Ένα βήμα πιο κοντά φέρνει την διάχυση του πολέμου στη Μέση Ανατολή η πυραυλική επίθεση που συγκλόνισε σήμερα την Δαμασκό. Επρόκειτο για χειρουργικό χτύπημα με στόχο κτίριο το οποίο χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Τέσσερις Ιρανοί είναι νεκροί και το Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος για την επίθεση.

Συρία και Ιράν μίλησαν εξαρχής για πυραυλική επίθεση του Ισραήλ κατά την οποία σκοτώθηκαν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί σύμβουλοι των Φρουρών της Επανάστασης και μέλη του συριακού στρατού που ήταν σε συνάντηση.

Το πλήγμα, με την χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας, σύμφωνα με την πηγή, ισοπέδωσε ένα πολυώροφο κτήριο στη συνοικία Μαζέ της συριακής πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά φυλασσόμενη περιοχή, καθώς εκεί φιλοξενούνται πολλές ξένες πρεσβείες αλλά συχνάζουν και στελέχη Φρουρών της Επανάστασης και παλαιστινιακές ομάδες, όπως η ισλαμική τζιχάντ, οι οποίες στηρίζουν τον Σύρο δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε «ισραηλινό πλήγμα» εναντίον ενός κτιρίου στην Δαμασκό όπου πραγματοποιείτο «σύσκεψη ηγετών προσκείμενων στο Ιράν».

Τέσσερις ώρες μετά, υπήρξε δεύτερη στοχευμένη και αιματηρή επίθεση στο νότιο Λίβανο κατά της Χαμάς. Όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ κλιμακώνει τον σκιώδη πόλεμο με το Ιράν στο έδαφος της Συρίας και του Λιβάνου.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε στον Νετανιάχου ενδεχόμενο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιμένει ότι η στρατηγική εξόδου από τον πόλεμο αυτό που έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της Γάζας είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Πίεσε μάλιστα προσωπικά τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, καλώντας τον στο τηλέφωνο, πρώτη φορά έπειτα από ένα μήνα.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε την πολιτική του, βάσει την οποίας μόλις η Χαμάς εξοντωθεί, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα συνιστά πλέον μια απειλή για το Ισραήλ, μια απαίτηση που αντικρούει στο αίτημα για παλαιστινιακή κυριαρχία», ανέφερε σήμερα το γραφείο του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε πως ο Τζο Μπάιντεν «συνεχίζει να πιστεύει στην προοπτική και την πιθανότητα» ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως «αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φθάσουμε εκεί».

Μία ημέρα πριν, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως «το Ισραήλ πρέπει να έχει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο των εδαφών που βρίσκονται δυτικά του Ιορδάνη. Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση, που έρχεται σε αντίφαση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) κυριαρχίας».

Σκληρή κριτική

Ενώ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, άσκησε πρωτοφανή κριτική στο Ισραήλ. Μιλώντας σε Πανεπιστήμιο της Ισπανίας, όπου του απένειμαν τιμητικό διδακτορικό τίτλο, το κατηγόρησε πως φέρει ευθύνες γιατί χρηματοδοτούσε την Χαμάς και ζήτησε διεθνή παρέμβαση για να γίνει αποδεκτή η λύση των δύο κρατών.

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τα πολεμικά σχέδια του Ισραηλινού Πρωθυπουργού υπάρχει ακόμα και στο ίδιο το Πολεμικό Συμβούλιο. Εκτός από διοικητές του στρατού, όπως αποκαλύπτουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς και ο Γκάντι Αιζενκοτ, έμπειρος σύμβουλός του και πρώην Στρατηγός, προστέθηκε στην λίστα με όσους τον αμφισβητούν ανοιχτά. «Αυτοί που μιλούν για απόλυτη ήττα, έλλειψη βούλησης και ικανοτήτων (της Χαμάς) δεν λένε την αλήθεια», είπε ο ίδιος.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το καθεστώς στο Ιράν βλέπει την ευκαιρία να ενισχύσει την θέση του στο εσωτερικό και κινητοποιεί κάθε συνεργό του στον Άξονα της Αντίστασης για να αυξήσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφασή του να στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες σε βοήθεια των Χούθι της Υεμένης, για να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των δυτικών πλοίων.

Reuters: Ιράν και Χεζμπολάχ βοηθούν τους Χούθι της Υεμένης

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ρόιτερς, το οποίο βασίστηκε και σε ιρανικές πηγές, οι Χούθι δεν ενεργούν μόνοι στις επιθέσεις κατά των εμπορικών πλοίων. Αξιωματούχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ βρίσκονται επί τόπου στην Υεμένη και συνδράμουν στις επιθέσεις, από κέντρο διοίκησης, που έχουν στήσει στην Σαναά.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου το Ιράν αύξησε τις παραδόσεις όπλων στους Χούθι, στα οποία περιλαμβάνονται ντρόουν και πύραυλοι. Τα στελέχη των Φρουρών που βρίσκονται εκεί τους βοηθούν να συναρμολογήσουν τα όπλα.

Το Ιράν ακόμη παρέχει πληροφορίες για τις κινήσεις των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να χτυπούν μόνο εκείνα που κατευθύνονται προς το Ισραήλ ή σχετίζονται με αυτό.

Ενώ τον περασμένο μήνα πολεμιστές των Χούθι εκπαιδεύτηκαν στην χρήση όπλων μέσα στο κεντρικό Ιράν, λέει το δημοσίευμα, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει η Τεχεράνη. Φαίνεται όμως ότι κάνει επίδειξη δύναμης, χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια ενεργό ρόλο στον πόλεμο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, που έχουν πει εδώ και πολύ καιρό ότι το Ιράν στηρίζει εμπράκτως τους Χούθι, έπληξαν προληπτικά μία ακόμη φορά έδαφος της Υεμένης που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Καταστράφηκαν 3 αντιπλοϊκοί πύραυλοι που στόχευαν προς την νότια Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμοι προς εκτόξευση, όπως ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί. Τέσσερις επιθέσεις έχουν γίνει κατά των Χούθι μέχρι στιγμής.

Ενδεικτικό είναι το βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο «Ζωγραφιά» την περασμένη Τρίτη, που τώρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ηταν αντιπλοϊκός πύραυλος σαν αυτούς που έπληξαν την νύχτα οι Αμερικανοί.

Αυτήν την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον κατέταξε και πάλι τους Χούθι στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ασκώντας ταυτόχρονα διπλωματική και οικονομική πίεση εις βάρος τους.

Πηγή: ΕΡΤ