Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να βάζει θαλασσινό νερό στις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα,η διαδικασία θα διαρκέσει πιθανότατα εβδομάδες.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να αντλεί θαλασσινό νερό στο τεράστιο σύμπλεγμα σηράγγων της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, μέρος μιας εντατικής προσπάθειας για την καταστροφή της υπόγειας υποδομής που στήριξε τις επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν πει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των σηράγγων, όπου πιστεύεται ότι η Χαμάς κρύβει τους ομήρους που κρατά, αλλά επίσης και πυρομαχικά και τους μαχητές της. Άλλοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το θαλασσινό νερό θα θέσει σε κίνδυνο τον ανεφοδιασμό της Γάζας με πόσιμο νερό, γράφει η εφημερίδα.

Η κίνηση να πλημμυρίσει τις σήραγγες με νερό από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι μόνο μία από τις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να προσπαθήσει να καθαρίσει τις σήραγγες και να τις καταστρέψει.

Ο αρχηγός του IDF Herzi Halevi είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η πλημμύρα των τούνελ είναι «μια καλή ιδέα, αλλά δεν θα σχολιάσω τις λεπτομέρειες». Ο στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις του για την καταστροφή της υποδομής της σήραγγας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλημμύρα των σηράγγων της Χαμάς ξεκίνησε κάποια στιγμή τον περασμένο μήνα.

Οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα στη Λωρίδα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής για το δημοσίευμα.

Πηγή: The wall street journal / Times to Israel / Reuters