Παιδιά που έχουν απαχθεί από την Αγγλία αποστέλλονται στα κατεχόμενα, όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι διεθνείς νόμοι και συνθήκες, αναφέρεται στην διαδικτυακή ιστοσελίδα Kıbrıs’ın Sesi, που επικαλείται ρεπορτάζ του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Channel 4 την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σοβαρή διεθνής κρίση (γονικής) επιμέλειας στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το δελτίο ειδήσεων αναφέρει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που απάγαγονται από τους γονείς τους και μεταφέρονται σε άλλες «χώρες», ανάμεσα τους και τα κατεχόμενα.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι «η τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – «δεν είναι χώρα που αναγνωρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ των δύο οντοτήτων».

Σύμφωνα με το Channel 4, περισσότερα από 500 παιδιά απήχθησαν από τη χώρα το 2022 και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι δράστες σε 7 στις 10 περιπτώσεις είναι αλλοδαπές μητέρες. «Μεταξύ των χωρών όπου μεταφέρονται τα παιδιά που έχουν απαχθεί είναι και η βόρεια Κύπρος, η οποία βρίσκεται εκτός διεθνούς δικαίου. Και δυστυχώς, παρά τις πολλές δικαστικές αποφάσεις, οι πατέρες των οποίων τα παιδιά έχουν απαχθεί στη βόρεια Κύπρο είναι αβοήθητοι, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», αναφέρει το Channel 4 σε σχέση με τα κατεχόμενα και παραθέτει τη συνέντευξη ενός Βρετανού πατέρα, του οποίου το παιδί απήχθη από την εν διαστάσει πρώην σύζυγό του και βρίσκεται στα κατεχόμενα.

«Η βόρεια Κύπρος έχει μετατραπεί σε εγκληματικό παράδεισο, όπου γίνονται εύκολα κάθε είδους παράνομες πράξεις, με τα σύνορά της να ξεκινούν από εκεί που τελειώνουν τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Η βόρεια Κύπρος, που έχει γίνει το περιφερειακό κέντρο πολλών εγκλημάτων, όπως η εμπορία ανθρώπων, το ξέπλυμα χρήματος, ο παράνομος τζόγος και η πορνεία, έρχεται καθημερινά στο προσκήνιο στον διεθνή Τύπο με διαφορετικούς τρόπους», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ