Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πάρα πολλά για το τι φταίει για την πορεία της Ανόρθωσης τη φετινή σεζόν, για τον προγραμματισμό και το ρόστερ της. Έχω ωστόσο την άποψη ότι πέραν απ’ όλα αυτά, το σημαντικότερο είναι γενικότερα η φιλοσοφία της κι αυτό αφορά περισσότερο τον ίδιο τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχό της, Χρήστο Πουλλαΐδη.
Προφανώς έχει κι ο ίδιος το δικό του μερίδιο ευθύνης, ωστόσο στο αγωνιστικό κομμάτι δεν είναι στο μεγάλο βαθμό που πιστεύουν αρκετοί. Το πιστεύω, ακριβώς διότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να κρίνεις , αρχικά, τις προθέσεις του καθενός.
Επιθυμούσε στην επιστροφή του στην προεδρία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες τομές, προκειμένου να εκσυγχρονίσει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Προχώρησε λοιπόν στην πρόσληψη τεχνικού διευθυντή (ασχέτως του ονόματος κι αν πέτυχε ή όχι ο Νεόφυτος Λάρκου), ενός υπεύθυνου σκάουτινγκ και γενικώς κατάρτισε ένα πλάνο το οποίο κακό δεν ήταν. Επαναλαμβάνω, τονίζω την πρόθεσή του, ασχέτως αν τελικά απέτυχε. Απ’ εκεί και πέρα, το λάθος θεωρώ πως είναι η προσέγγιση της όλης κατάστασης. Ο κ.Πουλλαΐδης έβαλε πανηγυρικό τόνο σ’ αυτό το πλάνο –αχρείαστα, κατά την άποψή μου. Οι λεπτομέρειες κάνουν πολλές φορές τη διαφορά. Ακόμη και στην παρουσίαση των Λάρκου-Μίλανιτς, στις 25 Ιουνίου, η φωτογραφία είναι η ίδια μ’ αυτήν που παρουσίασε τον Τιμούρ Κετσπάγια, στην επιστροφή του στην τεχνική ηγεσία. Δείτε πιο κάτω και τις δύο φωτογραφίες και θα αντιληφθείτε τι ακριβώς εννοώ…

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι οι φωτογραφίες αυτές καθ’ αυτές, αλλά-επαναλαμβάνω-η προσέγγιση. Θέτω ένα ακόμη παράδειγμα: στις 28 Οκτωβρίου, η Ανόρθωση γνωστοποιούσε με ανακοίνωσή της, πως «Ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Χρήστος Πουλλαΐδης βρέθηκε στο προπονητικό μας κέντρο, παρακολούθησε την προπόνηση κι ενημερώθηκε για όλα τα θέματα του ποδοσφαιρικού τμήματος από τον προπονητή μας».

Αυτό ωστόσο δεν θα ‘πρεπε να αποτελεί είδηση για να προβάλλεται μ’ αυτόν τον τρόπο. Ουαί και αλίμονο ο πρόεδρος της οποιαδήποτε ομάδας να μην ενημερώνεται για τα θέματα που την αφορούν. Η ανάρτηση αυτή έμοιαζε περισσότερο με το να προβάλουμε πως ο κ.Πουλλαΐδης είναι ενεργός και ούτω καθεξής –με άλλα λόγια, να προσθέσουμε λίγους πόντους στο προφίλ του προέδρου, το οποίο μοιάζει (λόγω της κακής πορείας) να είναι τσαλακωμένο. Τονίζω ξανά, με μεγαλύτερη έμφαση, τη λέξη προσέγγιση.
Προσθέτω επίσης, για να γίνω ακόμη πιο κατανοητός, τη δήλωσή του στην τελευταία του συνέντευξη στη Cablenet, πως στόχος είναι η δημιουργία μίας ομάδας που ο αντίπαλος θα χάνει από τον κυκλικό κόμβο του Καλού Χωριού. Αυτογκόλ από τα… αποδυτήρια. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι τοποθέτησε πανηγυρικό τόνο σε ένα πλάνο που ασφαλώς, ήθελε το χρόνο του για να δείξει αν θα πετύχει. Την ίδια ώρα όμως, τοποθέτησε τον πήχη σε ύψος που ενδεχομένως να μην μπορούσε να φτάσει και πρόσθεσε επιπλέον πίεση σ’ αυτό. Αυτές οι δηλώσεις είναι γενικώς αχρείαστες, πόσο μάλλον για ένα πλάνο που μόλις άρχιζε και είχε την ιδιαιτερότητα ότι ήταν η πρώτη σεζόν στη μετά Κετσπάγια εποχή –παίζει κι αυτό το ρόλο του.
Δεν αμφισβητώ-ούτε τις αμφισβήτησα ποτέ-τις προθέσεις του κ.Πουλλαΐδη. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που βάζει τόσα χρήματα από τη τσέπη να μην έχει τις αγνότερες προθέσεις; Προς Θεού. Το πρόβλημα είναι το πώς προσεγγίζει ο ίδιος κάποια θέματα κι αυτό που χρειάζεται πολύ περισσότερο από βαρύγδουπες δηλώσεις ή οτιδήποτε άλλο, είναι να βγει μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις.
Για παράδειγμα: στον Απόλλωνα υπήρξαν εξελίξεις, παραιτήθηκε ο τεχνικός διευθυντής, απομακρύνθηκε ο προπονητής και την επόμενη μέρα, πρωί πρωί, ο πρόεδρός του έδωσε συνέντευξη Τύπου για να δώσει απαντήσεις κι εξηγήσεις. Όχι στα Μ.Μ.Ε, αλλά στον κόσμο της ομάδας του.
Στην Ανόρθωση, με ένα παρόμοιο σκηνικό να συμβαίνει πριν από λίγο καιρό (αλλαγή προπονητή, απομάκρυνση τεχνικού διευθυντή), ο κ.Πουλλαΐδης δεν βγήκε ποτέ να μιλήσει Ο ΙΔΙΟΣ στον κόσμο της ομάδας. Ακόμη και στην παρουσίαση του Τσίσκο Μουνιόθ, στο πάνελ βρισκόταν μόνος ο Νεόφυτος Λάρκου –είναι αυτές οι λεπτομέρειες που προανέφερα ότι κάνουν τη διαφορά.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της Ανόρθωσης θέλει να πετύχει. Μια κακή σεζόν ή ένας λανθασμένος προγραμματισμός δεν είναι καταστροφή -στο ποδόσφαιρο αυτά συμβαίνουν.
Εάν ωστόσο οι βάσεις μίας ομάδας είναι στερεές και ξεκάθαρες, είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψεις. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος αλλά και η ίδια η Ανόρθωση, είναι τον πρόεδρό της να δείχνει αλλά και να είναι μπροστά, περισσότερο από τον καθένα. Σε πρώτο πλάνο. Ότι είναι πιο ενεργός από ποτέ. Με άλλα λόγια, είναι ανάγκη η αλλαγή φιλοσοφίας και τακτικής. Αυτό έχει ανάγκη η «κυρία» αλλά και ο ίδιος ο κ.Πουλλαΐδης, όχι αναρτήσεις όπως αυτής της 28ης Οκτωβρίου για τα μάτια του κόσμου.

Ανδρέας Βεντούρης