Ρίχνοντας ξεκάθαρα το μπαλάκι προς τις εμπορικές τράπεζες, καλώντας τις να προχωρήσουν στη σμίκρυνση της ψαλίδας μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τη μείωση της έκτακτης εισφοράς στην Άμυνα επί των εισπρακτέων τόκων από το 30% στο 17%.

Πρόκειται για μια ουσιαστική απόφαση προς την κατεύθυνση της αύξησης του εισοδήματος κυρίως των μεσαίων νοικοκυριών και μεσαίων επιχειρήσεων, που διαθέτουν καταθέσεις. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και το μέγεθος της μείωσης της εισφοράς, αφού από το 30% μειώνεται στο 17% δηλαδή σχεδόν στο μισό.

Κληθείς να σχολιάσει στο Economy Today τη συγκεκριμένη απόφαση, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής τόνισε ότι ασφαλώς και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αφού ενισχύει την καθαρή απόδοση του καταθέτη. Πρόκειται για θετική εξέλιξη την οποία οι τράπεζες στηρίζουν, πρόσθεσε ο κ. Κωστουρής.

Κληθείς να σχολιάσει την έμμεση αναφορά του υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε αντίστοιχης σημασίας κινήσεις, ο κ. Κωστουρης αρκέστηκε να αναφέρει ότι ήδη έχουν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων και ενδεχομένως να δούμε ανάλογες κινήσεις και στο μέλλον.

Από το υπουργείο δεν υπήρξε κάποιο άλλο σχόλιο γι’ αυτή την απόφαση, δεδομένου ότι λίγο αργότερα εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση του υποικ με το σύνδεσμο τραπεζών με αφορμή την προ ημερών συνάντηση των δυο πλευρών. Στην ανακοίνωση αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του, ότι διαβλέπει περιθώριο για περιορισμό της ψαλίδας μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατες θετικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και στην παροχή βασικών τραπεζικών υπηρεσιών με μειωμένο κόστος προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Σημειώνεται ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της μείωσης της έκτακτης εισφοράς υπολογίζεται στα €16 εκατομμύρια.