Ο προπονητής, Μάκης Σεργίδης μίλησε στο balla.com.cy και ανέλυσε ξεχωριστά τους φιναλίστ των δύο τελικών, του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Ακόμα, αναφέρθηκε στο που θα κριθούν τα δύο αυτά μεγάλα ματς χωρίς όμως να δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα σε κάποια ομάδα. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του για τους Σα Πίντο και Ραν Μπεν Σιμόν όσον αφορά την τακτική τους σε αυτό τον ιδιαίτερο τελικό πρωταθλήματος. Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του Κύπριου τεχνικού στην ιστοσελίδα μας.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Πως σχολιάζεις την παρουσία του ΑΠΟΕΛ στα πλέι οφ;
«Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ έχει μία μικρή κάμψη σε σχέση με την κανονική διάρκεια όμως κατάφερε να μην χάσει σε κανένα σημείο την κορυφή. Όσες φορές πήγε να γίνει αυτό κατάφερε να την διατηρήσει και αυτό λέει σίγουρα πολλά. Πλέον αφού εξαρτάται από τα δικά του πόδια το πρωτάθλημα είναι θέμα εμπειρίας. Δεν το επηρέασε σε καμία περίπτωση ότι δεν έβγαλε τα πλέι οφ με τοπ αποδόσεις και πάει στον τελικό από την 1η θέση».

Είναι δίκαια στην 1η θέση για τόσους μήνες και γιατί;
«Είναι δίκαιο σίγουρα διότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το δείγμα. Και στα κακά του δεν κατάφερε κανένας να τον ρίξει από την κορυφή. Είναι και ικανότητα αυτό το πράγμα στο ποδόσφαιρο. Μπορούσε να την χάσει από την Ομόνοια του Σωφρόνη, την Ανόρθωση του Γκαγιέγο και την ΑΕΚ του Μπεν Σιμόν στα πλέι οφ όπου έκανε και την μοναδική ανατροπή, γι’ αυτό είναι ικανότητα».

Ξεχωρίζεις κάποιους παίκτες στο φετινό ΑΠΟΕΛ ή κάποιο άλλο στοιχείο στην ομάδα;
«Έδειξε φέτος ότι είναι μία ομάδα που κυρίως κατάφερε να λειτουργήσει σαν σύνολο στο οποίο εννοείται ότι σε κάποια διαστήματα μπορεί κάποιος παίκτης με την ποιότητα του να έδωσε το κάτι παραπάνω. Σε κάθε διαφορετική περίοδο ξεχώρισαν κάποιοι όπως για παράδειγμα ο Κβιλιτάια στην επίθεση. Ο Πέτροβιτς στην άμυνα ο οποίος κάλυψε τον Κρέσπο που είναι τεράστια απώλεια και κανένας δεν την σχολίασε λόγω της απόδοσης του Σέρβου. Ο Κρέσπο μιλάμε για ένα ποδοσφαιριστή μεγάλης κλάσης με σπουδαία καριέρα αλλά ευτυχώς για το ΑΠΟΕΛ δεν φάνηκε η απουσία του. Επίσης, το δίδυμο Ντογκαλά-Τσεπάκ σε κάποια παιχνίδια ήταν ασταμάτητο με τους συνδυασμούς και την συνεργασία που είχαν αλλά και τα γκολ τους. Γενικότερα το διακρίνει το ότι είναι πάρα πολύ καλό σύνολο γιατί ακόμα και όταν έμειναν παίκτες πυλώνες έξω, όπως και ο Σαρφό για παράδειγμα, το σύνολο δεν επηρεάστηκε και πήρε από όλους αυτά που έπρεπε».

Η πορεία με τον Ραν Μπεν Σιμόν στον πάγκο αποδείχθηκε εξαιρετική, τι άλλαξε στην ομάδα και την έφερε εδώ που είναι σήμερα;
«Όποια και να είναι η κατάληξη του τελικού είναι αποδεκτό ότι η πορεία της είναι άξια συγχαρητηρίων και δεν το βλέπεις συχνά. Ειδικά όταν αναλάβεις την ομάδα κάποια άλλου είναι ακόμα πιο δύσκολο, ελάχιστοι πιστεύαμε ότι θα μπει 6άδα τότε. Φαίνεται ότι άλλαξε άμεσα την ψυχολογία και πέρασε τη δική του φιλοσοφία. Κατάφερε να ορίζει την μοίρα της μόνη της η ΑΕΚ αφού με νίκη είναι πρωταθλήτρια. Υπήρξαν και τα παιχνίδια που μπορεί να δημιουργούσαν διαφορετικά δεδομένα όπως με το ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση αλλά και πάλι είναι εδώ που μιλάμε σήμερα».

Γιατί η ΑΕΚ όποτε είχε την ευκαιρία να «πατήσει» κορυφή δεν τα κατάφερε;
«Είναι γεγονός ότι το να κυνηγάς κάποιον στην κορυφή είναι διαφορετικό από το να είσαι πρώτος και να σε κυνηγούν. Σε κρίσιμα ματς όπως με το ΑΠΟΕΛ μέχρι το 78’ ήταν δική της η κορυφή αλλά κατάφερε να χάσει ένα παιχνίδι πολύ εύκολα από ένα ΑΠΟΕΛ που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ακόμα και με την Ανόρθωση δικαιούτο τη νίκη αλλά έπρεπε να ήταν τελειωμένο από νωρίς το παιχνίδι και δεν το έκανε γι’ αυτό και το πλήρωσε. Μπορεί να δείχνει κάτι το γεγονός αυτό αλλά η πορεία της είναι αξιοθαύμαστη και είναι ουσιαστικά στην κορυφή απλά με ισοβαθμία στην οποία υπερτερεί το ΑΠΟΕΛ στα μεταξύ τους παιχνίδια».

Πως βλέπεις τον τελικό πρωταθλήματος ΑΠΟΕΛΑΕΚ;
«Ένας αγώνας που για εμάς τους παρατηρητές του ποδοσφαίρου και τους θεατές αντικατοπτρίζει την ολότητα του πρωταθλήματος. Ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο που μπορεί να κριθεί ακόμα και στα τελευταία λεπτά του τελευταίου αγώνα της χρονιάς. Το αποτέλεσμα του τελικού μπορεί να αδικήσει στο τέλος τη μία ή την άλλη ομάδα. Μία ομάδα από τις δύο που έκανε τέτοια πορεία μπορεί να κλείσει τη χρονιά αρνητικά. Και για του δύο είναι μεγάλο και ιδιαίτερο ματς. Το ΑΠΟΕΛ γιατί έχει να κατακτήσει τίτλο 5 χρόνια και για την ΑΕΚ διότι θα είναι το πρώτο στην ιστορία της. Για τους έξω όμως επαναλαμβάνω αυτό το παιχνίδι είναι ότι πιο ωραίο και απολαυστικό».

Το ΑΠΟΕΛ παίρνει τον τίτλο με δύο αποτελέσματα ενώ η ΑΕΚ μόνο με νίκη. Πως θα επηρεάσει αυτό στο παιχνίδι;
«Η τακτική ή αν θέλεις η στρατηγική των προπονητών δεν θα πάει βάση του ότι έχουν διπλό αποτέλεσμα ή ένα από την άλλη πλευρά, απλά είναι κάτι που επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο που μία φάση και ένα λάθος μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Μιλάμε για δύο έμπειρους προπονητές, δεν θα στήσουν την ομάδα, ο Σα Πίντο αμυντικά για να κρατήσει το σκορ και ο Μπεν Σιμόν για να θέλει να σκοράρει άμεσα. Θα επιδρούν αυτά κατά τη διάρκεια του αγώνα και όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη του που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποια μπορεί να είναι. Όσο περνά ο χρόνος η κάθε ομάδα θα λειτουργά με το αποτέλεσμα που της δίνει το πρωτάθλημα, μόνο αυτό μπορεί να συμβεί. Θα αγωνιστούν και οι δύο από την αρχή με ότι καλύτερο δυνατό έχουν στην διάθεση τους για τη νίκη».

Για την εξαιρετική πορεία της Ομόνοιας στα πλέι οφ:
«Η έλευση του Αναστασίου βοήθησε άμεσα, ίσως επειδή ήρθε σε ένα οικείο περιβάλλον που ξανά δούλεψε και είναι Έλληνας προπονητής, γνώστης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Κάποιοι ήρθαν και μέχρι να μάθουν το πρωτάθλημα μας, έφυγαν, όπως ο Τσέτιλ Ρέιχνταλ για παράδειγμα. Δόθηκε η ευκαιρία στον Αναστασίου να…βάλει το τρένο στις ράγες γρήγορα και το έκανε».

Πως ο Γιάννης Αναστασίου κατάφερε να αλλάξει την Ομόνοια προς το καλύτερο;
«Η τακτική του και η προσέγγιση του ήταν ρεαλιστική και η ομάδα στήθηκε σωστά όπως έπρεπε. Ήταν μαζεμένη πίσω, προσπάθησε να φεύγει στις αντεπιθέσεις και σε κάθε παιχνίδι προσαρμόστηκε ανάλογα. Είναι στον τελικό κυπέλλου και κατάφερε να είναι κάποια στιγμή ακόμα και στη…μάχη του τίτλου. Η αλλαγή του Αναστασίου (και του Μπεν Σιμόν) ήταν από τις πιο επιδραστικές αλλαγές προπονητών που είδα ποτέ στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Κάποιοι παίκτες είχαν τεράστια αλλαγή απόδοσης όπως οι Κουλιμπαλί, Κούσουλος, Χάμπος και Μπέζους και αυτό δείχνει την εξαιρετική δουλειά του. Έδωσε στην Ομόνοια πιθανότητες για 3ο σερί κύπελλο και στον κόσμο την ικανοποίηση που του έλειπε».

Έγραψε ιστορία με το να είναι σε τελικό για πρώτη φορά. Πως την βλέπεις σαν ομάδα την Πάφος FC του Χουάν Κάρλος Καρσέδο;
«Τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι είναι μία ομάδα που έχει σκαμπανεβάσματα ενώ έχει σπουδαίους παίκτες και πλήρες ρόστερ. Παρά την μη σταθερή απόδοση που πιστεύω ακόμα υπάρχει, κατάφερε να κάνει το πρώτο βήμα με την συμμετοχή στον τελικό κυπέλλου. Από την στιγμή που είναι εκεί υπάρχει πιθανότητα να πάρει το κύπελλο. Την μεγαλώνει σαν ομάδα, έχουν οικονομική ευμάρεια αλλά αυτό το επίτευγμα είναι τεράστια επιτυχία. Μπορεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος αγκάλιασε την ομάδα τα τελευταία χρόνια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Πάφος μεγαλώνει».

Που θα κριθεί πιστεύεις ο τελικός κυπέλλου ανάμεσα σε Ομόνοια και Πάφος FC;
«Οι πιθανότητες είναι 50-50 για εμένα. Υπάρχει μία ομάδα η οποία έχει τεράστια εμπειρία στο θεσμό που σαφώς θα αντλήσει μεγάλη δυναμική από τον κόσμο της. Από την άλλη υπάρχει μία ομάδα…σταχτοπούτα θα την έλεγα διότι θα ζήσει τελικό για πρώτη φορά και ο ενθουσιασμός θα είναι μεγάλος στους παίκτες και στον κόσμο της».

Μπορείς να κάνεις μία πρόβλεψη για τον κυπελλούχο βάση τα όσα είδες από τις δύο ομάδες;
«Οι προβλέψεις και το πως θα κυλήσει αυτό το παιχνίδι πιστεύω είναι μεγάλο ρίσκο, γι’ αυτό δεν θα δώσω πλεονέκτημα ή φαβορί. Να δώσω ένα παράδειγμα για να δικαιολογήσω αυτό που λέω. Πριν από δύο χρόνια η Ομόνοια αντιμετώπιζε τον Εθνικό στο ΓΣΠ με τον κόσμο της στο πλευρό της όπως και τώρα. Η ομάδα της Άχνας ήταν διαβαθμισμένη και όλοι περίμεναν ότι η Ομόνοια θα κατακτήσει άνετα το κύπελλο αλλά είδαμε όλοι τί χρειάστηκε να κάνει αφού στην διαδικασία των πέναλτι κατάφερε τελικά να σηκώσει το τρόπαιο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν νιώθω σίγουρος να δώσω πρόβλεψη».

Σόλωνας Κύπρου