Άσκηση με την ονομασία «ΟΛΥΜΠΟΣ» 2024, πραγματοποίησε η Πολιτική Άμυνα στο Τρόοδος.

Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, από νωρίς το πρωί, ότι είναι έτοιμη για κάθε επείγον περιστατικό, για το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου, Χαρά Λαζάρου δήλωσε ότι «οργανώθηκε από το τμήμα διάσωσης Λεμεσού, παρόλα αυτά συμμετέχουν εθελοντές από όλη την Κύπρο. Στα πλαίσια της συνεργασίας που πρέπει να έχουμε εθελοντές και μόνιμο προσωπικό.

Για τον σκοπό της άσκησης, η Πολιτική Άμυνα από μέρες πριν ετοίμασε διάφορα σενάρια διάσωσης.

Στα σενάρια αυτά οι εθελοντές και το μόνιμο προσωπικό έδρασαν, όπως θα δρούσαν σε πραγματικά περιστατικά.

Ο Τμηματάρχης Διάσωσης Λεμεσού, Μιχάλης Μουσκάλλης, ανέφερε ότι «για να γίνουν όλα σωστά διοργανώνεται αρκετές μέρες πριν συμβεί το περιστατικό για να έχουμε καλό αποτέλεσμα».

Παρά τις βροχές οι ομάδες διάσωσης διέσχισαν αρκετά χιλιόμετρα, χωρίς να ζητήσουν διακοπή της άσκησης.

Την παράσταση έκλεψαν τα drones. Τα drones αυτά συμβάλουν στον εντοπισμό και ανίχνευση αυτών που χάνουν τον προορισμό τους ή τραυματίζονται σε δύσβατες περιοχές και μονοπάτια.

Τα σενάρια ανάλογα με το περιστατικό εξελίσσονταν σε διαφορετικό χώρο κάθε φορά.

«Διαφορετικές οι ομάδες διαφορετικά τα σενάρια, έχουμε τη χρήση χάρτη και πυξίδας, καθώς μπορεί να μας προδώσει η τεχνολογία», ανέφερε η κα. Λαζάρου.

Ο εθελοντής διασώστης Πανίκος Αντωνίου τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή προχωρούμε στο δεύτερο σενάριο της άσκησης, το οποίο είναι διακομιδή τραυματία εναέρια, πάνω από το χείμαρρο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί να πλησιάσει άλλο μέσο».

Η άσκηση ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 15.30. Έλαβαν μέρος 65 άτομα.

Το κέντρο ελέγχου είχε στηθεί στην πλατεία του Τροόδους.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com