Εκ νέου στην επικαιρότητα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η συζήτηση περί αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής των πλέι οφ του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα, από 6 ομάδες στο πρώτο γκρουπ και 8 στο δεύτερο, να διαφοροποιηθεί σε «7-7» ή ακόμη περισσότερο σε «8-6», προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και λιγότερα αδιάφορα παιχνίδια.
Ένα θέμα το οποίο βρίσκεται μεν στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν και κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες που δεν προσπερνιούνται εύκολα. Η αύξηση των ομάδων του πρώτου γκρουπ από έξι σε οκτώ, σημαίνει αυτομάτως:
-Τέσσερα περισσότερα παιχνίδια-ντέρμπι για την κάθε ομάδα ξεχωριστά. Οι αγωνιστικές θα αυξηθούν από 10 σε 14, κάτι που σημαίνει επιπλέον… βάρος για τους μεγάλους, ιδίως για όσους θα συμμετάσχουν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
-Εμβόλιμες αγωνιστικές για το πρώτο γκρουπ, όπως συμβαίνει με το δεύτερο. Κάτι που αποτελεί πρόβλημα, αν υπολογίσουμε πως μεσοβδόμαδα διεξάγονται και οι αγώνες κυπέλλου.
-Μία πολύ σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, είναι το γεγονός ότι αν υπάρξει ομάδα ή ομάδες που θα συμμετάσχουν σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ, θα ολοκληρώνουν την ευρωπαϊκή της παρουσία (εάν δεν προχωρήσουν παραπέρα) στα τέλη Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 29 ή 30 του μήνα κι όχι στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Όλα αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα ούτε από την ομοσπονδία ούτε από κάποιες μεγάλες ομάδες. Είναι προβληματισμοί που υπάρχουν στο τραπέζι και θα φανεί το επόμενο διάστημα εάν τίθεται όντως θέμα αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος ή απλά θα μείνει μόνο στα λόγια…

Ανδρέας Βεντούρης