Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κοστολόγησης των ζημιών σε κατοικίες και υποστατικά που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία και τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε περιοχές της Γερμασόγειας. Παρά το γεγονός ότι η καταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, εντούτοις, οι οδηγίες προς τους λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης ήταν σαφείς, ούτως ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις.
Όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φ», λειτουργοί, πολιτικοί μηχανικοί και τεχνικοί της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού εργάζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, προχωρώντας σε ηλεκτρονική καταχώρηση των ζημιών και μια πρώτη κοστολόγηση. Η καταγραφή των ζημιών θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί χθες. Τα αιτήματα για ζημιές σε κατοικίες και διαμερίσματα ανήλθαν μέχρι χθες στα 208 ενώ τα επαγγελματικά υποστατικά που παραμένουν στα 8. Σε ότι αφορά τα οχήματα που έχουν καταστραφεί και υποστεί ζημιές, άγγιξαν τα 25. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», εκ πρώτης εκτιμάται από τους ειδικούς ότι το κόστος των ζημιών θα υπερβεί τα €2 εκατομμύρια.
Οι περισσότερες ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή Πανιώτη με τον ανεμοστρόβιλο να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Πρόκειται για μια περιοχή όπου οι κατοικίες είναι νεόκτιστες, πολυτελείς, με ακριβά υλικά και μεγάλης έκτασης. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες κατοικίες στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι ασφαλισμένες και έτσι το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από εκεί. Εντούτοις, όμως, υπάρχουν και έντονοι προβληματισμοί από πλευράς των ιδιοκτήτων για το αν θα καλυφθούν πλήρως από την ασφάλεια που συνεργάζονται. Σχεδόν οι περισσότεροι προχώρησαν άμεσα σε επιδιορθώσεις των ζημιών που υπέστησαν από την πρώτη ημέρα.
Σε σχέση με τα επαγγελματικά υποστατικά και εκεί καταγράφονται μεγάλες καταστροφές με κάποια από αυτά να έχουν υποστεί ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της καταγραφής και της καταχώρησης των ζημιών θα υπάρχει και πλήρης εικόνα για το μέγεθος και το κόστος. Σύμφωνα με τον έπαρχο Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου, εντός των επόμενων 24ωρων θα ετοιμαστεί αναλυτικός κατάλογος των ζημιών και κοστολόγηση, τα οποία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκτος απροόπτου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
Από εκεί και πέρα, αναμένεται η λήψη πολιτικής απόφασης για αποζημιώσεις των πληγέντων βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και δεδομένων. Ενδεικτική ήταν και η πρώτη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, κατά την επίσκεψή του στη Γερμασόγεια την περασμένη Τετάρτη όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκεί και όπου πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις, το κράτος θα σταθεί αρωγός. Πρέπει να γίνει καταγραφή πρώτα, υπάρχουν κάποια δεδομένα. Σίγουρα θα σταθούμε αρωγός».
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του ανεμοστρόβιλου που έπληξε τις περιοχές Αγίους Τριμιθιάς και Παλαιομέτοχο το 2018, οι πληγέντες κλήθηκαν να αποκαταστήσουν πρώτα τις ζημιές τους και μετά αποζημιώθηκαν. Τότε είχε δοθεί καταβολή εφάπαξ ποσού €2.000 ως μια πρώτη άμεση αποζημίωση, ενώ σε κατοικίες που δεν ήταν ασφαλισμένες, η αποζημίωση έγινε με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Τότε η συνολική ζημιά από το ανεμοστρόβιλο, άνελθε στο €1,43 εκατ.

Πηγή: Philenews