Διάβασα στις εφημερίδες ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας  του Αθλητισμού παρέδωσε στον  Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών που όρισε για το πολύκροτο θέμα των Κόκκινων Φακέλων. Η Eπιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού υιοθέτησε το πόρισμα  των ερευνώντων λειτουργών  στην ολότητα του.

Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι όλοι οι κόκκινοι φάκελοι είχαν παραδοθεί άμεσα κατά τον ουσιώδη χρόνο από την ΚΟΠ για διερεύνηση στις Αστυνομικές Αρχές. Θυμάμαι πολύ καλά την αρνητική δημοσιότητα, την ακραία κριτική για το θέμα αυτό των κόκκινων φακέλων και τις προσβλητικές αναφορές  για την ΚΟΠ και τους Αξιωματούχους της. Τα πλείστα μέσα αναφέρονταν  στους κόκκινους φακέλους και για ευθύνες της ΚΟΠ όσον αφορά την διερεύνηση τους και κατηγορούσαν την ΚΟΠ και τους Αξιωματούχους της, ότι συγκάλυπταν  τις υποθέσεις των Κόκκινων Φακέλων.

Είναι γεγονός ότι τα διάφορα σχόλια των διαφόρων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας , δημιούργησαν άσχημη ατμόσφαιρα για το ποδόσφαιρο και την ηγεσία της. Εμείς οι Κύπριοι , είμαστε χουβαρντάδες ( μεγαλόψυχοι) στον κακό λόγο και τσιγκούνηδες (μικρόψυχοι) στον καλό λόγο.

Όταν έρχεται στο  φως μια είδηση , την αντικρύζουμε μόνο αρνητικά και προσθέτουμε τα δικά μας αρνητικά σχόλια και δημιουργούμαι ένα αρνητικό πολλές φορές φαινόμενο. Επειδή ο κόσμος αρέσκεται στο  αρνητικό και όχι στο θετικό, προβάλλεται κυρίως το αρνητικό. Δημιουργείται έτσι μια κακή εικόνα, μια κακή κατάσταση. Εάν έχουμε πολλές κακές εικόνες διαφόρων θεμάτων σε μια κοινωνία κατά την ταπεινή μου άποψη δημιουργείται μια τραυματισμένη και άρρωστη κοινωνία, χωρίς αισιοδοξία και προοπτική.

Θεωρώ ότι κυρίως τα ΜΜΕ και γενικά  όλοι οι φορείς και η κοινωνία, να έχει υπομονή και είναι δίκαιη στην κριτική της, γιατί θεωρώ ότι η προσβολή , οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί , η ψευτιά , η υπερβολή , η παραποίηση, είναι μεγάλα αμαρτήματα και πρέπει να αποφεύγονται.

Στην προκειμένη περίπτωση των κόκκινων φακέλων, δεν στιγματίζονται μόνο οι ηγέτες της ΚΟΠ με τις ανακρίβειες που αναφέρθηκαν τότε, αλλά το Κυπριακό Ποδόσφαιρο. Οι ηγέτες της ΚΟΠ έρχονται και παρέρχονται.

Το Ποδόσφαιρο παραμένει  και θα παραμείνει σαν ένας κυρίαρχος Άξονας Πολιτισμού και Αθλητισμού σε κάθε χώρα , ιδιαίτερα στον τόπο μας που έχει τόση πολλή ανάγκη.

Η κριτική και στην ΚΟΠ , πρέπει να γίνεται με σεβασμό, ευγένεια και ειλικρίνεια. Αλλά πάνω απ’ όλα με αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς προς το Ποδόσφαιρο. Να μην τραυματίζεται το Ποδόσφαιρο και οι Αξίες του.

Είμαι θιασώτης και εραστής της ακεραιότητας  σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας. Μαραζώνω όταν ακούω και διαβάζω για ατιμίες  και κακές πρακτικές. Όμως πάντοτε έχω υπομονή στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Δεν είμαι ευκολόπιστος. Γνωρίζω την Κυπριακή πραγματικότητα.

Εύχομαι και ελπίζω , η νέα γενιά να είναι διαφορετική. Το Ποδόσφαιρο οφείλουμε όλοι να το προστατεύουμε όπως τα μάτια μας. Οι προκλήσεις στην σημερινή κοινωνία είναι τεράστιες.Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Η κακόγουστη, η κακοπροαίρετη κριτική πρέπει να  αποφεύγεται.

Μια ισορροπημένη, δίκαιη, προσεκτική, εμπεριστατωμένη πληροφόρηση και κριτική για οποιονδήποτε θέμα και ευπρόσδεκτη είναι  και μεγάλη αξία κουβαλά. « Να λες την αλήθεια και ότι  θέλει ας γίνει». Να μην καταδεχτείς ποτέ να πεις  ψέματα. Όποιος λέει ψέματα  είναι δούλος Ενας ελεύτερος άνθρωπος λέει πάντα την αλήθεια».     Ν. Καζαντζάκης

Ανδρέας  Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου