Ποιο είναι το χειρότερο; Η συμπεριφορά του Αλεξέι Σπιλέφσκι προς τους δημοσιογράφους της Cytavision, ή το γεγονός ότι αυτή ακριβώς η συμπεριφορά του δεν προκαλεί (πλέον) έκπληξη σε κανέναν;
Ο Λευκορώσος προπονητής έχει δημιουργήσει αντιπάθειες στο φίλαθλο κόσμο, όχι για την εκρηκτικότητα του χαρακτήρα του αλλά γιατί σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί και δείχνει ασέβεια με την συμπεριφορά του.
Ο ίδιος εξέφρασε αρκετές φορές το παράπονο για την συμπεριφορά οπαδών προς το μέρος του κι έχει τα δίκια του, μολονότι κι ο ίδιος θα έπρεπε να αποφύγει να απαντήσει στην οποιανδήποτε πρόκληση.
Στον καθρέφτη της αυτοκριτικής ωστόσο, αμφιβάλλω αν κοιτάχθηκε ποτέ. Δεν φταίει όμως ο ίδιος. Η ευθύνη ανήκει πρώτα απ’ όλα στον Άρη, ως οργανισμό, που επί της ουσίας του επιτρέπει να επιδεικνύει τέτοιες συμπεριφορές.
Ακόμη και τα παιδιά στο γραφείο Τύπου, ο Κώστας και ο Χριστόφορος, ουκ ολίγες φορές ήρθαν στη δύσκολη θέση να τον… υπερασπιστούν, μη έχοντας βεβαίως άλλη επιλογή ένεκα της θέσεως στην οποία βρίσκονται.
Ο Σπιλέφσκι συμπεριφέρεται με έναν αλαζονικό τρόπο, λες και με την παρουσία του εδώ κάνει χάρη στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Προπονητικά τον έχω σε τρομερή εκτίμηση, η συμπεριφορά του ωστόσο είναι αδικαιολόγητη.
Πιστέψτε με, έπιασα τον εαυτό μου να προσπαθεί αρκετές φορές να τον δικαιολογήσει. Θυμάμαι μάλιστα να μου κάνει τρομερή εντύπωση η κίνησή του, πριν την αναχώρηση της ομάδας για την Πράγα, να χαιρετήσει έναν-έναν όσους βρισκόντουσαν στο αεροπλάνο. Όλους. Ένας… άλλος Σπιλέφσκι, απ’ αυτόν που μας έχει συνηθίσει. Πλέον ωστόσο έχουν στερέψει και οι δικαιολογίες και είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα, όταν θα έρθει η ώρα της αποχώρησής του, να τον θυμούνται οι πλείστοι (και) για την συμπεριφορά του κι όχι για το ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Άρης και τις επιτυχίες του.
Τους κανόνες συμπεριφοράς τους βάζει πρωτίστως η ίδια η ομάδα. Στην περίπτωση Σπιλέφσκι, ο Άρης έχει αφήσει τους κανόνες κρυμμένους στο συρτάρι και γι’ αυτό η ευθύνη ανήκει πρώτα στον ίδιο και μετά στον προπονητή του.

Ανδρέας Βεντούρης