Νέο συμπληρωματικό υπόμνημα στην Ανακριτική Επιτροπή η οποία εξετάζει το θέμα της Μονής Αββακούμ, απέστειλαν οι δικηγόροι των μοναχών, τονίζοντας πως τόσο η επιτροπή όσο και η διαδικασία είναι παντελώς άκυρες.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σήμερα 24/5/2024 καταθέσαμε ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, νέο συμπληρωματικό υπόμνημα, θέτοντας υπόψιν αυτής:

Α) ότι η Ιερά Σύνοδος τον Σεπτέμβριο 2021 (η απόφαση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Απόστολος Βαρνάβας») εξέλεξε τριμελή Ανακριτική Επιτροπή, αποτελούμενη μόνον εξ Αρχιερέων, ενώ ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει πενταμελή σύνθεση από τρεις Αρχιερείς τουλάχιστον και δύο κληρικούς.

Β) ότι τελικών στην σύνθεση της Ανακριτικής Επιτροπής μετέχουν και δύο κληρικοί, οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο και συνεπώς δεν δικαιούνται να ασκούν καθήκοντα μέλους Ανακριτικής Επιτροπή, πολύ περισσότερο να διεξάγουν ανακρίσεις.

Γ) ότι η αντικατάσταση του μέλους της Επιτροπής τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, έγινε χωρίς να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στον «Απόστολο Βαρνάβα».

Από αυτές τις περιστάσεις, τόσο η Ανακριτική Επιτροπή όσο και η ανακριτική διαδικασία είναι παντελώς άκυρες, αφού η ανάκριση:

Διατάχθηκε από τριμελή και όχι πενταμελή Ανακριτική Επιτροπή και
Διεξήχθη από μη εξουσιοδοτημένους κληρικούς, οι οποίοι ουδέποτε εκλέχθηκαν από την Ιερά Σύνοδο.
Συνεπώς, επιβάλλεται η άμεση και άπαξ δια παντός παύση πάσης ενέργειας και η θέση της υποθέσεως στο Αρχείο.

Επισημαίνουμε, λοιπόν, και πάλι, ότι συντασσόμενοι και εμείς με την απαίτηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου για δίκαιη δίκη, αναμένουμε ότι θα πράξει το ίδιο και η Ανακριτική Επιτροπή, δηλαδή θα συνταχθεί με την απαίτηση του Μακαριωτάτου και θα θέσει την υπόθεση στο Αρχείο.

Διότι, υπενθυμίζουμε, δίκαιη δίκη είναι αυτή που διεξάγεται κατ’εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη και όχι αυτή που διεξάγεται κατά παράβασιν αυτών. Και αυτό θεωρούμε αυτονόητο, ότι εννοεί ο Μακαριώτατος, τασσόμενος υπέρ μίας δίκαιης δίκης.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com