Η Ομόνοια Αραδίππου τα…έκανε όλα. Πέτυχε το μεγάλο της στόχο που ήταν η άνοδος, όμως δεν σταμάτησε εκεί αφού έγραψε με χρυσά γράμματα άλλη μία σελίδα στην ιστορία της με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Πώς όμως, έφτασε μέχρι εδώ η ομάδα; Ποιος είναι ο «αρχιτέκτονας» αυτής της επιτυχίας;
Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον προπονητή Ούγκο Μάρτινς, ο οποίος πιστώνεται την εξαιρετική παρουσία και ονειρική χρονιά που πραγματοποίησε η Ομόνοια Αραδίππου
.
Ο Πορτογάλος μάς μίλησε για τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, ουσιαστικό συστήνοντάς μας τον εαυτό του, αναφέρθηκε για τις εμπειρίες που είχε στην πατρίδα του, στην Ινδία και στη Μοζαμβίκη, ξεκαθαρίζοντάς πως θέλει να συνεχίσει στην ομάδα και είναι έτοιμος για την πρόκληση της Α’ Κατηγορίας.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως με τον μόνο συμπατριώτη του που έχει επικοινωνία είναι ο Έντι Σεμέδο του Άρη, ωστόσο ελπίζει πως το ΑΠΟΕΛ θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και θα επικοινωνήσει με τον Ρικάρντο Σα Πίντο για να τον συγχαρεί.

*Συνέντευξη στον Θράσο Δημητρίου

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό: «Άρχισα να αγαπάω το ποδόσφαιρο λόγω του πατέρα μου. Ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και από ηλικία τριών ετών άρχισα να πηγαίνω προπονήσεις και σε αγώνες. Άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο σε μία ομάδα της  γενέτειράς μου, την Εστορίλ Πράια από τα 11 έως τα 19 μου. Αργότερα έπαιξα σε ομάδες της 3ης κατηγορίας της Πορτογαλίας μέχρι τα 23 μου. Έπειτα από αυτό αποφάσισα να σταματήσω να αγωνίζομαι κι ένιωσα μια επιθυμία να μάθω περισσότερα από το ποδόσφαιρο μέσω της προπονητικής. Αυτό με έκανε να γίνω κόουτς. Άρχισα να προπονώ μικρούς ποδοσφαιριστές από 10 μέχρι 15 ετών. Η πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία ήρθε στη δεύτερη κατηγορία της πατρίδας μου όπου δούλεψα σε ομάδες από τις ηλικίες 5 έως 19. Ήμουν χαρούμενος που δίδασκα τα μικρά παιδιά».

Αν έκανε δεύτερες σκέψεις για να έρθει στην Ομόνοια Αραδίππου και τι γνώριζε για το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας: «Ήταν όνειρό μου να γίνω προπονητής. Δεν δίστασα καθόλου. Ήξερα ότι στη Β’ Κατηγορία το στιλ παιχνιδιού είναι άμεσο και επιθετικό ‘’κτυπώντας’’ στη γρήγορη μετάβαση. Εγώ, όμως, ένιωσα την επιθυμία να παίξουμε διαφορετικά και να νικήσουμε ταυτόχρονα. Δεν είναι η πρώτη μου φορά που εργάζομαι στην Κύπρο. Ήμουν προπονητής και στον Π.Ο Ξυλοτύμπου, κι αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία στο νησί. Με τον Π.Ο Ξυλοτύμπου παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο αλλά η ομάδα εκείνη τη δεδομένη στιγμή δεν μας βοήθησε έτσι ώστε να έχουμε ανάλογη συνέχεια».

Τι πληροφορίες είχε για την Ομόνοια Αραδίππου και τι τους είπε έτσι ώστε η ομάδα του να πετύχει όσα πέτυχε: «Είχα πολλές πληροφορίες για την ομάδα και για τους ανθρώπους της. Επιπλέον ήξερα και τους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Από την πρώτη μου μέρα στην Ομόνοια Αραδίππου προσπάθησα να δώσω ότι έχω και δεν έχω, έδωσα τα πάντα. Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και οι ιθύνοντες το αναγνωρίζουν. Οι παίκτες αφουγκράστηκαν τον τρόπο παιχνιδιού μου και τις νέες ιδέες στην προπόνηση, και το μυστικό της επιτυχίας μας ήταν η δουλειά που κάναμε στις προπονήσεις μέσα στη βδομάδα. Το βλέπαμε παιχνίδι με παιχνίδι».

Για τις προπονητικές του εμπειρίες σε Ινδία, Μοζαμβίκη και Πορτογαλία: «Είχα απίστευτες εμπειρίες σε Ινδία Μοζαμβίκη και Πορτογαλία όταν δούλευα εκεί, αλλά στην Κύπρο με εντυπωσίασε ο τρόπος που οι παίκτες δέχθηκαν τις ιδέες μου. Αυτή η επιτυχία προέρχεται από την αφοσίωση και την ευθύνη των παικτών μου. Εγώ απλά ήμουν μέρος της διαδικασίας για να βελτιωθούμε».  

Αν θέλει να παραμείνει: «Εννοείται πως θέλω να συνεχίσω να δουλεύω στην Κύπρο και την Α’ Κατηγορία. Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα. Υπάρχουν διαφορές αλλά είμαι έτοιμος να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και να γεμίσω τον χρόνο μου με νέες ιδέες και νέα μέθοδο».  

Με ποιους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές και προπονητές έχει επικοινωνία από άλλες ομάδες; Επειδή είναι πολλοί συμπατριώτες του στην Κύπρο: «Με τον μόνο Πορτογάλο από άλλη ομάδα που έχω επικοινωνία είναι με τον Έντι Σεμέδο του Άρη γιατί ήμουν προπονητής του πιο παλιά. Δεν συνομίλησα με κανέναν άλλο συμπατριώτη μου στην Κύπρο, αλλά ελπίζω να το κάνω με τον Σα Πίντο και το σταφ του. Εύχομαι να κατακτήσει το πρωτάθλημα και να του στείλω ένα μήνυμα να τον συγχαρώ για αυτή του την επιτυχία».