Ο προπονητής Ηλίας Χαραλάμπους έγινε ο πρώτος Κύπριο που κατέκτησε πρωτάθλημα με ομάδα του εξωτερικού. Κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία στον πάγκο της Στεάουα Βουκουρεστίου την οποία οδήγησε στον τίτλο μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια και μίλησε για την μεγάλη εμπειρία και επιτυχία στον Super Sport fm 104.0

Είσαι ο πρώτος Κύπριος προπονητής που κατακτά πρωτάθλημα στο εξωτερικό:  «Δεν έχει σημασία αν είμαι ο πρώτος, σημασία έχει ότι ελπίζω να είμαι ένας καλός οδηγός για να βγουν και άλλοι Κύπριοι το εξωτερικό γιατί το αξίζουν οι Κύπριοι προπονητές. Θέλω να δείξω ότι υπάρχει ο Κύπριος προπονητής. Υπάρχει μια αξιόλογη σχολή προπονητών στην Κύπρο και πηγαίνοντας εκεί είδα πολλούς προπονητές σε υψηλό επίπεδο. Ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία στον Κύπριο προπονητή γιατί έχουν μέλλον».».

Όπως  είχαμε από τις φωτογραφίες και τα βίντεο το πανηγύρισες με την ψυχή σου: «Μετά από την πίεση της χρονιάς ήταν μια στιγμή που βγαίνει η χαρά, να πανηγυρίσουμε με τους παίκτες, με το προσωπικό, με τον κόσμο που το περίμεναν πολύ. Είχε 9 χρόνια να κατακτήσει η ομάδα πρωτάθλημα».

Όταν πήγες εκεί πίστευες ότι η ομάδα θα μπορούσε μετά από 9 χρόνια να κατακτούσε ξανά πρωτάθλημα; «Ήταν τεράστια πρόκληση για εμένα γιατί ανέλαβα έναν τεράστιο σύλλογο. Ήταν όνειρο να φύγω στο εξωτερικό, δεν πίστευα ότι θα είχα τέτοια  πρόταση και όταν ανέλαβα ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο. Πίστευα στον εαυτό μου, είμαι πάντα ανοικτός σε προκλήσεις αλλά το σημαντικότερο ήταν ο τρόπος που με υποδέχθηκαν και το έργο μου έγινε ακόμα πιο εύκολο».

Είναι το πρώτο πρωτάθλημα στην προπονητική σου καριέρα, τι σημαίνει για εσένα; «Είναι σημαντικό, είναι το πρώτο μου πρωτάθλημα σαν προπονητής, πήρα πρωταθλήματα σαν ποδοσφαιριστής αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Με την βοήθεια του Θεού πετύχαμε. Εμείς κάνουμε πολλά αλλά όλα χρειάζονται την βοήθεια του Θεού».

Είναι διαφορετικό να παίρνεις πρωτάθλημα σαν προπονητής από ότι σαν ποδοσφαιριστής; «Σαν προπονητής είναι περισσότερες οι ευθύνες. Οι χαρές είναι πάνω-κάτω οι ίδιες. Έχεις να διαχειριστείς πολλά άτομα, ποδοσφαιριστές, προέδρους, τα μίντια, τον κόσμου, όλα αυτά. Είναι διαφορετικό αλλά η χαρά είναι η ίδια».

Μίλησες με τον πρόεδρο Μπεκάλι μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος; Τι σου είπε; «Με πήρε για να μου δώσει συγχαρητήρια και τίποτα περισσότερο. Δεν έρχεται στο γήπεδο, ούτε στις προπονήσεις, δεν τον βλέπουμε».

Ποιο ήτα το μυστικό της επιτυχίας; «Το πιο σημαντικό κομμάτι ήταν τα αποδυτήρια. Είχαμε τρομερά αποδυτήρια με καλούς χαρακτήρες και ποιότητα ποδοσφαιρική. Πιστεύω πολύ στον χαρακτήρα των παικτών. Όταν με ρώτησαν ποια ήταν τα πιο σημαντικά παιχνίδια τους είπα οι ήττες από την Οτελούλ και από την Ραπίντ. Εκεί έβλεπε από όλους από μια στεναχώρια αλλά αυτό ξύπνησε την ομάδα. Κάναμε συνεχόμενες νίκες στην συνέχεια».

Ο κόσμος τις σου λέει; «Το κλίμα είναι πανηγυρικό, ο κόσμος αγαπά παθολογικά την ομάδα. Όλη η χώρα πανηγυρίζει. Σε δύο εβδομάδες θα γίνει και η φιέστα σε γεμάτο γήπεδο με 55 χιλιάδες κόσμο. Θα έρθουν και αρκετοί Κύπριοι».

Θα είσαι και τη νέα χρονιά ο προπονητής της Στεάουα; «Τελειώνει το συμβόλαιο μου, είμαι ευχαριστημένος κι εγώ και η ομάδα. Δεν είχαμε χρόνο να συζητήσουμε λόγω της πίεσης. Στο ποδόσφαιρο και στην ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει αλλά περνώ καλά εδώ και θα έχω χρόνο να μιλήσω με την ομάδα».

Για το μέλλον σου έχει τον πρώτο λόγο η Στεάουα; «Ναι 100%, πάντα ο πρώτος λόγος είναι στην Στεάουα. Μου έδωσαν την ευκαιρία να δείξω τι μπορώ να κάνω».

Για τους τελικούς πρωταθλήματος και Κυπέλλου στην Κύπρο, ΑΠΟΕΛΑΕΚ και ΟμόνοιαΠάφος FC: «Είναι τελικοί. Σε ένα τελικό είναι τρία αποτελέσματα ανοικτά. Ελπίζω να δούμε ωραία παιχνίδια. Παρακολουθώ όσο μπορώ. Σε αυτά τα ματς δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη»

Δίνεις 50-50 τον τελικό πρωταθλήματος παρά το γεγονός ότι το ΑΠΟΕΛ θα παίζει με τον κόσμο του και για δύο αποτελέσματα; «Το ΑΠΟΕΛ έχει το στίγμα του πρωταθλητή, θα έχει τον κόσμο, αλλά η ΑΕΚ ίσως να είναι θετικό που πάει για ένα αποτέλεσμα. Είναι 50-50».

Το ίδιο και στον τελικό Κυπέλλου; «Ναι, 50-50».