Ο πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ κύριος Πάμπος Στυλιανού αρθρογραφεί για την ΚΟΕ και τον θεσμό της Επιτροπής Αθλητών στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

«Ο θεσμός της Επιτροπής Αθλητών (Ε.Α) στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές προνοείται απο τον Ολυμπιακό Χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), μετά απο εισήγηση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της ΔΟΕ το 2000. Στη Κύπρο, ο θεσμός αυτός, τα τελευταία χρόνια έχει ποδηγετηθεί και χειραγωγείται μέχρι σήμερα  απο το Εκτελεστικό Συμβούλιο (Ε.Σ) που διοικεί την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) απο τον Οκτώβρη του 2020. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Χρυσοστόμου, τον Ιούνη του 2021 πρωτοστάτησε στην κατάργηση της εκλελεγμένης Ε.Α και τον Οκτώβρη του 2022 ξεκίνησε μια πολύμηνη διαδικασία, εμπλέκοντας και τις Ομοσπονδίες, για τη σύσταση καινούργιας.

Καταρτίζοντας δικούς του κανονισμούς, με τη βοήθεια του νομικού της ΚΟΕ, και απο τον Γεννάρη του 2024 επίτιμου μέλους, Πάρη Σπανού, κάλεσε σε Γενική Συνέλευση (Γ.Σ) τους αθλητές και αθλήτριες που επιλέγηκαν απο τις Ομοσπονδίες. Στις 28 του Φλεβάρη 2023, και αφού, όπως υπάρχουν πληροφορίες, προετοίμασε το έδαφος παρασκηνιακά,  εξέλεξε  νέα πενταμελή Ε.Α. Χωρίς ανθυποψήφιους και επομένως, χωρίς εκλογές. Η νέα Επιτροπή λειτουργεί σήμερα και ο Πρόεδρος (Γιώργος Αχιλλέως) και η Γραμματέας (Άντρη Χριστοφόρου),  συμμετέχουν στη Γ.Σ της ΚΟΕ με δικαίωμα ψήφου. Δυστυχώς η ιστοσελίδα της ΚΟΕ δεν παρουσιάζει ιστορικό της εξέλιξης της Ε.Α και όσων διαδραματίσθηκαν τη τριετία 2021-2023.

Η παρουσία της Ε.Α  ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2003 με πρωτοβουλία μεγάλων αθλητών της τότε περιόδου (Σταύρος Μιχαηλίδης, Δώρα Κυριάκου, Ανδρέας Βασιλείου, κ.α.)  που ίδρυσαν την πρώτη Ε.Α που δεν ήταν κάτω απο τον έλεγχο της ΚΟΕ και είχε εγγραφεί ως σωματείο. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ο Ουράνιος Ιωαννίδης, το 2012, προχώρησε  στη σύσταση νέας Ε.Α κάτω απο την ομπρέλα της ΚΟΕ, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν απο την ΔΟΕ τον Απρίλη του 2011. Νέος πρόεδρος της Ε.Α της ΚΟΕ, εξελέγη ο πρωταθλητής  Απόστολος Παρέλλης, που ολοκλήρωσε τη θητεία του τον Οκτώβρη του 2016. Εκείνο τον μήνα επανεξελέγη στην προεδρία της ΚΟΕ ο Ντίνος Μιχαηλίδης, που είχε αναλάβει τον Ιούνη του 2016, και λίγο μετά τον Οκτώβρη του 2016 συγκάλεσε Γ.Σ της Ε.Α της ΚΟΕ. Στο πενταμελές Δ.Σ της Ε.Α εκλέχθηκαν οι Ανδρέας Χάσικος (Πρόεδρος), Χριστόφορος Παπαμιχαλόπουλος (Αντιπρόεδρος),  Χρυσταλλένη Τρικωμίτη (Γραμματέας) Γαβριέλα Χατζηδαμιανού (Ταμίας) και Μάριος Αθανασιάδης (Έφορος).

Την τετραετία 2016 -2020 η Ε.Α συμμετείχε κανονικά στο Ε.Σ της ΚΟΕ και σε συνελεύσεις της Ε.Α της ΔΟΕ. Απο τον Οκτώβρη του 2020 και την εκλογή του συνδυασμού του Γιώργου Χρυσοστόμου στο Ε.Σ της ΚΟΕ,  άρχισε να διαφαίνεται η προσπάθεια του νέου προέδρου της ΚΟΕ να βάλει χέρι και να ποδηγετήσει την Ε.Α. Παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις και εκκλήσεις του Ανδρέα Χάσικου  προς τον κ. Χρυσοστόμου, για σύγκλιση Γ.Σ της Ε.Α της ΚΟΕ, όπως προνοούν οι κανονισμοί,  αυτός αρνείτο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Τελικά το έκανε οκτώ σχεδόν μήνες απο τη καθορισμένη περίοδο.  Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό. Συγκάλεσε  Έκτακτη Γ.Σ για τροποποίηση των κανονισμών της Ε.Α, στο τέλος του Μάη 2021,  πέντε μόλις εβδομάδες πριν απο τους Ολυμπιακούς του Τόκυο που είχαν αναβληθεί το καλοκαίρι του 2020 λόγω της πανδημίας του Covid.

O πρόεδρος της ΚΟΕ, που θάπρεπε να ασχολείται με την Ολυμπιακή ομάδα και τη προετοιμασία των αθλητών, είχε το νού του στους κανονισμούς της Ε.Α και πως θα έπαιρνε στα χέρια του τον έλεγχο της. Στις 16 του Ιούνη 2021, πραγματοποιήθηκε η  Έκτακτη Γ.Σ με πενιχρή προσέλευση αθλητών. Οι λίγοι που προσήλθαν απέρριψαν τις τροποποιήσεις που κατέθεσε και αφορούσαν αλλαγή των κριτηρίων για ένταξη των αθλητών στην Ε.Α.  Την επόμενη μέρα, 17 του Ιούνη 2021, ο κ. Χρυσοστόμου, προφανώς ενοχλημένος απο την έκβαση της Γ.Σ , συγκάλεσε συνεδρία του Ε.Σ της ΚΟΕ όπου η πλειοψηφία στήριξε την εισήγηση του για κατάργηση της Ε.Α. Αυτό σήμαινε και αποκλεισμό του Ανδρέα Χάσικου απο το Ε.Σ. της ΚΟΕ. Μια θλιβερή μονομερής  ενέργεια του Ε.Σ που ουσιαστικά ποδηγετούσε ένα θεσμό της ίδιας της ΚΟΕ και τους αθλητές απο τους οποίους ζητούσε να φέρουν μετάλλια απο την Ολυμπιάδα. Έρχονταν όμως χειρότερα…

Η όλη κατάσταση σε σχέση με την Ε.Α παρέμεινε στάσιμη για 15 (!) μήνες. Δεν υπήρχε ούτε Ε.Α ούτε και εκπρόσωπος των αθλητών στο Ε.Σ της ΚΟΕ. Στα μέσα του Οκτώβρη 2022, ο κ. Χρυσοστόμου, προφανώς ύστερα απο παρασκηνιακές επαφές, προχώρησε σε κάτι το πρωτοφανές. Απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις Ομοσπονδίες, ζητώντας όπως εντός πέντε ημερών καταθέσουν στο Ε.Σ της ΚΟΕ δυο ονόματα αθλητών τους που θα συμμετείχαν στην Ε.Α ενώ ζητούσε τις απόψεις τους για τους νέους κανονισμούς. που είχαν ετοιμασθεί απο τον νομικό σύμβουλο. Εκχωρούσε δηλαδή, την εξουσία των αθλητών στους παράγοντες των Ομοσπονδιών να καθορίσουν ποιοι αθλητές θα είναι μέλη της Ε.Α!!!! Πρωτάκουστα πράγματα.

Υπήρξαν αντιδράσεις απο πλευράς κάποιων ομοσπονδιών, για τις ενέργειες του κ. Χρυσοστόμου, αλλά μόνο η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής έβαλε σε χαρτί τις διαφωνίες με επιστολές προς το Ε.Σ της ΚΟΕ και στη ΔΟΕ. Δεν την έλαβε κανένας υπόψη… Αφήνοντας τις αντιδράσεις να καταλαγιάσουν, ο πρόεδρος της ΚΟΕ συγκάλεσε Γ.Σ των αθλητών που υποβλήθηκαν απο τις Ομοσπονδίες, για τις 28 του Φλεβάρη 2023. Εκλέχθηκε πενταμελές Δ.Σ που στις αρχές του Μάρτη 2023 καταρτίσθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον πρωταθλητή σκόπευσης Γιώργο Αχιλλέως.  Έτσι απο τις 17 του Ιούνη 2021, όταν κατάργησε την Ε.Α, συνέστησε καινούργια στις 13 του Μάρτη 2023. Δεν υπάρχει ίσως στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού μεγαλύτερο ξεφτίλισμα του Ολυμπιακού πνεύματος, που όλοι επικαλούνται.

Ο κ. Χρυσοστόμου συγκάλεσε καταστατική συνέλευση της ΚΟΕ, για να ευθυγραμμίσει με τους νέους κανονισμούς της Ε.Α το καταστατικό της ΚΟΕ, που ήταν ήδη εναρμονισμένο με τον Ολυμπιακό Χάρτη.  Για αυτές τις αλλαγές ο πρόεδρος της ΚΟΕ είχε απαντήσει σε ερώτηση ομοσπονδίας ότι είχε τη προφορική έγκριση της ΔΟΕ.  Μόνο που έπρεπε να γνωρίζει ότι ένας τέτοιος αθλητικός κολοσσός, όπως είναι η ΔΟΕ, δεν δίνει προφορικές εγκρίσεις. Αν υπάρχει σχετική επιστολή,  καλά θα ήταν να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ μαζί με όλο το ιστορικό των γεγονότων της περιόδου 2021 – 2023. Αυτό επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας για διαφάνεια. Δεν μπορεί ο κ. Χρυσοστόμου να μιλά για εκσυγχρονισμό  και να αρνείται τη διαφάνεια…

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σε αυτό το ζήτημα, και ειδικά για το θέμα των νεών κανονισμών και τον τρόπο που αφαιρέθηκε το δικαίωμα των αθλητών που πήγαν σε Ολυμπιάδα να είναι μέλη της Ε.Α.  Αθλητές που η ίδια η ΔΟΕ ζητά να στελεχώνουν τέτοιες επιτροπές… Λόγω χώρου δεν μπορούν να καταγραφούν αυτές οι λεπτομέρειες.

Μπορούν να ειπωθούν και άλλα πολλά  για τις ενέργειες του προέδρου της ΚΟΕ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αυτές, όπως και η ψήφιση τριών νέων επίτιμων μελών, φαίνεται να έγιναν με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές για νέο Ε.Σ της ΚΟΕ που θα γίνουν, αμέσως μετά του Ολυμπιακούς στο Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι  Είναι και θέμα αριθμών…»

Πάμπος Στυλιανού
Πρώην πρόεδρος ΚΟΑ