Για την δωρεάν εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών, το κόστος των οποίων θα αποπληρώνεται με μια μικρή χρέωση στα τιμολόγια της ΑΗΚ, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Όπως είπε, το έργο που επεξεργάζεται το Υπουργείο μαζί με την ΑΗΚ, δεν αφορά μόνο τις ευάλωτες ομάδες, αλλά οριζόντια εφαρμογή, που αφορά κατοικίες όπου οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν το κεφάλαιο που χρειάζεται για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Το σχέδιο, όπως είπε, αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως το φθινόπωρο και θα υπάρχουν 2-3 πακέτα συστημάτων, τα οποία θα είναι υβριδικά.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στον έλεγχο και τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών, ο Υπουργός ανέφερε πως ήταν απαράδεκτες, ωστόσο, πλέον η ΑΗΚ μείωσε αυτό τον χρόνο αναμονής στις τρεις εβδομάδες.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Όσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, EuroAsia Interconnector, και κατά πόσον η κυβέρνηση θα στηρίξει τη χρηματοδότησή του, ο Υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για ιδιωτικό έργο το οποίο επιχορηγείται μέσα από προγράμματα, με την Κυβέρνηση να εξετάσει τρία σενάρια, την παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων, προκειμένου το έργο να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που υπολείπεται, τη συμμετοχή στο κεφάλαιο του ιδιωτικού φορέα υλοποίησης, ή και καμία στήριξη.

Την ίδια στιγμή είπε πως το κόστος του έργου έχει αυξηθεί, φτάνοντας στο €1,9 δισ.