Δυο μήνες μετά την συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής ασχολήθηκε με όσα καταγγέλθηκαν για την ΚΟΕ.
Τι τεκταίνεται πίσω από τη βιτρίνα και την ωραία εικόνα του αθλητισμού.

 

Του Πάμπου Στυλιανού*
Ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους και ο τραγουδιστής Πασχάλης Τερζής,  σε ένα από τα τραγούδια τους, λένε ότι «…στα υπόγεια είναι η θέα..». Και όντως πολλές φορές έτσι είναι. Πίσω από την βιτρίνα, την λάμψη και την εικόνα, υπάρχουν πολλά άλλα που σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γεγονότα, ενέργειες και αποφάσεις που δημιουργούν μια άλλη πραγματικότητα, που κρύβεται συνήθως κάτω από το χαλί, διότι έτσι βολεύει .

Όταν τον Οκτώβρη του 2020 εκλέχθηκε το σημερινό Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) αρκετοί στο χώρο του αθλητισμού θεώρησαν ότι κάτι καινούργιο θα κτιζόταν. Τρία χρόνια αργότερα είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, αφού εδώ και αρκετό καιρό έχει επικρατήσει μια μεγάλη εσωστρέφεια. Μια μικρή ηγετική ομάδα λειτουργώντας με ιδιοτέλεια, αυταρχισμό και αδιαφάνεια, έχουν οδηγήσει την ΚΟΕ μακριά απο το ευ αγωνίζεσθαι και τα ολυμπιακά ιδεώδη. Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο πρόεδρος της ΚΟΕ και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, θέση από την οποία εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση.

Η κατάσταση στην ΚΟΕ αλλά και η καταγγελία που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), οδήγησε στην αυτεπάγγελτη εγγραφή θέματος απο τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών (ΚΕΘ), βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, για τον τρόπο λειτουργίας στην ΚΟΕ. Έγιναν δυο συνεδρίες, στις 25 του Οκτώβρη και την 1η του Νιόβρη 2023. Στην μέν πρώτη έγινε αναφορά  για κακοδιαχείριση στην ΚΟΕ, παραποίηση πρακτικών, καταστρατήγηση του καταστατικού, κ.α. Στη δεύτερη συνεδρία ο πρόεδρος της ΚΟΕ, που απουσίαζε απο τη πρώτη συνεδρία, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε μια διαστρεβλωμένη εικόνα και διαβεβαίωσε ότι όλα στην ΚΟΕ λειτουργούν χωρίς ψεγάδι.

Στη δεύτερη συνεδρία ήταν παρούσα η ίδια η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ),  κ. Αθηνά Μιχαηλίδου που κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έλεγχο για κάποιες πτυχές της δραστηριότητας της ΚΟΕ. Η καταγγελία που είχε υποβληθεί στο ΥΠΑΝ αφορούσε την ασυνήθιστα πολυπληθή αποστολή της ΚΟΕ στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που έγιναν στην Μάλτα τον Μάη του 2023 και πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Το παρόν της και στις δυο συνεδρίες έδωσε,  δια του Αντιπροέδρου της κ. Ευθυμίου. και η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού (ΕΔΠΑ) η οποία ανάλαβε να προβεί σε έλεγχο της ΚΟΕ.

Δυο σχεδόν μήνες μετά την συζήτηση στην ΚΕΘ, παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής ξεκίνησε τον οποιονδήποτε έλεγχο στην ΚΟΕ. Εδώ μπαίνουν κάτω απο το μικροσκόπιο οι ευαισθησίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το 2018 – 2019, επι προεδρίας Ντίνου Μιχαηλίδη, έκαναν φύλλο και φτερό όλες τις πτυχές λειτουργίας της ΚΟΕ εκείνη την περίοδο. Μήπως τώρα η ΚΟΕ έγινε ξαφνικά «ιερή αγελάδα» για κάποιους. Ή μήπως στο παρασκήνιο κινούνται νήματα απο διάφορα κέντρα εξουσίας;;;

Από την άλλη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η  ΕΔΠΑ έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση στην ΚΟΕ για όσα καταγγέλθηκαν στην Βουλή. Όταν γίνει αυτή η διερεύνηση, αναμένουμε και προσδοκούμε  την ίδια αυστηρότητα  και σπουδή στην έκδοση των πορισμάτων της.   Η ΕΔΠΑ έχει να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στον χώρο του αθλητισμού. Άλλωστε η διαφθορά και η διαπλοκή «ευημερούν» και στον χώρο του αθλητισμού.  Επομένως κρίνουμε ότι η ΕΔΠΑ χρειάζεται να εκπέμπει αντικειμενικότητα αλλά και σοβαρότητα, μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας και όχι η παράδοση πορισμάτων στον Γενικό Εισαγγελέα να μετατρέπεται σε «θέαμα».

Όσο δε για την ΚΟΕ, το έργο της δεν μηδενίζεται, αλλά «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται». Και στα επόμενα άρθρα μας θα αναδείξουμε τις διάφορες κακοτοπιές, παρασπονδίες και παρατυπίες στη λειτουργία της ΚΟΕ.

*Πρώην πρόεδρος ΚΟΑ