Με τα αποθέματα οξυγόνου να εξαντλούνται, οι διασώστες συνεχίζουν τη μάχη με το χρόνο, σε μια προσπάθεια να βρουν το μικρό υποβρύχιο «Τιτάν», το οποίο είχε καταδυθεί με πέντε επιβαίνοντες στο ναυάγιο του Τιτανικού, αν και αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι θόρυβοι που ακούστηκαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί τελικά να μην προήλθαν από αυτό.

Πώς χάθηκε το υποβρύχιο;

Το σκάφος, το οποίο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας OceanGate Expeditions, ξεκίνησε την δίωρη κάθοδό του στο ναυάγιο του Τιτανικού το πρωί της Κυριακής.
Έχασε την επαφή με το Polar Prince, το υποστηρικτικό πλοίο που μετέφερε το σκάφος στην τοποθεσία στον Βόρειο Ατλαντικό, 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την κάθοδό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων. Οι επιχειρήσεις αναζήτησης ξεκίνησαν αργότερα την ίδια μέρα. Δεν είναι ακόμα σαφές τι συνέβη με το υποβρύχιο, γιατί έχασε την επαφή του και πόσο κοντά ήταν στον Τιτανικό όταν χάθηκε.

Τι γνωρίζουμε για τους θορύβους;

Οι θόρυβοι εντοπίστηκαν από καναδικά αεροσκάφη την Τρίτη και την Τετάρτη το πρωί. Ο εξοπλισμός τηλεκατευθυνόμενου οχήματος (ROV) μεταφέρθηκε εκεί όπου εντοπίστηκαν οι θόρυβοι. Οι έρευνες που διενεργήθηκαν στην περιοχή δεν έδωσαν αποτελέσματα. Τα δεδομένα από το αεροσκάφος που εντόπισε τους θορύβους στάλθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν οριστικοποιήθηκε κάτι.

Πώς θα μπορούσε να είναι μέσα στο υποβρύχιο;

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα πέντε άτομα στο πλοίο έχουν «περιορισμένες μερίδες» φαγητού και νερού. Ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού David Marquet και πρώην καπετάνιος υποβρυχίου, είπε στο CNN ότι το σχεδόν παγωμένο νερό σε αυτό το βάθος μάλλον κάνει την κατάσταση πολύ άβολη. «Υπάρχει παγετός στο εσωτερικό των τμημάτων του υποβρυχίου. Είναι όλοι μαζεμένοι προσπαθώντας να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματός τους. Εξαντλείται το οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα», είπε.

The Polar Prince

Το σκάφος υποστήριξης που συνόδευσε το υποβρύχιο στο σημείο κατάδυσης θα παραμείνει στον ωκεανό μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, δήλωσε ο χειριστής την Τετάρτη. Η Horizon Maritime Services είπε ότι ο ρόλος του Polar Prince είναι να υποστηρίξει την Ακτοφυλακή και ότι οι ερευνητές έχουν «επίγνωση της χρονικής ευαισθησίας γύρω από αυτήν την αποστολή». Στο πλοίο βρίσκεται πλήρωμα 17 ατόμων, δήλωσε ο Sean Leet, συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας.

Εξειδικευμένος εξοπλισμός

Εάν τα συνεργεία έρευνας εντοπίσουν το χαμένο υποβρύχιο βαθιά στον ωκεανό, οι Αρχές θα αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά περίπλοκη αποστολή ανάκτησης. Ένα σύστημα διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο Σεντ Τζον της Νέας Γης, την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού. Το Flyaway Deep Ocean Salvage System (FADOSS) είναι ικανό να ανασύρει αντικείμενα ή πλοία από τον πυθμένα του ωκεανού σε βάθος 20.000 ποδιών, αλλά πρέπει πρώτα να συγκολληθεί σε ένα πλοίο που μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα, είπε ο αξιωματούχος.

Ανησυχίες για την ασφάλεια του υποβρυχίου

Ένας επικεφαλής του κλάδου είπε ότι η OceanGate Expeditions παρέκκλινε από τα πρότυπα της βιομηχανίας και αρνήθηκαν μια εθελοντική, αυστηρή αναθεώρηση ασφάλειας του Titan. «Υπάρχουν 10 υποβρύχια στον κόσμο που μπορούν να πάνε 12.000 πόδια και βαθύτερα», δήλωσε ο Will Kohnen από την Εταιρεία Θαλάσσιας Τεχνολογίας. «Όλα αυτά είναι πιστοποιημένα εκτός από το υποβρύχιο Oceangate». Οι δικαστικές καταθέσεις αποκαλύπτουν επίσης ότι η OceanGate πριν από χρόνια αντιμετώπισε ανησυχίες για την ασφάλεια του σκάφους. Τα αρχεία δείχνουν επίσης ότι η εταιρεία αντιμετώπισε μια σειρά από μηχανικά προβλήματα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν την ακύρωση ή τις καθυστερήσεις ταξιδιών τα τελευταία χρόνια.