Το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, προσθέτοντας πως θα συντονίσει τα σχέδιά του για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην πόλη Ράφα με τη γειτονική Αίγυπτο.
Η βαθιά εδραιωμένη ανησυχία ότι οι Παλαιστίνιοι μπορεί να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας πλανάται τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Άραβες γείτονές τους αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του σε απάντηση για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.
Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στη Ράφα και πηγές έχουν πει πως σχέδια έκτακτης ανάγκης καταστρώνονται στην Αίγυπτο για τη φιλοξενία Παλαιστινίων αν η κατάσταση γίνει κρίσιμη.
Ο Κατς είπε πως το Ισραήλ δεν είχε εναλλακτική από το να εισέλθει στη Γάζα καθώς μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς χρησιμοποιούσαν την πόλη ως κάλυμμα.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απελάσουμε Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Κατς, προσθέτοντας πως το Ισραήλ δεν θέλει να κυβερνήσει τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμός του εναντίον της Χαμάς που εξουσιάζει τον θύλακα.
«Το Ισραήλ δεν θέλει να χτυπήσει κανέναν Παλαιστίνιο άμαχο, κατά συνέπεια τους μετακινούμε σε ασφαλείς ζώνες ενώ η Χαμάς προσπαθεί να το εμποδίσει. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κυβερνήσουμε την πολιτική ζωή στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Γάζα θα ”αποϋλοποιηθεί“», είπε.
Όταν ρωτήθηκε πού θα πάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην πόλη, ο Κατς υπονόησε ότι μόλις η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, η Χαν Γιούνις, εκκαθαριστεί από τους μαχητές της Χαμάς, εκείνοι θα μπορούν να επιστρέψουν εκεί ή στο δυτικό τμήμα του θύλακα.
Δυτικοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει πως ο εξαναγκασμός προσφύγων στην Αίγυπτο θα ήταν καταστροφή, Ο Κατς φάνηκε να υποβαθμίζει αυτή την επιλογή και είπε πως το Ισραήλ συζητά πώς θα απομακρύνει πρόσφυγες με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά θα συντονιστεί επίσης με την Αίγυπτο.
«Θα ασχοληθούμε με τη Ράφα αφού μιλήσουμε με την Αίγυπτο γι’ αυτό. Θα το συντονίσουμε, έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία μαζί τους και θα βρούμε έναν τόπο που δεν θα κάνει κακό στους Αιγύπτιους», είπε ο Κατς. «Θα συντονίσουμε τα πάντα και δεν θα βλάψουμε τα συμφέροντά τους».

Αντίποινα υπόσχεται η Χεζμπολάχ
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει με αίμα» για τους δέκα αμάχους που σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι οι πύραυλοι ακριβείας που διαθέτει η οργάνωσή του μπορούν να φτάσουν μέχρι το νότιο τμήμα του Ισραήλ.
«Οι γυναίκες και τα παιδιά μας σκοτώθηκαν ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα για το αίμα τους που χύθηκε» είπε ο ηγέτης του ισλαμιστικού, λιβανέζικου κινήματος, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει «τεράστιο» αριθμό πυραύλων ακριβείας που μπορούν να καλύψουν όλο το ισραηλινό έδαφος, «από το Κιριάτ Σμόνα (στα βόρεια) μέχρι το Εϊλάτ (στα νότια)».
Ο Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βάζει σκόπιμα στο στόχαστρο τους αμάχους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποφύγει να τους σκοτώνει. «Η απάντηση στη σφαγή θα είναι η συνέχιση του έργου της αντίστασης στο μέτωπο και η κλιμάκωση του έργου της αντίστασης στο μέτωπο» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ