Η εννεαετής ποινή φυλάκισής του και γιατί χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να τον πιάσουν. Ο πρώην αστέρας των Σίτι, Ρεάλ και Μίλαν συνελήφθη στο σπίτι του στη Βραζιλία καθώς οι δικαστές αποφάσισαν ότι έπρεπε να εκτίσει ποινή εννέα ετών αφού κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε ομαδικό βιασμό στην Ιταλία το 2017.

Στα 18 του χρόνια, όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Σάντος, ο Ρομπίνιο είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του. Ηταν ένας ταχύτατος και τεχνίτης επιθετικός, ικανός να ταπεινώσει τον καλύτερο αμυντικό. Στα 19 είχε, ήδη, αρχίσει να υφαίνει τον μύθο του, πρωταγωνιστώντας στον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος που κατέκτησε η ομάδα του από την εποχή του Πελέ (1968).

Ο ίδιος ο θρυλικός Βραζιλιάνος είχε πει πως ο Ρόμπσον ντε Σόουζα, το παιδί που όλοι ήξεραν ως «Ρομπίνιο», του θύμιζε τον εαυτό του. Αντιθέτως με ό,τι είχε συμβεί στο παρελθόν με τόσους και τόσους «νέους Πελέ», τον είχε χρίσει διάδοχό του ο ίδιος ο «Βασιλιάς». Πριν κλείσει τα 21, οι πιο πλούσιοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έδιναν όσα – όσα για να τον κάνουν δικό τους.

Το 2005, στα 21 του, η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζιντάν, του (Βραζιλιάνου) Ρονάλντο, του Κασίγιας, του Σέρχιο Ράμος, του Μπέκαμ, του Ρομπέρτο Κάρλος και του Γκούτι, του εμπιστεύτηκε τη φανέλα με το νούμερο 10. Το 2008 έγινε η πρώτη «εκκωφαντική» μεταγραφή της Μάντσεστερ Σίτι μετά την εξαγορά της από τους Άραβες, ενώ το 2010 κατέκτησε με τη Μίλαν το «Σκουντέτο» δίπλα σε ποδοσφαιριστές, όπως ο Ιμπραΐμοβιτς, ο Πίρλο, ο Ζέεντορφ, ο Ροναλντίνιο. Πώς όμως αυτό το σούπερ ταλέντο, που η ζωή του φέρθηκε τόσο καλά, κατέληξε να γίνει βιαστής;

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην διεθνή Βραζιλιάνο, στην παραθαλάσσια πολυκατοικία του, στο Σάντος, νότια του Σάο Πάολο. Οδηγήθηκε 210 χιλιόμετρα μακριά, στο σωφρονιστικό ίδρυμα Τρεμέμπε, ένα συγκρότημα φυλακών ακριβώς έξω από το BR-116, τον κύριο αυτοκινητόδρομο μεταξύ του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ξεκίνησε μια ποινή φυλάκισης εννέα ετών για ομαδικό βιασμό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας (STJ) – το ανώτατο εφετείο της χώρας – είχε συγκληθεί για να συζητήσει μια υπόθεση που έχει τραβήξει από τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο Ρομπίνιο κρίθηκε για πρώτη φορά ένοχος για το έγκλημα από δικαστήριο του Μιλάνου.

Η καταδίκη επικυρώθηκε στο νομικό σύστημα της Ιταλίας, αλλά ο Ρομπίνιο είχε επιστρέψει στη Βραζιλία μέχρι την τελική απόφαση το 2022. Επειδή η Βραζιλία δεν εκδίδει τους πολίτες της που γεννήθηκαν στη χώρα, υπήρχαν σημαντικές αμφιβολίες για το αν ο πρώην επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μάντσεστερ Σίτι και της Μίλαν, θα έκτιε οποιαδήποτε ποινή στη φυλακή.

Μετά από μια τετράωρη ακρόαση, το STJ ψήφισε για τη μεταφορά της ποινής του στη Βραζιλία. Η νομική ομάδα του 40χρονου σχεδιάζει να αμφισβητήσει την απόφαση σε δύο περιπτώσεις – στο ίδιο το STJ και στη συνέχεια στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο – αλλά απορρίφθηκε ένα αίτημα για να παραμείνει ελεύθερος στο μεταξύ. Όπως έχουν τα πράγματα, ο Ρομπίνιο θα αποφυλακιστεί το 2033.

Η υπόθεση χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο 40χρονος – που έπαιζε τότε για τη Μίλαν – και πέντε φίλοι του παρακολούθησαν μια βραζιλιάνικη μουσική βραδιά στο Sio Cafe, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του θύματος – μια γυναίκα αλβανικής καταγωγής που δεν είναι γνωστό το όνομα της- και δύο φίλες της προσκλήθηκαν από την παρέα του Ρομπίνιο να κάτσουν μαζί τους. Η κοπέλα γιόρταζε τα 23α γενέθλιά της. Είχε γνωρίσει τον Βραζιλιάνο σε ένα άλλο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης δύο χρόνια πριν.

Η νεαρή γυναίκα είπε ότι ένας από τους φίλους του Ρομπίνιο της είχε στείλει μήνυμα για να συναντηθούν εκείνο το βράδυ, αλλά της είπε ότι έπρεπε να πάει στο τραπέζι μόνο αφού η σύζυγος του Ρομπίνιο είχε αποχωρήσει.  Είπε ότι οι Βραζιλιάνοι κέρασαν ποτά εκείνη και την παρέα της, αλλά ότι τα έπινε μόνο και μόνο επειδή μια από της φίλες της ήταν έγκυος και η άλλη γυναίκα οδηγούσε.

Χόρεψε με τους Βραζιλιάνους, πριν πάει σε έναν υπαίθριο χώρο για να πάρει καθαρό αέρα, οπότε ένας από τους φίλους του Ρομπίνιο βγήκε έξω μαζί της και προσπάθησε να τη φιλήσει. Στη συνέχεια πήγαν και οι δύο στην τουαλέτα, όπου συνέχισε να προσπαθεί να τη φιλήσει.

Το θύμα είπε ότι θυμάται ελάχιστα και ότι δεν μπορούσε να μιλήσει ή να σταθεί. Είπε ότι ήταν μεθυσμένη και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έξι άνδρες ενώ ήταν αναίσθητη. «Πιστεύω ότι στην αρχή, ( ο ανώνυμος φίλος του Ρομπίνιο) μου έκανε στοματικό σεξ και ο Ρομπίνιο με εκμεταλλευόταν με διαφορετικό τρόπο», είχε δηλώσει. «Μετά αντάλλαξαν ρόλους. Από εκεί και πέρα, δεν θυμάμαι τίποτα γιατί βρέθηκα περιτριγυρισμένη από όλους τους. Δεν ήξερα τι συνέβαινε».

Επιπλέον, ανέφερε πως θυμόταν να ακούει τον Ρομπίνιο να ζητά προφυλακτικό από έναν φίλο. Είπε ότι στο τέλος, άρχισε να κλαίει, συνειδητοποιώντας τι είχε συμβεί και ότι ο Χάιρο Τσάνγκας, ένας μουσικός που έπαιζε στο κλαμπ, την παρηγόρησε. Ο Τσάνγκας είπε στην αστυνομία ότι δεν είχε δει σκηνές σεξουαλικής φύσης εκείνο το βράδυ, αλλά αργότερα κατηγορήθηκε για ψευδή κατάθεση. Κατέληξε σε συμφωνία επ’ αυτού και εκτέλεσε κοινωφελή εργασία.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η κοπέλα έφυγε μαζί με τους Βραζιλιάνους από το κλαμπ, μπαίνοντας πρώτα στο αυτοκίνητο του Ρομπίνιο και στη συνέχεια στο αυτοκίνητο ενός από τους φίλους του. Τα ρούχα της δόθηκαν αργότερα στην αστυνομία για ανάλυση.

Ο 40χρονος ανακρίθηκε από την ιταλική αστυνομία στα μέσα του 2014. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, οι εκπρόσωποί του πέρασαν στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η ιστορία είχε «αναφερθεί ανεύθυνα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και αναπαράχθηκε στη Βραζιλία χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να ελεγχθεί η αλήθεια της».

Στο δικαστήριο, το 2017, ο πρώην παίκτης της Μίλαν αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αυτός και το θύμα είχαν σεξουαλική επαφή, αλλά ότι η συνάντηση ήταν συναινετική και κανείς άλλος δεν είχε εμπλακεί.

Η υπεράσπιση αυτή κατέρρευσε μπροστά στα αποδεικτικά στοιχεία. Το σπέρμα ενός από τους άλλους άνδρες βρέθηκε στα ρούχα του θύματος. Η αστυνομία παρήγαγε επίσης μια σειρά από απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του Ρομπίνιο και των φίλων του, που αποκτήθηκαν μέσω μυστικών κοριών στο αυτοκίνητό του, οι οποίες σύμφωνα με τους εισαγγελείς υπονόμευσαν τη θέση του 40χρονου πρώην ποδοσφαιριστή.

Το δικαστήριο έκρινε τους άνδρες ένοχους βάσει του άρθρου 609-Bis του ιταλικού νομικού κώδικα, το οποίο σχετίζεται με τη συμμετοχή δύο ή περισσότερων ατόμων σε πράξη σεξουαλικής βίας. Ο Ρομπίνιο  και οι φίλοι του κρίθηκαν ότι ανάγκασαν το θύμα σε σεξουαλικές επαφές, λόγω της κατάστασης της «σωματικής ή ψυχολογικής κατωτερότητας».

Με μια έφεση να εκκρεμεί, ο Ρομπίνιο παρέμεινε ελεύθερος. Έπαιξε τα δύο τελευταία παιχνίδια στο πρωτάθλημα Βραζιλίας του 2017 για την Ατλέτικο Μινέιρο, στη συνέχεια μετακόμισε στην Τουρκία, πέρασε ένα χρόνο στη Σίβασπορ και έπειτα εντάχθηκε στην Μπασακσεχίρ. Όταν η τελευταία κληρώθηκε με τη Ρόμα στο Europa League(2019-20), ο Ρομπίνιο δεν ταξίδεψε για το εκτός έδρας παιχνίδι στην Ιταλία.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Βραζιλιάνος επέστρεψε για τέταρτη φορά στη Σάντος. Η απόφαση του συλλόγου να τον υπογράψει προκάλεσε οργή, με γυναίκες οπαδούς να διαμαρτύρονται έντονα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Ορλάντο Ρόλο,  κράτησε μια ουδέτερη στάση στην αρχή, αλλά αργότερα όλα άλλαξαν, όταν η «GloboEsporte», η μεγαλύτερη αθλητική ιστοσελίδα της Βραζιλίας, δημοσίευσε τα ηχητικά αντίγραφα από το δικαστήριο. Η Σάντος τερμάτισε το συμβόλαιο του Ρομπίνιο την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν. Τρεις ημέρες αργότερα, ο ίδιος ο παίκτης αποφάσισε να δώσει συνέντευξη στο βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο «UOL Esporte», στο οποίο δήλωσε και πάλι την αθωότητά του.

Οι εφέσεις της ομάδας υπεράσπισης του πρώην ποδοσφαιριστή στο ιταλικό δικαστικό σύστημα δεν κατέληξαν πουθενά. Το 2020, το Εφετείο του Μιλάνου επικύρωσε την αρχική ποινή, υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη περιφρόνηση» που είχε ο Ρομπίνιο για το θύμα, το οποίο είχε «ταπεινωθεί βάναυσα».

Το 2022, η υπόθεση εκδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, με το ίδιο αποτέλεσμα. «Περισσότεροι από 15 δικαστές ανέλυσαν την υπόθεση στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη δίκη και επιβεβαίωσαν τα όσα είπε ο πελάτης μου», δήλωσε ο Γιάκοπο Γκνότσι, δικηγόρος του θύματος. «Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η τιμωρία. Η Βραζιλία είναι μια σπουδαία χώρα και ελπίζω ότι θα ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

Αρχικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας ζήτησε την έκδοση του Ρομπίνιο. Όταν κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε συνταγματική πρόβλεψη για αυτό, η ιταλική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στη Βραζιλία να μεταφέρει την ποινή. Έτσι κατέληξε η υπόθεση ενώπιον του STJ την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου θεωρείται τελεσίδικη και πέραν πάσης έφεσης.

Κάπως έτσι θα πέσουν οι τίτλοι σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ποδοσφαίρου. Ο Ρομπίνιο ήταν εξαιρετικός ντριμπλαδόρος και είχε τον κόσμο στα πόδια του, όμως η καριέρα του έπεσε στο κενό και πλέον και η ζωή του. Ο εκλεκτός του Πελέ είχε την φήμη του αλαζόνα και δεν έμενε μακριά ούτε από το ποτό ούτε από τα ξενύχτια και στο τέλος αυτό αποτέλεσε την καταστροφή του.