Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε ο δέκατος συλληφθείς για την απόπειρα φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», καθώς και οι εννέα συλληφθέντες, για τους οποίους ανακοινώθηκε σήμερα η απόφαση, ως προς το αίτημα για κράτησή τους.

Υπενθυμίζεται χθες, πως οι δικηγόροι των υπόπτων έφεραν ενστάσεις ως προς το αίτημα της Αστυνομίας, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη, υποδεικνύοντας πως δεν μπορούν στη βάση αυτών, χωρίς περαιτέρω στοιχεία, να εγκριθεί το αίτημα κράτησής τους.

Πριν τη διαδικασία για την κράτηση του δέκατου υπόπτου που συνελήφθη χθες, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για τους εννέα, η δικαστής, Μαρία Άννα Στυλιανού, ανέγνωσε την απόφασή της.

Το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις θέσεις των συνήγορων και υποστήριξαν πως δεν παρουσιάστηκε μαρτυρία, πέραν των ισχυρισμών του πληροφοριοδότη.

Στην αντίπερα όχθη, η Κατηγορούσα Αρχή, υποστήριξε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για κράτηση των υπόπτων.

Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, το Δικαστήριο ανέφερε πως, «οι προϋποθέσεις ή όχι έκδοσης διαταγμάτων προσωποκράτησης, έχουν αποκρυσταλλωθεί σε διάφορες υποθέσεις», ενώ πρόσθεσε πως η Αστυνομία έχει το βάρος να αποδείξει πως υπάρχουν εύλογες υποψίες πως διαπράχθηκαν τα αδικήματα και πως η μαρτυρία δημιουργία εύλογη υπόνοια για την εμπλοκή των υπόπτων.

Περαιτέρω, σε ότι αφορά τη μαρτυρία στην υπόθεση, ανέφερε ότι, «από τα ενώπιον μου στοιχεία, έχω ικανοποιηθεί πως δημιουργείται υπόνοια για διάπραξη αδικημάτων», ενώ πρόσθεσε πως πληρείται η πρώτη προϋπόθεση.

Σε ότι αφορά το ερώτημα αν η Αστυνομία κατέδειξε την υπόνοια για σύνδεση των υπόπτων με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, κατέληξε πως, «πέραν της πληροφορίας της Αστυνομίας αναφορικά με τους υπόπτους, κατατέθηκαν στοιχεία ικανά ώστε να συνδέσουν τους υπόπτους με τα υπό διερεύνηση αδικήματα».

Παρέπεμψε σχετικά στις πληροφορίες πως σε βάρος του πρώτου υπόπτου, έχει μαρτυρία για ρήξη στις σχέσεις με τον 34χρονο, όπως επίσης και για τη σύνδεσή του με άλλους υπόπτους.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη, ο οποίος ανέφερε πως ο ένας εκ των υπόπτων, έδωσε οδηγίες στον άλλο για την εγκληματική ενέργεια, ενώ παρέπεμψε και στο χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων που βρέθηκε στην οικία ενός υπόπτου. Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε άλλα τεκμήρια που κατασχέθηκαν, τα οποία στάλθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.

Καταληκτικά, το Δικαστήριο ανέφερε πως δεν εξετάζει την αξιοπιστία του πληροφοριοδότη, αλλά αν συντρέχουν λόγοι για κράτησή τους, στα πλαίσια της διερεύνησης.

Με βάση τα πιο πάνω, το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση των έξι υπόπτων. Για τους άλλους τρεις, ανέφερε πως η Αστυνομία απέτυχε να αποδείξει υπόνοια, λέγοντας πως η μαρτυρία του πληροφοριοδότη ήταν «απογυμνωμένη».

Για τους έξι, το Δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους για οκτώ ημέρες, ενώ οι άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΠΗΓΗ: REPORTER