Στρατιώτες από την περίφημη ισραηλινή μονάδα των ειδικών δυνάμεων περιμένουν το «πράσινο φως» για να διασώσουν ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα από τη Χαμάς.
Η επίλεκτη ομάδα «Sayeret Matkal», με πρότυπο το σύνταγμα της βρετανικής Ειδικής Αεροπορικής Δύναμης (SAS), έχει τεθεί σε ετοιμότητα λόγω της τεχνογνωσίας αλλά και της εμπειρίας της στην ανάκτηση ομήρων, σύμφωνα με την Telegraph.
Η μονάδα, βασισμένη στο πρότυπο της βρετανικής SAS, συμμετείχε στην αποστολή του αεροδρομίου της Ουγκάντα ​​το 1976. Εκεί, Ισραηλινοί καταδρομείς κατάφεραν να διασώσουν 100 συμπατριώτες τους από Άραβες αεροπειρατές που είχαν καταλάβει μια πτήση και είχαν κρατήσει όμηρους τους επιβάτες.
Τώρα, η μονάδα είναι έτοιμη να σταλθεί σε άλλη μια αποστολή υψηλού κινδύνου με σκοπό να σώσει τους πάνω από 150 Ισραηλινούς που απήχθησαν το Σαββατοκύριακο και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις από τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ναφτάλι Μπένετ και ο Εχούντ Μπάρακ, υπήρξαν στο παρελθόν μέλη της Matkal, της Ομάδας Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπως επίσης ο σημερινός επικεφαλής του Επιτελείου, ο αρχηγός της Σιν Μπετ, και ο επικεφαλής της Μοσάντ.
Η Sayeret Matkal είναι γνωστή ως μία από τις πιο αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις στον κόσμο. Γνωστή ως «η Μονάδα», είναι μια εξαιρετικά μυστική ταξιαρχία ειδικών επιχειρήσεων που έχει αποκτήσει τεράστια φήμη λόγω των σπουδαίων νικών της πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
«Η Sayeret Matkal είναι η μόνη σκληραγωγημένη μονάδα που μπορούν χρησιμοποιήσουν για να σώσουν τους ομήρους», είπε στη Mirror ο Δρ Andreas Kreig, ανώτερος λέκτορας στη σχολή σπουδών ασφαλείας στο King’s College του Λονδίνου.
«Αυτή η μονάδα του στρατού θα μπορούσε να είναι μια από τις καλύτερεςεπιλογές του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τα θύματα κατά τη διάσωση ομήρων». Ο Dr Krieg εξήγησε: «Οι ειδικές δυνάμεις διακρίνονται για την ευκινησία. Έχοντας αποκτήσει μια αρκετά σκληρή ιεραρχία, πλέον είναι αυτοδύναμοι. Έτσι ακόμα κι αν αποκοπούν, μπορούν να λειτουργήσουν. Απαιτείται ελάχιστη υποστήριξη και [είναι] ικανοί να λειτουργήσουν στο περιβάλλον του υψηλού κινδύνου της Γαζας. Αυτή η μονάδα είναι η μόνη που μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια αποστολή»