ΟΤσάβι πριν από αρκετούς μήνες είχε κάνει γνωστό ότι το καλοκαίρι θα φύγει από την Μπαρτσελόνα κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διοίκησης των Καταλανών. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Telegraaf υπήρξε συγκεκριμένη ομάδα που προσέγγισε τον Τσάβι του ανέπτυξε το πρότζεκτ κι εκείνος ενθουσιάστηκε.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το προαναφερθέν Μέσο, ο Τσάβι παρότι έδειξε θετικός τελικά ενημέρωσε τον Άγιαξ, ναι αυτή ήταν η ομάδα, πως θέλει μία σεζόν break για να ξεκουραστεί. Οι άνθρωποι του Αίαντα άκουσαν τον προπονητή της Μπάρτσα και έπειτα με έκπληξη έμαθαν ότι θα παραμείνει στον καταλανικό πάγκο.

Για τον Τσάβι, μάλιστα, γράφτηκε ότι ενδιαφέρθηκε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η οποία όμως δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τον Έρικ Τεν Χαχ (σ.σ. αν και έχει ήδη φτιάξει μια λίστα με υποψηφίους διαδόχους του Ολλανδού).

Η ιστορία, πάντως, του Τσάβι με τον Άγιαξ παρουσιάζει ιδιαίτερο παρασκηνιακό ενδιαφέρον μια και η ανατροπή της υπόθεσής του με την Μπαρτσελόνα άφησε τους Ολλανδούς στα κρύα του λουτρού και φανερά απορημένους με τις κινήσεις του θρύλου της καταλανικής ομάδας.