Πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης η διαμαρτυρία ιδιωτικών νηπιαγωγείων έξω από τη Βουλή.

Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία διαμαρτύρονται για την επέκταση φοίτησης στην προδημοτική. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, Λαύρα Ηρακλέους.

Αρχικά ανέφερε ότι ελπίζουν ότι μετά την ειρηνική διαμαρτυρία θα εισακουστούν οι εισηγήσεις τους. «Ελπίζω ότι θα καταλάβουν ότι έχουμε δίκαιο. Δεν τα λέμε όλα αυτά επειδή είναι μόνο εναντίον μας. Είναι εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εναντίον των γονέων που φοιτούν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία».

Τόνισε ότι θέλουν ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. «Εμείς θέλουμε να πάει από 5 χρονών η επιδότηση και τα 127 εκατομμύρια που θα χρησιμοποιηθούν  για την επέκταση  των αιθουσών του δημοσίου. Θέλουμε να έχουν δικαίωμα και οι δικοί μας γονείς».

Επεσήμανε ότι «μας άφησαν σε όλα απ’ έξω. Θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί τα νηπιαγωγεία θα έχουν μεγάλες απώλειες».

Η κα. Ηρακλέους υπογράμμισε ότι η Υπουργός τους κάλεσε σε συνάντηση. «Συναντηθήκαμε μαζί της απλά για να μας πει τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή».
Πρόσθεσε ότι θα έχουν και άλλες συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασίας και Οικονομικών. «Έχει υπογράψει και έχει δεσμευτεί για τα 127 εκατομμύρια ευρώ και αφήνει έξω τον ιδιωτικό τομέα».

Καταληκτικά, απολογήθηκε για την ταλαιπωρία που θα υποστούν σήμερα οι γονείς. Δεν είχαμε άλλη επιλογή».

«Υπερβολική η αντίδραση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων»

Παρέμβαση στο Πρωτοσέλιδο έκανε και η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Η Υπουργός ανέφερε ότι είναι υπερβολική η αντίδραση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. «Δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα τους. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας μας. Ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και το ολοκληρώνουμε εμείς».

Σημείωσε ότι υπάρχει σύσταση προς τη χώρας μας γιατί ίσως η Κύπρος να είναι η μόνη χώρα που δεν αρχίζει από τα 4 έτη την προσχολική εκπαίδευση.
Εξήγησε ότι ταυτόχρονα από άλλα ταμεία της ΕΕ και μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στηρίζονται και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, χωρίς κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Η Υπουργός ανέφερε ότι έχει αρχίσει ένα διάλογος με τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.