Η εθνική Αγγλίας παρουσίασε προ ημερών τις νέες φανέλες της που θα χρησιμοποιήσει στο Euro 2024, όμως μια συγκεκριμένη αλλαγή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Η Nike τοποθέτησε στο πίσω μέρος της φανέλας τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στη σημαία της χώρας και χρησιμοποίησε νέα χρώματα, που θυμίζουν εκείνα της αμφιφυλόφιλης σημαίας υπερηφάνειας. Αποχρώσεις του μωβ, του μπλε και του κόκκινου επιστρατεύτηκαν για το αγγλικό σύμβολο, αντί του παραδοσιακού κόκκινου σε λευκό φόντο, με συνέπεια να διχαστεί ο ποδοσφαιρικός και όχι μόνο κόσμος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα, αφού υποστήριξε ότι προτιμούσε τον αυθεντικό σταυρό: “Για τις εθνικές σημαίες μας, δεν πρέπει να τις πειράζουμε, επειδή αποτελούν πηγή περηφάνειας, ταυτότητας, του ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως είναι”.

Η απάντηση της Nike

Η Nike τοποθετήθηκε άμεσα για το ζήτημα που ξέσπασε και μέσω ανακοίνωσης υποστήριξε ότι τα χρώματα επελέγησαν ως φόρος τιμής για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966 από τα “τρία λιοντάρια”.

“Είμαστε περήφανοι εταίροι της FA από το 2012, κατανοούμε τη σημασία του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να προσβάλουμε, δεδομένου του τι σημαίνει για τους οπαδούς της Αγγλίας. Μαζί με την FA, η πρόθεση ήταν να γιορτάζουμε τους ήρωες του 1966 και τα επιτεύγματά τους. Η επένδυση στις μανσέτες παίρνει τα σημάδια της από τον εξοπλισμό προπόνησης που φορούσαν οι ήρωες της Αγγλίας του 1966, με μια κλίση μπλε και κόκκινου με μωβ. Τα ίδια χρώματα βρίσκονται επίσης σε μια ερμηνεία της σημαίας στο πίσω μέρος του γιακά”, αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός.

“Δεν είναι η πρώτη φορά”, λέει η FA

Υπερασπιζόμενος τη νέα φανέλα, ένας εκπρόσωπος της FA είπε ότι είχε “μια σειρά από σχεδιαστικά στοιχεία” που ήταν νέα. “Η χρωματιστή επένδυση στις μανσέτες είναι εμπνευσμένη από τον εξοπλισμό προπόνησης που φορούσαν οι ήρωες της Αγγλίας του 1966 και τα ίδια χρώματα εμφανίζονται και στο σχέδιο στο πίσω μέρος του γιακά”, ανέφερε αρχικά.

“Είμαστε πολύ περήφανοι για τον ερυθρόλευκο σταυρό του Αγίου Γεωργίου – τη σημαία της Αγγλίας. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους οπαδούς μας, πώς ενώνει και εμπνέει, και θα εμφανιστεί σε περίοπτη θέση στο Γουέμπλεϊ αύριο -όπως πάντα είναι – όταν η Αγγλία παίξει με τη Βραζιλία”.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι “δεν είναι η πρώτη φορά” που χρησιμοποιούνται διαφορετικά χρώματα για τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου, αναφερόμενος στις εντός έδρας εμφανίσεις του 2010, οι οποίες είχαν έναν μικρό, πολύχρωμο σταυρό με τελίτσες στους ώμους.

Κατακραυγή και για την τιμή

Ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου δεν υπήρχε στις προηγούμενες εμφανίσεις που χρηισμοποιούνταν από το 2022, όμως η επιστροφή του εκτόξευσε και την τιμή διάθεσης της φανέλας. Για τους ανήλικες μπορεί να φτάσει μέχρι τις 124,99 λίρες και για τα παιδιά έως τις 119,99, προκαλώντας αντιδράσεις και σε αυτό το επίπεδο μεταξύ πολιτικών και ανθρώπων του αθλητισμού.

Η νέα εμφάνιση έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στην αναμέτρηση της Αγγλίας Κ21 κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή και το Σάββατο θα ντεμπουτάρει σε επίπεδο ανδρών, στο φιλικό κόντρα στη Βραζιλία.