Ιταλική εκπομπή δημοσίευσε άγνωστες τηλεφωνικές υποκλοπές που αφορούν το σκάνδαλο Calciopoli και τις προσπάθειες να ευνοηθεί διαιτητικά η Ίντερ. Η συμπλήρωση δύο δεκαετιών από το σκάνδαλο Calciopoli είναι κοντά, όμως οι αποκαλύψεις από τα ιταλικά ΜΜΕ συνεχίζονται αμείωτες για μία υπόθεση που ποτέ δεν αναπτύχθηκε στο πλήρες μέγεθός της.
Η ερευνητική εκπομπή Report του Rai 3 μετέδωσε τη Δευτέρα ένα επεισόδιο αφιερωμένο στο σκάνδαλο και σε πτυχές που φέρονται να αποκρύφτηκαν, όπως η εμπλοκή της Ίντερ, η οποία ήταν η μεγάλη κερδισμένη, κατακτώντας στα χαρτιά το πρωτάθλημα του 2006 και μένοντας χωρίς αντίπαλο τα επόμενα χρόνια λόγω τιμωριών σε Γιουβέντους, Μίλαν και Λάτσιο μεταξύ άλλων.
Στο επεισόδιο μεταδόθηκαν διάλογοι από τις περίπου 170.000 τηλεφωνικές υποκλοπές που είχε παραχωρήσει ο πρωταγωνιστής του, Λουτσιάνο Μότζι, στον Τύπο της εποχής μέσω ενός USB stick. Στην εκπομπή μίλησε μεταξύ άλλων ο γενικός εισαγγελέας της Νάπολης, Τζιαντομένικο Λεπόρε, ο οποίος είχε ανάμιξη στη συλλογή των τηλεφωνικών υποκλοπών από τις αρχές. Εξήγησε γιατί τα στοιχεία που εξετάστηκαν από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση αφορούσαν κυρίως τη Γιουβέντους. Υπενθυμίζεται πως όταν ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούσαν την Ίντερ, ήταν πλέον αργά διότι υπήρξε παραγραφή.
«Αρχίσαμε με τη Γιουβέντους, επειδή είχαμε περισσότερα στοιχεία και κατόπιν θα συνεχίζαμε με τους άλλους συλλόγους. Και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι εμπλέκονταν, ας είμαστε ειλικρινείς. Μια μέρα, δημοσιεύτηκαν οι υποκλοπές στο περιοδικό Espresso. Ξαφνικά, όλα τα τηλέφωνα έκλεισαν και είχαμε μείνει μόνο με τη Γιουβέντους. Είχαμε τις υποψίες μας για το ποιος διέρρευσε τα στοιχεία, αλλά ποτέ αληθινές αποδείξεις, οπότε δεν ξέραμε. Αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έρευνα, η Ίντερ ήταν επόμενη στη σειρά μετά τη Γιουβέντους».
Μία από τις υποκλοπές που ενέπλεξαν τους νερατζούρι αφορούσε τον τότε επίτιμο πρόεδρο και θρύλο του συλλόγου, Τζιατσίντο Φακέτι, με τον αρχιδιαιτητή από το 1999 μέχρι το 2005, Πάολο Μπέργκαμο, για τον Πάολο Μπερτίνι που ανέλαβε τον ημιτελικό Coppa Italia των νερατζούρι. «Μόνο τέσσερις νίκες με αυτόν; Ας τις αυξήσουμε σε πέντε. Είναι έξυπνο παιδί, γνωρίζει πώς να προχωρήσει», είπε ο Μπέργκαμο στον Φακέτι, για τον οποίο χρόνια υπάρχουν υποψίες ότι είχε ίδιες συνομιλίες με τον Μότζι, αλλά ποτέ αυτές δεν έφτασαν στο δικαστήριο.
Στις υποκλοπές ακούγεται και ο τότε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ιταλίας, Φράνκο Καράρο, ο οποίος ζήτησε από τον Μπέργκαμο την εύνοια της Ίντερ πριν από ένα Derby d’ Italia κόντρα στη Γιουβέντους. «Αν υπάρχει αμφιβολία, μην ευνοηθεί η Γιουβέντους. Κοίτα, αν διαιτητής ήταν ο Πιερλουίτζι Κολίνα δεν θα υπήρχε πρόβλημα, επειδή αν κάνει λάθος, τότε κανείς δεν θα πει κάτι. Ο Πασκουάλε Ροντομόντι δεν έχει καλή φήμη. Θεέ μου, αν ο Ροντομόντι κάνει ένα λάθος κόντρα στην Ίντερ, θα γίνουμε φρενοκομείο. Υπάρχει διαφορά 15 βαθμών μεταξύ των δύο ομάδων. Αν υπάρχει αμφιβολία, άκουσέ με, σκέψου την ομάδα που είναι πολύ πίσω», ακούγεται να λέει ο Καράρο.
Επιπλέον, ο τότε επικεφαλής του ιταλικού ποδοσφαίρου ζήτησε εύνοια και για τη Λάτσιο, ύστερα από μία σειρά διαιτητικών αποφάσεων εις βάρος της. «Την Κυριακή παίζουν με τη Μίλαν. Αντικειμενικά είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και πρέπει να τους βοηθήσουμε», είπε στον Καράρο. Σε κλήση σε άλλο άτομο, εξήγησε το σκεπτικό του: «Η Λάτσιο προέρχεται από μία σειρά αδικιών. Έπαιξαν στη Ρώμη και δεν της δόθηκε καθαρό πέναλτι. Είπα στον Μπέργκαμο, σε παρακαλώ να είσαι προσεκτικός».
Την Τρίτη, ο Μοράτι κλήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της εκπομπής, ωστόσο κράτησε αποστάσεις: «Η προσπάθεια να βάλουν την Ίντερ στην ίδια θέση με τη Γιουβέντους είναι πολύ ενοχλητική. Δεν ήταν έτσι. Συμπεριφερθήκαμε καλά, δηλαδή κανονικά και κατηγορούμαστε από αυτούς που δεν συμπεριφέρθηκαν καλά, είναι πολύ ενοχλητικό».