Με παίκτη λιγότερο από το 60′ οι Σέρβοι λόγω της αποβολής του Κούβελιτς. Παρά τα δύο γκολ του Ποντένσε, τη μία ασίστ και τις έξοχες ενέργειες του Ροντινέι, τη γεμάτη επιθετική παρουσία του Ελ Κααμπί, κορυφαίος για τους «ερυθρόλευκους» ήταν για ένα ακόμη ματς ο Κώστας Φορτούνης με τις τρεις ασίστ και την σχεδόν αλάνθαστη παρουσία του μεσοεπιθετικά.

Πολύ καλή εμφάνιση για τους Πειραιώτες από τη μέση και μπροστά, αλλά με τα γνωστά αμυντικά προβλήματα, έκανε σε κάθε περίπτωση τη… δουλειά του και πλέον τη Δευτέρα (18/12) μαθαίνουν αντίπαλο για τα δύο ματς στις 15 και 22 Φεβρουαρίου στα οποία θα παίξουν για την ευρωπαϊκή τους συνέχεια και την πρόκριση στους «16» της 3ης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

«Σβηστό» 20λεπτο και… ερυθρόλευκη καταιγίδα

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, ο ρυθμός στο ξεκίνημα ήταν καλός, ενώ για λίγα λεπτά καλύτερα κυκλοφόρησε την μπάλα η Τόπολα. Ο Ολυμπιακός «ψαχνόταν» μεσοεπιθετικά και δεν απείλησε πέρα από κάποιες σέντρες για αρκετά λεπτά, ενώ βεβαίως και οι Σέρβοι παρουσίασαν μια πολυπρόσωπη άμυνα με όλους τους παίκτες πίσω από τη μπάλα και τις γραμμές πολύ κοντά στην περιοχή. Επιθετικά πάντως ούτε οι φιλοξενούμενοι παρουσίαζαν κάτι ιδιαίτερο και σαν συνέπεια όλων αυτών ήταν να μην υπάρχει ούτε υποψία φάσης για ένα εικοσάλεπτο. Στην πρώτη όμως φάση, στην πρώτη τελική προσπάθεια, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ και πρακτικά δεν ξανακοίταξε ξανά πίσω του.

Ήταν η φάση του 21ου λεπτού, με τον Μαντί να κάνει μια διαγώνια μπαλιά για τον Ροντινέι, τον Βραζιλιάνο να κάνει μια έξοχη σέντρα και τον Ελ Κααμπί με δύσκολη κεφαλιά ανάμεσα σε Στόγιτς και Ίλιτς να κάνει το 1-0. Στα επόμενα λεπτά, Φορτούνης και Ποντένσε είχαν δύο τελικές που δεν απείλησαν σοβαρά, ενώ το ίδιο συνέβη και με το μακρινό σουτ του Τζάκοβατς. Στο 32′ ο Ποντένσε είχε την ευκαιρία για κάτι καλό μετά την κάθετη του Φορτούνη, όμως έχασε το κοντρόλ ενώ θα βρισκόταν φάτσα με το τέρμα και τελικά κόπηκε. Στο 35′ ο Ελ Κααμπί σκόραρε με έξοχη κεφαλιά μετά από φάουλ του Φορτούνη, όμως το γκολ ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ.

Αντιθέτως, αυτό στο 40′ μέτρησε κανονικά και κάπου εκεί πρακτικά το ματς τελείωσε! Μετά από ωραία επίθεση και μπαλιά το Φορτούνη από δεξιά στον Ποντένσε, ο Πορτογάλος έκανε το κοντρόλ, δύο προσποιήσεις και με υπέροχο αριστερό πλασέ έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Ίλιτς για το 2-0. Πριν συνέλθει από το δεύτερο η Μπάτσκα, ο Ολυμπιακός την τιμώρησε και με το τρίτο. Νέα αντεπίθεση των Πειραιωτών στο 42′, ο Φορτούνης είδε τον Ποντένσε και πάλι, ο Πορτογάλος έκανε κοντρόλ, έναν ελιγμό και αυτή τη φορά με το δεξί σημάδεψε την ίδια γωνία του Ίλιτς για το 3-0. Στο φινάλε του πρώτου μέρους, χάθηκε και μεγάλη ευκαιρία για το 4-0 σε νέα κόντρα, όμως το πλασέ του Φορτούνη πέρασε ελάχιστα άουτ.

Ρέτσος, «γκέλες», «εκτελεστής» και τέσσερα ακόμη γκολ

Το ματς είχε ανοίξει οριστικά πλέον και η εξέλιξη αυτή συνεχίστηκε και στο δεύτερο 45λεπτο. Ένα λεπτό μετά την έναρξή του, ήρθε το 4-0, όταν μετά από κόρνερ του Φορτούνη και κεφαλιά του Ρέτσου στο οριζόντιο, η μπάλα βρήκε στο σώμα του Ίλιτς και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του. Ένα δίλεπτο αργότερα, η Μπάτσκα κατάφερε να μειώσει, εκμεταλλευόμενη διπλή γκάφα της ερυθρόλευκης άμυνας, αφού μετά από ένα αψυχολόγητο τακουνάκι του Ορτέγκα μέσα στην περιοχή, ο Τζάκοβατς πήρε εύκολα τη μπάλα, πέρασε και τον Ντόη σαν σταματημένο και με απλό πλασέ έκανε το 4-1.

Για λίγη ώρα η σερβική ομάδα αναθάρρησε και στο 57′ έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν ο Σοσ νίκησε τον Ντόη στον αέρα, αλλά ο Πασχαλάκης αντέδρασε εξαιρετικά και απέκρουσε σε κόρνερ. Στο 60′ οι φιλοξενούμενοι έμειναν με παίκτη λιγότερο λόγω δεύτερης κίτρινης στον Κούβελιτς, όμως στην αμέσως επόμενη φάση μείωσαν ακόμη περισσότερο, με τον Ολυμπιακό πλέον να έχει χαλαρώσει πλήρως. Ο Τσίρκοβιτς έφυγε στην αντεπίθεση με πολύ δυνατό σπριντ, πέρασε τον Χέσε που έκανε κάκιστη εκτίμηση της φάσης και με έξοχο πλασέ νίκησε τον Πασχαλάκη για το 4-2. Γρήγορα όμως η ομάδα του Καρβαλιάλ βρήκε ένα ακόμη γκολ. Στο 68′ μετά από φάση διαρκείας, ο Φορτούνης έκανε το συρτό γύρισμα στην περιοχή και ο Ελ Αραμπί με ένα απλό άγγιγμα της μπάλας νίκησε τον Ίλιτς για το 5-2.

Ως το φινάλε, ο Ολυμπιακός είχε ακόμη κάποιες καλές στιγμές με Μπιέλ, Ποντένσε, Ροντινέι και Ελ Αραμπί, όμως όλα είχαν ήδη τελειώσει. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, με τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν μια πολύτιμη νίκη, τόσο σε ψυχολογικό όσο φυσικά και σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο, συνεχίζοντας στην Ευρώπη για τουλάχιστον δύο ακόμη παιχνίδια.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Κάρλος Καρβαλιάλ / 4-2-3-1)
: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Ντόη, Ορτέγκα, Καμαρά (87′ Ρίτσαρντς), Χέσε (73′ Καρβάλιο), Ποντένσε, Φορτούνης (73′ Αλεξανδρόπουλος), Μασούρας (64′ Μπιέλ), Ελ Κααμπί (64′ Ελ Αραμπί).
Μπάτσκα Τόπολα (Ζάρκο Λάζετιτς / 4-4-2): Ίλιτς, Πέτροβιτς (56′ Σος), Τσάλουσιτς (87′ Βλακούκιν), Στόγιτς, Κρίστιτς, Τζάκοβατς, Κούβελιτς, Ράντιν (56′ Βούλιτς), Τσβέτκοβιτς, Τσίρκοβιτς (72′ Στάνιτς), Μιλοβάνοβιτς (56′ Ράκονιατς).