Επτά Κύπριοι τζουντόκα βρίσκονται εντός της πρώτης 100άδας του παγκόσμιου ράνκινγκ Ολυμπιακής πρόκρισης, στις αντίστοιχες κατηγορίες βάρους τους, ένα χρόνο ακριβώς πριν τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Απ’ αυτούς, η Σοφία Ασβεστά, η οποία αγωνίζεται στα -52 κιλά γυναικών, βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός των πλαισίων πρόκρισης, και αν ολοκληρωνόταν σήμερα η διαδικασία πρόκρισης, θα έπαιρνε κάρτα πρόκρισης.
Πολύ κοντά στην είσοδο του στις θέσεις πρόκρισης βρίσκεται ο Πέτρος Χριστοδουλίδης (-60 κιλά), ενώ ακολουθούν οι Ζάνετ Μιχαηλίδου και Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι.
Το άθλημα του τζούντο στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» θα διεξαχθεί στην προσωρινή αίθουσα εκθέσεων Grand Palais Éphémère στο Πεδίον του Άρεως, απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ. Η αίθουσα 10 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η οποία θα αποσυναρμολογηθεί το 2024 με το πέρας των Αγώνων, θα φιλοξενήσει το άθλημα του τζούντο μεταξύ 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου 2024. Θα διεξαχθούν επτά κατηγορίες βάρους ανδρών, επτά γυναικών καθώς και το μικτό ομαδικό.
Σε κάθε κατηγορία θα αγωνιστούν γύρω στους 25 αθλητές. Προκρίνονται οι πρώτοι δεκαεπτά της παγκόσμιας κατάταξης (με απαιτούμενο, μέχρι έναν ανά χώρα), η Γαλλία θα δηλώσει από ένα τζουντόκα σε κάθε κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις σε κάθε κατηγορία, θα συμπληρωθούν από τις ηπειρωτικές κάρτες. Η Ευρώπη δικαιούται 13 κάρτες στους άνδρες και 12 στις γυναίκες, για αθλητές που δεν βρίσκονται στην πρώτη 17άδα της παγκόσμιας κατάταξης των κατηγοριών βάρους. Από τη στιγμή που η κάθε χώρα δικαιούται μέχρι μία ηπειρωτική κάρτα, αυτό ευνοεί ιδιαίτερα το κυπριακό τζούντο.
Η Κύπρος ευελπιστεί λοιπόν να έχει τζουντόκα σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από το 2004 και τους Αγώνες στην Αθήνα, όταν αγωνίστηκε ο Χρίστος Χριστοδουλίδης. Ο υιός του Πέτρος, αγωνιζόμενος στα -60 κιλά ανδρών, έχοντας πετύχει σημαντικές διακρίσεις τον τελευταίο χρόνο σε μεγάλους αγώνες, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό μετάλλιο στην ιστορία της Κύπρου σε Γκραν Πρι, βρίσκεται με 823 βαθμούς στην 46η θέση της Ολυμπιακής κατάταξης.
Η Σοφία Ασβεστά με 458 βαθμούς είναι στην 37η θέση στα -52 κιλά και καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή ηπειρωτική κάρτα πρόκρισης.
Στα -78 κιλά, η Ζάνετ Μιχαηλίδου με 320 βαθμούς είναι στην 47η θέση της Ολυμπιακής κατάταξης, και ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι με 292 βαθμούς είναι 67ος στα -66 κιλά. Ο Γιάννης Αντωνίου στα +100 κιλά έχει μαζέψει μέχρι στιγμής 265 βαθμούς και είναι 59ος, ενώ με 193 βαθμούς στα -100 κιλά ο Γιώργος Κρουσανιωτάκης είναι στην 75η θέση. Τέλος, η Αδαμανία Χριστοδουλίδου, αδελφή του Πέτρου, είναι με 100 βαθμούς στην 90η θέση στα -52 κιλά.
Η περίοδος πρόκρισης για το τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου 2024, ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 25 του μήνα, θα ανακοινωθούν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) οι τελικές παγκόσμιες κατατάξεις.