Δυτικά και νότια παράλια θα επηρεαστούν κυρίως από το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται στην περιοχή της Ρόδου και κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου.
Ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός της Υπηρεσίας μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση για την κακοκαιρία που προβλέπεται ότι θα φέρει μαζί της και προβλήματα…
Φίλιππος Τύμβιος – Ανώτερος Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
«Είναι από το Ισραήλ, είναι ένα όνομα βιβλικό και αναφέρεται σε ένα βουνό στο Ισραήλ και επίσης από ότι έμαθα υπάρχει και σαν όνομα στην Κύπρο…Δεν έχει σχηματιστεί ακόμα, θα ξεκινήσει στα νότια της Ρόδου και θα ακολουθήσει μια νοτιοανατολική πορεία, θα ενισχυθεί στην πορεία και θα μας επηρεάσει με ισχυρό άνεμο, μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά κυρίως βροχές.»
Η «Carmel» αναμένεται επίσης να κινήσει αέριες μάζες βόρεια από την Ελλάδα και να προκαλέσει χιονόπτωση σε αρκετές νότιες περιοχές της χώρας. «Η αθροιστική βροχή σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι αρκετά υψηλή έτσι ώστε να δημιουργήσει προβλήματα απορροής των υδάτων και στις περιοχές που τις γνωρίζουμε όλοι ποιες είναι, αναμένεται να επιβαρυνθούν πάρα πολύ και χρειάζεται προσοχή» υπογράμμισε ο κος Τύμβιος.
Τέλος θέλησε να εξηγήσει τι σημαίνει η έννοια «βαρομετρικό χαμηλό» αναφέροντας τα εξής:
«Είναι όπως τον κυκλώνα αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα για αυτό και η κίνηση αυτή ονομάζεται κυκλωνική. Είναι αντίθετο με τη φορά του ρολογιού. Η μεταφορά κρύου αέρα στην ατμόσφαιρα δημιουργεί συνθήκες οι οποίες ρίχνουν περισσότερο την πίεση, η διαφορά της πίεσης στο κέντρο της κυκλωνικής αυτής συμπεριφοράς με τα έξω μέρη της, δημιουργεί τον άνεμο. Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο ισχυρός είναι ο άνεμος…»