Νομοτελειακά θα ‘ρχόταν κι η ήττα. Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι να χάσεις, αλλά ο τρόπος. Στο αγωνιστικό κομμάτι δεν χρειάζονται πολλά πολλά, τα είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο Χοσέ Λουΐς Όλτρα.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν μακράν το χειρότερο της ΑΕΚ τη φετινή σεζόν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί η ΑΕΛ όποτε ήθελε γινόταν επικίνδυνη, σκόραρε τρία γκολ και μέτρησαν τα δύο. Ο δεύτερος λόγος είναι η νοοτροπία που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο.
Δεν θυμάμαι άλλη φορά φέτος να μπαίνει η ΑΕΚ τόσο φοβισμένα σε αγώνα. Ποτέ. Ο Κάσα έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο, με την ομάδα της Λάρνακας να έχει μεγάλες αποστάσεις και χώρους μεταξύ των γραμμών της, ενώ δεν κυκλοφόρησε την μπάλα σωστά μολονότι είχε την κατοχή.
Στο δεύτερο ημίχρονο έφτιαξε κάποιες ευκαιρίες, δεν έβγαλε όμως την ενέργεια που απαιτείτο. Η ΑΕΚ έχασε για πρώτη φορά μετά από τέσσερεις μήνες κι ίσως ήρθε η στιγμή για τον Όλτρα να πάρει αποφάσεις. Ο κόουτς χρησιμοποίησε τη βασική ενδεκάδα κόντρα στη Ντνίπρο, έκανε πέντε αλλαγές με την ΑΕΛ όμως το ροτέισιον δεν του βγήκε.
Έχοντας μπροστά του δύο «καυτά» ματς, τη ρεβάνς με την ουκρανική ομάδα και το ντέρμπι με τον Απόλλωνα, ο Ισπανός προπονητής έχει μπροστά του δύο δρόμους:
α)
Να συνεχίσει το ροτέισιον –μόνο που θα πρέπει να επιλέξει σε ποιον αγώνα θα χρησιμοποιήσει τους βασικούς.
β) Να προχωρήσει με τους βασικούς και στα δύο παιχνίδια.
Το πραγματικό πρόβλημα για τον Όλτρα είναι πως συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δεν του δίνουν αυτά που μπορούν κι αυτά που θα ήθελε ο ίδιος. Ο καλός Σανχούρχο δεν επέστρεψε ποτέ μετά τον τραυματισμό του, ο Κάσας δεν είναι Ροσάλες, ο Μάμας αγνοείται κι αυτή, παρεμπιπτόντως, είναι μια καλή ερώτηση για τον κόουτς… Συν τοις άλλοις, δεν παίρνει άμεσα τη βοήθεια που χρειάζεται από τους «νέους» σε μια χρονική περίοδο που της προκύπτουν μαζεμένα προβλήματα στην επίθεση.
Για παράδειγμα, ο Γιάκολις δεν δείχνει σ’ αυτά τα πρώτα στάδια πως είναι στο επίπεδο του Γκιούρτσο. Προσέξτε: δεν βιάζομαι να κρίνω τον Κροάτη, ο οποίος έχει τα δικά του ελαφρυντικά και πάντοτε περιμένω ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εξάγω ασφαλές συμπέρασμα για τον οποιονδήποτε. Μιλάω ωστόσο για το ΤΩΡΑ. Μπορεί το παιδί μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος να κάνει…παπάδες, αλλά η ΑΕΚ θέλει άμεσα βοήθεια απ’ όλους.
Εν κατακλείδι, η προσέγγιση του αγώνα στη Λεμεσό από προπονητή και ποδοσφαιριστές, δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Το ροτέισιον δεν βγαίνει αυτή τη χρονική στιγμή, για τους λόγους που έχω προαναφέρει.
Η ΑΕΚ δεν πρέπει να «πετάξει» τη ρεβάνς με τη Ντνίπρο, ούτε την προοπτική της Ευρώπης. Δεν πρέπει όμως να θυσιάσει γι’ αυτήν το πρωτάθλημα –έχει διαφορά. Δεν είναι η ώρα της μεγάλης κριτικής –διάφορα που διαβάζω είναι για να χτυπάς το κεφάλι σου.
Απαιτείται ψυχραιμία κι άμεση ανασύνταξη. Η ΑΕΚ έχασε πέντε βαθμούς στα τελευταία δύο ματς, όχι όμως τον τίτλο. Η ζημιά δεν είναι πολύ μεγάλη, μετά την απρόσμενη ισοπαλία του ΑΠΟΕΛ με τη Δόξα, καθώς διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, έστω και με το ελάχιστο προβάδισμα.
Το θέμα ωστόσο δεν είναι τι κάνει το ΑΠΟΕΛ, αλλά η ίδια. Οφείλει να θέσει τις προτεραιότητές της –κυρίως πνευματικά. Το πρωτάθλημα θα έρθει με τη δημιουργία της αναγκαίας στοχοπροσήλωσης και την ορθή διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων, όπως προκύπτει μετά την ήττα στη Λεμεσό. Αν έριχνε κανείς μια ματιά στα social media μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΛ θα πίστευε ότι το πρωτάθλημα έχει χαθεί κι αν κοίταζε μετά από ένα δίωρο, σίγουρα δεν θα πίστευε πως τα όσα διάβαζε τα έγραφαν οι ίδιοι!
Είπαμε, ο πρωταθλητισμός θέλει ψυχραιμία, ορθή διαχείριση και σωστές αποφάσεις. Ούτε βιασύνη, ούτε πανικό.

Ανδρέας Βεντούρης