«Η Κύπρος, έχοντας προσχωρήσει στις αντιρωσικές κυρώσεις και κλείνοντας τους ουρανούς στα ρωσικά αεροσκάφη, έχασε πάνω από 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Μουράτ Ζιαζίκοφ σε συνέντευξή του στη Rossiyskaya Gazeta.

«Δυστυχώς, οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των χωρών μας διακόπηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν πραγματικά από το νησί περίπου 800 χιλιάδες Ρώσοι. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της δημοκρατίας, τα έξοδα ενός τουρίστα το 2022 ανήλθαν σε 88 € την ημέρα (αν και οι Ρώσοι, λόγω της ευρείας «ρωσικής ψυχής» «Ξόδεψαν πολύ περισσότερα). τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την απώλεια του ρωσικού τμήματος», είπε ο Zyazikov, σημειώνοντας ότι η κατάσταση τώρα «ισοπεδώνεται σιγά σιγά».

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι μία από τις κύριες πηγές εσόδων για ΚΔ είναι ο τουρισμός, ενώ η ροή Ρώσων τουριστών προς την Κύπρο έχει σχεδόν εξαφανιστεί. «Οι Ρώσοι που φτάνουν εδώ από τρίτες χώρες προτιμούν όλο και περισσότερο να χαλαρώνουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, όπου η ξενοδοχειακή και μεταφορική υποδομή αναπτύσσεται ταχύτατα και οι τιμές είναι χαμηλότερες», πρόσθεσε ο Zyazikov.

«H Λευκωσία παίζει Δυτικά παιχνίδια»

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η έντονη δυναμική των εσωτερικών πολιτικών γεγονότων στο νησί, η εξωτερική πολιτική δραστηριότητα της Λευκωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «και, δυστυχώς, η εμπλοκή της στα αντιρωσικά παιχνίδια των Δυτικών δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν τη διμερή μας συνεργασία σε ορισμένους τομείς».

«Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση έχει πολιτικά κίνητρα και, στην πραγματικότητα, επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφορετικά, είναι δύσκολο να εξηγηθεί από τη σκοπιά της στοιχειώδους λογικής γιατί λαμβάνει εθελοντικά μέτρα που προκαλούν τεράστια ζημιά στη δική της οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη βιομηχανία της (εννοώ, πρώτα απ ‘όλα, τον τουρισμό). Ωστόσο, είναι αδύνατο να απαγορεύσουμε τα πάντα, ειδικά όταν οι άνθρωποι έχουν μια βαθιά ανάγκη, και το σημαντικότερο, μια μεγάλη επιθυμία να συνεργαστούν και να αναπτύξουν το πλούσιο ιστορικό δυναμικό της ρωσο-κυπριακής αλληλεπίδρασης».

«Στις τρέχουσες συνθήκες, όταν οι εμπορικοί, οικονομικοί και επενδυτικοί μας δεσμοί υποφέρουν κυρίως λόγω κυρώσεων, ορισμένες ρωσικές επιχειρήσεις κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο νησί. Παράλληλα, προσπαθούμε να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην υλοποίηση έργων στον τομέα του πολιτισμού και στην ενίσχυση της θέσης της ρωσικής γλώσσας στο νησί. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι πολλοί Κύπριοι διατηρούν έντονο ενδιαφέρον να μελετήσουν τις παραδόσεις, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο μας […]. Είμαι πεπεισμένος ότι ένα τέτοιο δημιουργικό μήνυμα δεν θα υπόκειται σε στιγμιαίες καιροσκοπικές επιρροές ή ξεδιάντροπες προσπάθειες από το εξωτερικό να ‘’καταργηθεί ο ρωσικός κόσμος’’»

«Ζεστοί και φιλόξενοι οι Κύπριοι»

«Γνωρίζουμε καλά την απόρριψη από την πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών της αντιρωσικής βακχαναλίας που εξαπολύει η Δύση, ακόμη και χωρίς αναφορά σε κοινωνιολογικές έρευνες. Μιλώντας χωρίς υπερβολή, οι απλοί Κύπριοι επιδεικνύουν μια πραγματικά ζεστή και φιλόξενη στάση απέναντι στους Ρώσους και τη ρωσική κουλτούρα κυριολεκτικά παντού, από την καθημερινή επικοινωνία μαζί μας μέχρι τους τοίχους των κυβερνητικών ιδρυμάτων», πρόσθεσε.

«Σίγουρα είμαστε απογοητευμένοι που η Λευκωσία εφαρμόζει παράνομες κυρώσεις της ΕΕ κατά της χώρας μας, οι οποίες -και αυτό είναι ήδη προφανές όχι μόνο σε διπλωμάτες και οικονομολόγους, αλλά και σε απλούς ανθρώπους- έχουν πλήξει σκληρά τον οικονομικό και τραπεζικό τομέα του ίδιου του νησιού. Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει καθορίσει μια λίστα με τα κράτη που δεν είναι φιλικά προς τη Ρωσία, δηλαδή εκείνα που έχουν εισαγάγει παράνομους περιορισμούς εναντίον της. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με την ενημερωμένη ‘’Έννοια Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας’’ που εγκρίθηκε με το Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 31ης Μαρτίου 2023, η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας είναι ειρηνική, ανοιχτή, προβλέψιμη, συνεπής, ρεαλιστική».

«Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας των διπλωματικών σχέσεων και εννέα αιώνων αλληλεπίδρασης σε επίσημο επίπεδο μεταξύ των χωρών μας, η Ρωσία και η Κύπρος ποτέ δεν θεωρούσαν η μία την άλλη εχθρούς. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα το κάνουν αυτό στο μέλλον. Ο κυπριακός λαός ήταν πάντα, είναι και θα παραμείνει φιλικός και αδελφικός μαζί μας. Αυτό βασίζεται στην αμοιβαία συμπάθεια των απλών ανθρώπων, σε στενούς ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Δεν νομίζω ότι τυχόν προσωρινά πολιτικά σκαμπανεβάσματα ή η ατυχής μυωπία των δυνάμεων που υποκύπτουν στην αντιρωσική υστερία είναι ικανά να καταστρέψουν αυτή τη φιλία. Κάθε κρίση είναι πεπερασμένη. Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις μας με την Κύπρο δεν θα οικοδομηθούν ‘’από το μηδέν’’, αλλά θα βασίζονται στην πλούσια εμπειρία αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που έχει συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες προς όφελος των λαών μας»

Αναφορά σε νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας

Σε ερώτηση σχετικά με την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ Ζyazikov απάντησε «Σε όλα τα ανώτατα επίπεδα, αρχικά δηλώσαμε τη δέσμευσή μας για τη συνέχεια και τη σταθερότητα των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά τη νίκη  του Νίκου Χριστοδουλίδης στις εκλογές τον Φεβρουάριο του τρέχοντος , ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον συνεχάρη ειλικρινά. Επαναλαμβάνω: είμαστε απογοητευμένοι από τη θέση της Λευκωσίας για ένταξη στις παράνομες κυρώσεις της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η ηγεσία της δημοκρατίας θα έχει αρκετή πολιτική διορατικότητα και τη βούληση να διατηρήσει το συσσωρευμένο τεράστιο δυναμικό της παραδοσιακά σεβαστής και εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης με τη Ρωσία.

Όσο για τη διευθέτηση του Κυπριακού, είναι ένα λεπτό, πολύπλοκο θέμα. Οι προσεγγίσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την επίλυση αυτού του ζητήματος παραμένουν αμετάβλητες. Υποστηρίζουμε σταθερά μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, θεωρούμε σημαντικό η τελική απόφαση να ληφθεί από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις δίκαιες ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, ανεξάρτητα από το ποιος αναλαμβάνει τι πρωτοβουλίες. Θεωρώ απαράδεκτο να τους επιβάλλουμε εξωτερικά συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και έτοιμες «συνταγές» και πολύ περισσότερο να τους πιέζουμε να αποδεχτούν αυτή ή την άλλη επιλογή.

Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραδοσιακά συμβάλλει στην υλοποίηση εποικοδομητικών βημάτων για την επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος στο Κυπριακό, που θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και παραγωγικής ανάπτυξης του νησιού προς όφελος των λαών που ζουν εδώ. Από την πλευρά μου, είμαι επίσης ανοιχτός σε συναντήσεις και διάλογο με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εάν έχουν το κατάλληλο ενδιαφέρον.

Περί αναβάθμισης σχέσεων με ψευδοκράτος 

Σε ερώτημα σχετικά με αναφορές για δημιουργία επίσημων σχέσεων με το ψευδοκράτος και «προδοσία των συμφερόντων των Κυπρίων», ο Ρώσος Πρέσβης απάντησε «: Έχετε δίκιο, όντως κάποια ΜΜΕ προσπαθούν περιοδικά να προωθήσουν την αφήγηση σχετικά με την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας να αλλάξει τη γνωστή της θέση για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Τέτοιες εικασίες και προκλητικές δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και επιδιώκουν τον μοναδικό στόχο – να αμφισβητήσουν τις επαληθευμένες προσεγγίσεις της χώρας μας για την επίλυση τοπικών και διεθνών συγκρούσεων, με βάση την αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιτρέψτε μου να τονίσω: ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα βασικά αξιώματα της ειρηνικής λύσης του Κυπριακού. Είναι προφανές ότι η Ρωσία αναπτύσσεται και είναι έτοιμη να βελτιώσει τις εταιρικές σχέσεις με όλα τα κράτη που είναι ανοιχτά στην καθιέρωση και διατήρηση αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, σε σεβασμό, εποικοδομητικό διάλογο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δύο πλευρών. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια χτίζεται η αλληλεπίδρασή μας με την Τουρκία, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Σεπτέμβρη στο Σότσι του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν με τον Ερντογάν, η οποία καλύφθηκε ευρέως, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί a priori να στρέφεται εναντίον κανενός ή να γίνεται εις βάρος των σχέσεων με άλλες χώρες.

Προειδοποίηση σε Λευκωσία για όπλα Ουκρανία

Τέλος ερωτηθείς για τοπικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πλειοψηφία των Κυπρίων να αντιτίθεται στη συμμετοχή της Λευκωσίας στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρέσβης είπε: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ειλικρινά καλοπροαίρετη, φιλόξενη και ενδιαφέρουσα στάση απέναντι στους Ρώσους και τη ρωσική κουλτούρα που δείχνουν οι κάτοικοι της Κύπρου όταν επικοινωνούν μαζί μας. Όσο για τις επίσημες αρχές του νησιού, σε συνθήκες στενής «κηδεμονίας» από το εξωτερικό, είναι πλέον πραγματικά δύσκολο να διατηρήσουν ιστορικά στενές και εποικοδομητικές σχέσεις με τη χώρα μας. Κατανοώντας αυτό, εντούτοις, στο θέμα της μεταφοράς ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, προχωράμε από το αξίωμα της αυστηρής συμμόρφωσης από τη Λευκωσία όχι μόνο με τις συμβατικές υποχρεώσεις προς Ρώσους κατασκευαστές, αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμη ζώνη. Φυσικά, ένα τέτοιο βήμα θα είχε αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες για τις ρωσο-κυπριακές σχέσεις. Το γνωστοποιήσαμε στην Κυπριακή ηγεσία και αναμένουμε να διατηρήσουμε μια ορθολογική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Επιπλέον, ο κυπριακός λαός, που πάντα διακρινόταν για τη σοφία του, κατανοούσε την ουσία αυτού που συνέβαινε στην Ουκρανία χωρίς εξωτερικές ενδείξεις