Από τις αρχές Απριλίου μέχρι την έναρξη της 35ης αγωνιστικής, καμία ομάδα της La Liga δεν είχε λιγότερους βαθμούς από την Εσπανιόλ, που, επιπλέον, μετρούσε έξι διαδοχικές ήττες μακριά από την έδρα της. Ωστόσο, στο “Vallecas”, η ομάδα του Λουίς Γκαρθία επέστρεψε στις επιτυχίες, παίρνοντας ένα υπερπολύτιμο τρίποντο, 2-1, στην έδρα της Ράγιο Βαγιεκάνο, αποτέλεσμα που τη φέρνει ένα βαθμό μακριά από τη σωτηρία, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Οι παίκτες της Ράγιο, που διεκδικούν ευρωπαϊκό εισιτήριο, ξεκίνησαν πιο ζωηρά, έχασαν ευκαιρία με τον Όσκαρ Τρέχο και είδαν τον τερματοφύλακά τους, τον Ντιμιτριέφσκι, να εξουδετερώνει δυνατό σουτ του Χοσέλου. Στο 23ο λεπτό, έπειτα από δυο αποτυχημένες προσπάθειες της άμυνας της Ράγιο, να διώξει την μπάλα, εκείνη στρώθηκε στον Σέρχι Νταρντέρ, ο οποίος σημάδεψε σωστά, δίνοντας το προβάδισμα στην Εσπανιόλ. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ισοφάριση, όταν η μπάλα βρήκε στο χέρι του Όσκαρ Χιλ, ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα και ο Ντε Τομάς, που ανέλαβε την εκτέλεση, σκόραρε, σε βάρος της πρώην ομάδας του, για το 1-1. Μάλιστα, δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου, η Εσπανιόλ έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει, ξανά, προβάδισμα, σε κεφαλιά του Σέρχι Γκόμεθ, την οποία έδιωξε, εντυπωσιακά, ο Ντιμιτριέφσκι.
Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, η Ράγιο έδειχνε να έχει τον έλεγχο, είχε μια πολύ καλή στιγμή με τον Ίσι Παλαθόν, για το 2-1, δεν την αξιοποίησε και τιμωρήθηκε. Ο αρχηγός Νταρντέρ ξέφυγε από το μαρκάρισμα δυο αντιπάλων, σούταρε, η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και, στην επαναφορά, ο Μελαμέντ την έστειλε στα δίχτυα για το 1-2. Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα, οι φιλοξενούμενοι είχαν μεγάλη ευκαιρία να διευρύνουν το προβάδισμά τους, μια ευκαιρία που σπατάλησε ο Πουάδο. Το 1-2 έμεινε μέχρι το τέλος, κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες της Εσπανιόλ για παραμονή.

ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ: Ντιμιτριέφσκι, Μπάλιου, Κατένα, Λετζέν, Φραν Γκαρθία, Κομεσάνια, Πάτε Σις (73′ Ουνάι Λόπεθ), Ίσι (87′ Πόζο), Τρέχο (73′ Φαλκάο), Άλβαρο Γκαρθία (87′ Μαρτίν), Ντε Τομάς (67’Καμέλο)

ΕΣΠΑΝΙΟΛ: Πατσέκο, Όσκαρ Χιλ, Καμπρέρα, Καλέρο (67′ Μπαρέ), Σέρχι Γκόμεθ (76′ Μόντες), Ολιβάν, Νταρντέρ (88′ Εξπόζιτο), Μελαμέντ (88′ Βινίσιους Σόουζα), Πουάδο, Χοσέλου