«Ψήφος κατά συνείδηση σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι, τα μέλη και τα στελέχη του ΔΗΣΥ είναι ελεύθερα να ψηφίσουν χωρίς οποιαδήποτε καθοδήγηση», δήλωσε στον Πολίτη ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου.

«Άλλωστε χθες», πρόσθεσε, «ήταν ομόφωνη απόφαση ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι στην αντιπολίτευση, υπεύθυνη αντιπολίτευση». Εξήγησε δε ότι «δεν είναι κάτι που το θέλαμε αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι η πιο σοφή απόφαση».
Ανέφερε επίσης ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση που πάρθηκε αλλά η πιο δύσκολη. «Κυρίαρχος στόχος», όπως είπε, «είναι να μην χρειαστεί ξανά να λάβουμε τέτοια απόφαση. Όπως κυρίαρχος στόχος είναι η ενότητα της παράταξης και αυτή η απόφαση εξυπηρετεί αυτό τον στόχο».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τάση που υπήρχε στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου υπέρ του Μαυρογιάννη, τονίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της κατά συνείδησης ψήφου».
«Εντός των επόμενων ημερών θα αποφασίσω εάν θα διεκδικήσω θέση στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού», ανέφερε ο κ. Δημητρίου. «Χρειάζεται», πρόσθεσε, «να ξεκαθαρίσει εάν οι εκλογές θα γίνουν για όλες τις θέσεις στην ιεραρχία του κόμματος. Αυτό θα ξεκαθαρίσει σήμερα».
Ερωτηθείς αν ήταν λάθος η τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε ότι «θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων».
Για τον κ. Χριστοδουλίδη είπε πως ήταν «ένα πρώην στέλεχος που δεν σεβάστηκε το καταστατικό και τις διαδικασίες του κόμματος και αυτό χαρακτηρίζεται αποστασία τότε ναι είναι αποστάτης».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει λευκό στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά απέφυγε να πει τι θα ψηφίσει, λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε χθες ότι δεν θα πούμε δημόσια τι θα ψηφίσει ο καθένας από εμάς και αυτό θα το τηρήσω».