Με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στέλνεται ένα πολύ συγκεκριμένο θετικό μήνυμα προς την Τουρκία είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, παροτρύνοντας την να αρπάξει την ευκαιρία που της δίνεται.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση για την απονομή των In Business Awards, και κληθείς να πει κατά πόσο εκτιμά ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ασκήσουν πίεση προς την Άγκυρα για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένων των αντιδράσεων της μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είτε την απορρίπτει είτε όχι η Τουρκία, η διασύνδεση είναι εκεί. Και δεν είναι απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι απόφαση 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια δημόσια αντιπαράθεση, κατηγορίες κ.ο.κ. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Η ουσία είναι η επίτευξη του στόχου της επανέναρξης των συνομιλιών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε και με την ΕΕ και με τα ΗΕ. Έρχεται και η κα Ολγκίν σε λίγες μέρες.

Εργαζόμαστε ειδικότερα με τη Γερμανία, φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση να αναλάβει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, διαδραμάτισε ρόλο και στην αποδοχή του διορισμού της κας Ολγκίν από πλευράς Τουρκίας και συνεχίζουμε την προσπάθεια μεθοδικά, με στοχευμένες δράσεις, με στρατηγική, ξέρουμε πού πάμε, δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες και ελπίζω να δημιουργηθούν τέτοια δεδομένα που να μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

Σίγουρα μέσα από αυτές τις δηλώσεις (από πλευράς Τουρκίας) δεν προσφέρεται οτιδήποτε προς τη θετική κατεύθυνση και για αυτό δεν πρόκειται να ακολουθήσω».

Ερωτηθείς αν τα Συμπεράσματα θα είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της κας Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «φυσικά, θα είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυτή η διασύνδεση, στέλνεται ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα θετικό μήνυμα με τη σύμφωνη γνώμη και της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένο θετικό μήνυμα, όχι γενικότητες, πολύ συγκεκριμένο. Και να πω και στην Τουρκία να αρπάξει αυτή την ευκαιρία».

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com