Κυρίαρχο θέμα στη διεθνή ειδησεογραφία είναι το καιρικό φαινόμενο που έπληξε το Ντουμπάι. Εκατοντάδες βίντεο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με πολυτελή οχήματα και εντυπωσιακούς πύργους να πνίγονται στη βροχή.

Το Ντουμπάι βρίσκεται στην ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και είναι συνήθως πολύ ξηρό. Όμως, ενώ δέχεται λιγότερα από 100 χιλιοστά (3,9 ίντσες) ετησίως κατά μέσο όρο βροχοπτώσεων, αντιμετωπίζει περιστασιακές ακραίες βροχοπτώσεις.

Στην πόλη Al-Ain – λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από το Ντουμπάι – καταγράφηκαν περίπου 256 χιλιοστά βροχής σε μόλις 24 ώρες.

«Αυτό το μέρος του κόσμου χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή και στη συνέχεια ακανόνιστες, έντονες βροχοπτώσεις, αλλά ακόμα κι έτσι, αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός βροχοπτώσεων», εξηγεί ο καθηγητής Maarten Ambaum, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading που έχει μελετήσει τα πρότυπα βροχόπτωσης, στην περιοχή του Κόλπου.

Τι ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή;

Δεν είναι ακόμη δυνατό να ποσοτικοποιηθεί επακριβώς ο ρόλος που έπαιξε η κλιματική αλλαγή. Αυτό απαιτεί πλήρη επιστημονική ανάλυση φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Με απλά λόγια: ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία – περίπου 7% επιπλέον για κάθε βαθμό Κελσίου – που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την ένταση της βροχής.

«Η ένταση της βροχής ήταν ρεκόρ, αλλά αυτό είναι σύμφωνο με ένα θερμαινόμενο κλίμα, με περισσότερη υγρασία διαθέσιμη για να τροφοδοτήσει τις καταιγίδες και να κάνει τις έντονες βροχοπτώσεις και τις σχετικές πλημμύρες σταδιακά πιο ισχυρές», εξηγεί ο Richard Allan, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο. της Ανάγνωσης.