Ο Αντρέ Ονάνα φαίνεται πως σύντομα θ’ ανήκει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Ο 27χρονος πιθανότατα ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας που τον δίδαξε πως ο φόβος είναι μεγαλύτερος «εχθρός» από τους ίδιους τους αντιπάλους σου.      

Ήταν Μάρτιος του 2017. Η Σόλνα της Σουηδίας «χόρευε» σε ρυθμούς τελικού Europa League και οι δύο φιναλίστ, Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ετοιμάζονταν να «διασταυρώσουν τα ξίφη» τους σε ένα κατάμεστο Friends Arena.

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του μεγάλου τελικού, ο 19χρονος τότε γκολκίπερ των Ολλανδών ετοιμαζόταν για το κρίσιμο παιχνίδι με λιγότερο ενθουσιασμό και περισσότερη διστακτικότητα.

Ο Αντρέ Ονάνα πριν καν ξεκινήσει το κρίσιμο παιχνίδι είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του στον τότε αθλητικό διευθυντή, Έντουιν Φαν ντερ Σαρ, λέγοντάς του πως δεν είναι έτοιμος να έρθει αντιμέτωπος με τους… επικίνδυνους «κόκκινους διαβόλους».

Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο προκαλούσε τρόμο στον νεαρό, τότε, πορτιέρε του «Αίαντα», ο οποίος πίστευε πως δεν θα είχαν καμία ελπίδα απέναντι στους αντιπάλους τους. Η απόφασή του ήταν να μην παίξει καν στο μεγάλο τελικό!

Ο Φαν ντερ Σαρ αστειευόμενος του είπε πως εκείνος είναι μεγάλος σε ηλικία και δεν είχε φέρει μαζί του γάντια ώστε να τον αντικαταστήσει, επομένως ο 19χρονος τερματοφύλακας από το Καμερούν δεν θα είχε άλλη επιλογή.

Πράγματι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με 2-0 στον τελικό και κατέκτησε το Europa League χάρη σε γκολ του Πολ Πογκμπά (18’) και του Χένρικ Μκιταριάν (48’), επιβεβαιώνοντας τους φόβους του Ονάνα.

Μερικά χρόνια αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε μιλώντας για εκείνο το αξέχαστο παιχνίδι απέναντι στους Άγγλους, ο Ονάνα απέδωσε την ήττα στη δειλία και στους φόβους των Ολλανδών.

Είπε πως θυμάται πολύ καθαρά τη στιγμή που οι δύο ομάδες βρίσκονταν στη φυσούνα πριν περάσουν στον αγωνιστικό χώρο.

«Είδα τον Νταβίντ Ντε Χέα να στέκεται ακριβώς πίσω μου όταν ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο γήπεδο. Σκεφτόμουν πως έξι μήνες πριν την ημέρα εκείνη τον χρησιμοποιούσα στο PlayStation και τώρα είμαι αντίπαλός του!».

Τόσο το 2017 αλλά ακόμα και όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο Ονάνα με δυσκολία θα πίστευε πως θα ερχόταν η στιγμή που θα αντικαθιστούσε τον Ισπανό τερματοφύλακα όχι σε έναν οποιονδήποτε σύλλογο, αλλά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Μετά την αποχώρηση του Ντε Χεα από την ομάδα του Τεν Χαγκ, ο 26χρονος πορτιέρε από το Καμερούν, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, είναι έτοιμος ν’ αναλάβει έναν κομβικό ρόλο σε ένα κλαμπ που κάποτε του έδωσε το μεγαλύτερο μάθημα: Ποτέ μην μπαίνεις στο γήπεδο με φόβο, όποιες και αν είναι οι συνθήκες ή ο αντίπαλος σου.