Οι επόμενες 24 με 48 ώρες είναι σημαντικές για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας των τριών κοριτσιών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, μετά τον εντοπισμό τους σε βάρκα στ’ ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, μαζί με άλλους μετανάστες, οι οποίοι ήταν σε άσχημη κατάσταση.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Χρήστος Μηνά, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή, αλλά σταθερή.

Την ίδια ώρα, ο αρχισυντάκτης του ΣΙΓΜΑ, Γιάννης Σελινόπουλος είπε από το Μακάρειο Νοσοκομείο όπου βρέθηκε, ότι πρόκειται για τρία κοριτσάκια από δύο μέχρι πέντε ετών, με τη μητέρα των δύο παιδιών να σπεύδει στο νοσοκομείο για να τα δει.

Σε δηλώσεις για το θέμα προχώρησε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού του ΚΟΑ, και κληθείς να σχολιάσει το σημερινό περιστατικό διάσωσης μεταναστών είπε ότι «εδώ και 11 μήνες έχουμε λάβει πολύ συγκεκριμένα μέτρα που έφεραν αποτέλεσμα, δεν είναι μόνο δηλώσεις.

Έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο. Αυτοί που φεύγουν από τη χώρα μας είναι σαφώς περισσότεροι, περισσότεροι και από αυτούς που έρχονται. Έχουν αυξηθεί οι αριθμοί, πέραν του 60 % στις αποχωρήσεις από το 2022 και την ίδια στιγμή ζούμε αυτό το δράμα, αυτό το δράμα που βιώσαμε σήμερα.

Θέλω να ευχαριστήσω τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανταποκρίθηκαν αμέσως. Αντιλαμβάνεστε όταν κινδυνεύουν ζωές δεν υπάρχει καμία άλλη των επιλογών και πολύ ορθά έπραξαν.

Είναι ένα θέμα το οποίο θέτουμε και στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά και στον Λίβανο και πολύ πρόσφατα στείλαμε και αποστολή που συζήτησε το θέμα με την Κυβέρνηση του Λιβάνου. Πρέπει και η ίδια η Κυβέρνηση του Λιβάνου να λάβει τα δικά της μέτρα γιατί γνωρίζουμε ότι πρόκειται για Σύριους που έρχονται, όμως, από τον Λίβανο».

Επτά νοσηλείες

Επτά συνολικά μετανάστες, εκ των οποίων τα τρία κορίτσια εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπο Χαριλάου, τα τρία παιδιά είναι ληθαργικά και αφυδατωμένα, παρουσιάζουν ασιτία, υποθερμία και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ενώ εξετάζεται κατά πόσο έχουν καταπιεί και θαλασσινό νερό.

Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται στο παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, εκτός κινδύνου. Ένα παιδί που νοσηλευόταν στο παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας πήρε εξιτήριο και αναμένεται να εξεταστεί αύριο από ειδικό γιατρό στο Μακάρειο Νοσοκομείο, λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Σε ό,τι αφορά στους ενήλικες, τέσσερις είχαν μεταφερθεί στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου αξιολογήθηκε η κατάσταση της υγείας τους. Οι δύο απολύθηκαν, ενώ οι άλλοι δύο κρατήθηκαν για νοσηλεία, λόγω καταγμάτων που φέρουν.

Οι υπόλοιποι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοιάριο, αφού έτυχαν εξέτασης, δεν κρίθηκε ότι έχρηζαν νοσηλείας και προχώρησαν οι διαδικασίες για μεταφορά τους στο Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά.

Επισκέφθηκε το Μακάρειο ο Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, όπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο νωρίτερα την Τετάρτη για να ενημερωθεί προσωπικά για την κατάσταση υγείας των παιδιών.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, μετά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Aσθενών Κύπρου, στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι ήταν κάτι πολύ έκτακτο αυτό που έχει γίνει στο Κάβο Γκρέκο. Σημείωσε ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έχουν μεταφερθεί τρία κοριτσάκια πολύ νεαρή ηλικίας, τα οποία, «προς το παρόν φαίνεται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση». Οι γιατροί στο Μακάρειο Νοσοκομείο τις παρακολουθούν στενά, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα τοποθετηθούν και οι ίδιοι οι γιατροί εκεί που θα χρειαστεί.

Μεγάλη επιχείρηση από ΚΣΕΔ

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη επιχείρηση του ΚΣΕΔ στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (24/1), μετά τον εντοπισμό βάρκας με μετανάστες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στις 04:30, το ΚΣΕΔ έλαβε πληροφορία από το εμπορικό πλοίο «ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ», το οποίο έπλεε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για εντοπισμό μικρής ξύλινης βάρκας με περίπου 60 άτομα.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα προκειμένου να τα μεταφέρει με ασφάλεια στην Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι 3 παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ άλλα 3 άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα. Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής προέβη σε παροχή ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών, ενώ κινητοποιήθηκαν επιπλέον 1 σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και στο Μακάριο Νοσοκομείο με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ.

Τα υπόλοιπα άτομα παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κ.Δ. και έτυχαν της απαραίτητης περίθαλψης, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος απέπλευσε από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου 2024.