Μέσα στην ξενομανία που πλέον έχει κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο μας το να βρίσκουμε Κύπριους ποδοσφαιριστές να πρωταγωνιστούν ίσως και να είναι είδηση. Πόσο μάλλον να βρίσκουμε συμπατριώτες μας να ματώνουν τα αντίπαλα δίχτυα ξεχωρίζοντας με την επίδοση τους μέσα στην χρονιά. Με αφορμή την παραγωγική χρονιά του Μάριου Ηλία και του Κατσαντώνη ψάξαμε και σας θυμίζουμε ποιοι Κύπριοι είχαν 15 συν, τέρματα τα τελευταία χρόνια.
Αρχές την προηγούμενης δεκαετίας, την περίοδο 2010/11, ο μπομπέρ Μιχάλης Κωνσταντίνου σταμάτησε στα 17 γκολ με την φανέλα της Ομόνοιας, πετυχαίνοντας διψήφιο νούμερο για 8η φορά στην καριέρα του. Επίδοση που δεν του χάρισε το χρυσό παπούτσι καθώς ο μακαρίτης Μίλιαν Μιρτάκοβιτς σταμάτησε στα 21 γκολ.
Πέρασαν επτά χρόνια και την περίοδο 2016/17 ο Πιέρος Σωτηρίου έκανε τρομερή χρονιά σταματώντας στα 21 γκολ, στην καλύτερη του χρονιά στην καριέρα του μέχρι και σήμερα. Ο 31χρόνος επιθετικός είδε και αυτός ένα άλλον killer τον Ματ Ντάρμπισιάϊαρ να έχει όμως 24 γκολ και να περιορίζεται και αυτός στην δεύτερη θέση των σκόρερ.
Την σκυτάλη πήρε ο Ονησίφορος Ρουσιάς την σεζόν 2020/21 με τον Κύπριο επιθετικό να βρίσκει δίχτυα 17 φορές με την φανέλα του Ερμή. Ο Ρουσιάς ισοβάθμησε στην δεύτερη θέση με τους Ντικινί και Βάγκνερ, με τον Σαντίκ να τερματίζεις πρώτος στην λίστα με 18 γκολ.
Την περίοδο 2022/23 ήταν η σειρά του Ιωάννη Πίττα να κάνει φοβερή χρονιά και να σταματήσει στα 18 γκολ. Ο 27χρόνος επιθετικός τερμάτισε πρώτος στην σχετική κατηγορία μαζί με τον Ζάϊρο. Φέτος έχουμε διπλή παρουσία με Μάριο Ηλία στα 19 γκολ και Ανδρέα Κατσαντώνη στα 17 γκολ να κάνουν επίδοση καριέρας μέχρι στιγμής αμφότεροι έχοντας από δυο παιχνίδια ακόμη για να ολοκληρωθεί η χρονιά.

Αριστείδου Μιχαήλ