Προς ψήφιση οδηγούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας στις 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί με άμεση ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας όπου συζητήθηκαν την Τρίτη, παρευρέθηκε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, που σημείωσε ότι κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης είναι η υποστήριξη των εργαζόμενων γονιών και ότι η υποβολή του νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας κατά ένα μήνα είναι μια βασική πρόνοια του προγράμματος διακυβέρνησης.

Ανέφερε ότι από την πολιτική αυτή θα επηρεαστούν περίπου 5000 μητέρες ετησίως και ότι θα έχει άμεση εφαρμογή από την ημέρα δημοσίευσής της και για μητέρες που βρίσκονται ήδη σε άδεια μητρότητας, η οποία δεν έχει λήξει.

Ευχαρίστησε την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής για τα γρήγορα αντανακλαστικά της στην προώθηση του νομοσχεδίου. Επίσης σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για την επίδραση της αύξησης του επιδόματος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), που δεν προκαλεί οποιοδήποτε προβληματισμό. Είπε επίσης ότι έγινε ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος για το ζήτημα.

Όπως εξήγησε η διάρκεια της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί αυξάνεται βάσει των νομοσχεδίων από τις 18 στις 22 εβδομάδες για τοκετό ή γέννηση μέσω παρένθετης μητέρας, ενώ αυξάνεται για υιοθεσία πρώτου παιδιού από τις 16 στις 20 εβδομάδες.

Επίσης, υπάρχει αύξηση από τις έξι εβδομάδες στις οκτώ εβδομάδες σε περίπτωση πρόωρου τοκετού.

Το όλο κόστος, ανέφερε ο Υπουργός θα ανέλθει μεταξύ  4,1 με 4,4, εκ. ευρώ ετησίως.

Κόμματα και οργανώσεις επικρότησαν τη νέα νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE