Χίλιοι εκατό διαμένοντες στη Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών «Πουρνάρα» έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό του «AIDS», και άλλοι οκτακόσιοι διαγνώστηκαν με φυματίωση, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Όπως αναφέρει το κρατικό κανάλι, ο υπουργός Εσωτερικών, στην τοποθέτησή του τόνισε, ωστόσο, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθότι στα πλείστα περιστατικά, έχει παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Στο μεταξύ, ο Νίκος Νουρής επανέλαβε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εστιάζει την προσπάθειά του στον περιορισμό των εισροών μεταναστών από την πράσινη γραμμή, ενώ όσον αφορά στο θέμα των απελάσεων, υπέδειξε ότι για το 2022, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στις επαναπροωθήσεις μεταναστών, με εξήμισι χιλιάδες άτομα. Κάτι που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των απελάσεων και επαναπροωθήσεων που σημειώθηκε ολόκληρο το 2021, που ήταν στις 2,300.
Ο κ. Νουρής υπογράμμισε, δε, πως το σημαντικότερο, είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες αποδίδουν οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία, για επαναπροώθηση ξένων υπηκόων, προς το Πακιστάν, την Ινδία και το Βιετνάμ.
Ανέφερε, επίσης, ότι σε λίγες μέρες θα έρθει στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τη Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή μεταναστών στην αφρικανική χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι τα 75 άτομα, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, αναμένεται να απελαθούν από την Κύπρο. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι υπάρχει προσπάθεια «να δώσουμε στήριξη και βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας, με τον οποιοδήποτε τρόπο και τα οποιαδήποτε μέσα διαθέτουμε».
«Είναι γεγονός και είναι πασιφανές ότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στα θέματα υποδοχής, γιατί πάρα πολύ απλά έχουμε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους από τις δυνατότητές μας», είπε.
Όμως, πρόσθεσε, «απαιτούμε από τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας να επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στη χώρα μας». «Είναι λοιπόν για αυτόν τον λόγο που θα ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα άρθρα της σχετικής νομοθεσίας και εκείνοι οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί στα επεισόδια, θα απελαθούν», κατέληξε.
Ο κ. Νουρής έκανε λόγο και για μια σειρά μέτρων, τα οποία άπτονται κυρίως της Αστυνομίας και θα συζητηθούν, και αφορούν στο θέμα της ασφάλειας στο γειτονικό χωριό της Κοκκινοτριμιθιάς, όπως είναι η βελτίωση του οδικού φωτισμού, η αύξηση των περιπολιών και άλλα.