Μεγάλη αναταραχή έχει φέρει στο κόσμο της εκκλησίας αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί σκανδάλων στη Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες, όταν στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, έφθασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για οικονομικής φύσεως σκάνδαλα, καθώς και για σκανδαλώδεις συμπεριφορές, γεγονός που χτύπησε το καμπανάκι του Μητροπολίτη Ησαΐα.

Κάτω από άκρα μυστικότητα ξεκίνησε η διερεύνηση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα χθες το απόγευμα να μπει λουκέτο στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ.

Οι αρχικές πληροφορίες ήταν ότι εντοπίστηκαν σε χρηματοκιβώτιο περίπου €800.000 σε μετρητά, ενώ στο όνομα των μοναχών βρέθηκαν γραμμένες τρεις επαύλεις σε Ελλάδα και γη στην επαρχία Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού μιλώντας στο SigmaLive, μετά τις καταγγελίες που έφτασαν στον Μητροπολίτη Ταμασού για τα όσα διαδραματίζονταν στην Μονή οι δύο αρχιμανδρίτες κλήθηκαν στην Μητρόπολη για να δώσουν εξηγήσεις.

Υπό το φως των εξελίξεων συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος το πρωί της Παρασκευής 8/3  για το φλέγον θέμα ενώ οι δύο μοναχοί που εμπλέκονται στο σκάνδαλο αρνήθηκαν εμπλοκή, παρά το γεγονός ότι αρχικώς είχαν ομολογήσει. Η συνεδρία εστίασε στην εξέταση του μαρτυρικού υλικού και τεκμηρίων. Οι κατηγορίες βαραίνουν δύο μοναχούς και αφορούν ζητήματα διαχείρισης των οικονομικών της Μονής, ως επίσης και θέματα ηθικής φύσεως. Έγινε μάλιστα λόγος για καθαίρεση όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι την παραπομπή των δύο κληρικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, μετά από πολύωρη έκτακτη συνεδρία της την Παρασκευή.

«Αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα ή προβλήματα που εμπλέκονται στον Ποινικό Κώδικα, ενδεχομένως κάποια στιγμή, μετά και το Συνοδικό Δικαστήριο, να εμπλακεί και η Αστυνομία», σημείωσε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Γεώργιος Χριστοδούλου.

«Η Αστυνομία, μετά από καταγγελία που υπέβαλε νωρίτερα την Παρασκευή η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, έχει αρχίσει τη διερεύνηση υπόθεσης που αφορά στη διάπραξη οικονομικής φύσης αδικημάτων, τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, φέρονται να διαπράχθηκαν από πρόσωπα που σχετίζονται με συγκεκριμένο Μοναστήρι, στην επαρχία Λευκωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ακολούθως, η αστυνομία λίγες ώρες μετά δήλωσε ότι «όσο αφορά αναφορές μοναχών οι οποίοι έχουν μεταβεί σε αστυνομικό σταθμό ή αστυνομικούς σταθμούς για υποβολή παραπόνων και οι αναφορές ότι η αστυνομία αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε καταγγελία, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν και απορρίπτονται κατηγορηματικά».

Το φως της δημοσιότητας είδε η καταγγελία του π.Τ στην οποία αναφέρει ότι «στις 5 Μαρτίου 2024 γύρω στις 6:00 το απόγευμα είδα στο εξωτερικό κάγκελο της Μονής καμία τριανταριά κουκουλοφόρους, αλλά εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι συνοδεύονταν από κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού».

Ακολούθως όπως ανέφερε τους μετέφεραν στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Τέλος, στην καταγγελία αναφέρει ότι «μετά με έβαλε ο Μητροπολίτης στην παρουσία προσώπων του περιβάλλοντος του με απειλές και εκφοβισμό να υπογράψω δίχως τη θέληση μου ένα κείμενο παραδοχής ότι έπιανα χρήματα της Μονής, δηλαδή έκλεβα, και τα έδινα στον πατέρα Νεκτάριο. Διευκρινίζω ότι η παραδοχή που έκανα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».

Τέλος, το Σάββατο 9/3, οι δικηγόροι των δύο μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Γενικό Εισαγγελέα. Στην επιστολή των δικηγόρων των μοναχών προς τον Γενικό Εισαγγελέα καταγράφεται η πλευρά των μοναχών αλλά και το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα την 6η Μαρτίου, ενώ πολλές είναι οι κατηγορίες που εξαπολύουν ενάντια του Μητροπολίτη Ταμασού.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com