Την δική του εκδοχή για τα όσα διαμείφθηκαν χθες στο λιμάνι Λάρνακας κατά την αναχώρηση του πλοίου «Daleela» με προορισμό τον Πειραιά δίνει στο AlphaNews.Live ο εκ των Διευθύνοντων Συμβούλων της εταιρείας Scandro Holding LTD Μάριος Μιχαήλ. 

Απαντώντας στις καταγγελίες επιβάτη που υποστηρίζει ότι ο ίδιος, η σύζυγος του και τα δύο τους παιδιά ακύρωσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα εξαιτίας άρνησης του πλοιοκτήτη να φορτώσει το όχημα τους, ενώ είχαν φτάσει στο λιμάνι πριν από τη λήξη της διαδικασίας ελέγχου οχημάτων, ο κύριος Μιχαήλ ξεκαθαρίζει ότι οι ώρες αναχωρήσεων του πλοίου και τα δρομολόγια έχουν ανακοινωθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Scandro Holding LTD από τον περασμένο Μάιο. Χθες η αναχώρηση από το λιμάνι Λάρνακας ήταν προγραμματισμένη για τις 11:00 και εκτελέστηκε ακριβώς.

«Στο χθεσινό ταξίδι, μπήκαν 72 οχήματα και 225 επιβάτες. Οι ιδιοκτήτες άλλων τεσσάρων οχημάτων ήρθαν, αλλά αργοπορημένοι από δέκα λέπτά μέχρι είκοσι λεπτά. Η πύλη κλείνει στις εννέα για να μπορέσουν οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας, τα μέλη της ΥΚΑΝ, της Μονάδας Ανιχνευτικών Σκύλων και της Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των οχημάτων που έχουν φορτωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Εάν δεχόμαστε αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες μέχρι τις εννέα και μισή για παράδειγμα, το πλοίο δεν θα αναχωρήσει.»

Ο κύριος Μιχαήλ ανέφερε ότι οι τέσσερις αργοπορημένοι οδηγοί δεν ήταν δυνατόν να φορτώσουν τα οχήματα τους, καθώς δεν θα μπορούσαν να υποβληθούν στον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και υπογράμμισε ότι για τον ίδιο και το πλήρωμα του πλοίου, προέχει η ασφάλεια όλων των επιβατών και της περιουσίας τους.

«Εγώ είπα και στους τέσσερις: Μπορώ να μεταφέρω εσάς, αλλά οχήματα που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ναρκωτικών και εκρηκτικών δεν τα βάζω στο πλοίο μου. Τα λόγια που τους είπα συγκεκριμένα ήταν: «Πάνω στο πλοίο κουβαλώ 300-400 ψυχές, ανάμεσα τους μωρά και εμένα τον ίδιο που μας περιμένει όλους η οικογένεια μας.» Το λέω και το εννοώ ότι και να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να βάλω όχημα στο πλοίο χωρίς έλεγχο.»

Καταγγελίες για Daleela: «Να σας πάρουμε στην Ελλάδα, αφήστε το όχημα σας πίσω»
Ο πλοιοκτήτης ανέφερε ότι έδωσε εναλλακτικές επιλογές στους τέσσερις οδηγούς και στις οικογένειες τους, χωρίς κανένα κόστος και χωρίς καμία υποχρέωση.

«Εάν καθυστερήσεις να πάεις στο αεροδρόμιο και χάσεις την πτήση σου, θα έρθει κάποια αεροπορική εταιρεία να σε αποζημιώσει; Εγώ όμως τους είπα εάν θέλουν να διευθετήσω με έξοδα δικά μου να έρθει κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο να πάρει το όχημα τους να τους το μεταφέρω στο αμέσως επόμενο ταξίδι. Ή να αλλάξουν τα εισητήρια τους οι ίδιοι και να ταξιδέψουν με το αμέσως επόμενο δρομολόγιο. Οι τρείς από τους τέσσερις πήγαν κατευθείαν στο πρακτορείο και διευθέτησαν να ταξιδέψουν.»

Σύμφωνα με τον κύριο Μιχαήλ, η εταιρεία και το πρακτορείο έκδοσης των εισιτηρίων εφαρμόζουν αδιάβλητη και έγκαιρη διαδικασία ενημέρωσης των επιβατών και των ιδιοκτητών οχημάτων, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο και μηνυμάτων SMS.

«Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων όταν θα δηλώσουν ότι θα το μεταφέρουν με το πλοίο, το πρακτορείο ζητά τίτλο ιδιοκτησίας (κοτσιάνι) και άλλα στοιχεία του οχήματος. Όταν τα καταθέσουν, ενημερώνονται με e-mail ότι ο έλεγχος των οχημάτων γίνεται από τις 06:00 μέχρι τις 09:00 για την ημερομηνία που έχουν κλείσει. Την προηγούμενη του ταξιδιού τους, λαμβάνουν πάλι ηλεκτρονικό μήνυμα που λέει ότι πρέπει να είναι στο λιμάνι μεταξύ 06:00 και 09:00 για έλεγχο των οχημάτων τους και παρακαλούμε όπως όλα τα προσωπικά σας αντικείμενα βρίσκονται σε χειραποσκευές ταξιδίου. Αυτό ζητείται από την Αστυνομία για να γίνεται σωστά ο έλεγχος σε σχέση με ναρκωτικά και εκρηκτικά.»

Σε ότι αφορά στον έλεγχο επιβατών, ο κύριος Μιχαήλ ανέφερε ότι αυτός γίνεται μέχρι τις δέκα, καθώς ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως και στα αεροδρόμια από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή: έλεγχος εισιτηρίων, παράδοση αποσκευών, έλεγχος αποσκευών με ακτίνες Χ και επιβίβαση επιβατών στο πλοίο.